Ihmissuhteet

Aikuisiän sisarkateus näyttäytyy usein jatkuvana kilpailuasetelmana – psykologi kertoo, milloin tilanteesta pitäisi huolestua

Lapsuudessa sisarkateus on yleistä, mutta joskus epätervettä kilpailua voi esiintyä vielä aikuisenakin. Kysyimme psykologilta, mitkä vaaran merkit kielivät sisarkateuden menneen liian pitkälle.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Sisarkateus voi jäytää sisarusten välejä myös aikuisena.

Lapsuudessa sisarkateus on yleistä, mutta joskus epätervettä kilpailua voi esiintyä vielä aikuisenakin. Kysyimme psykologilta, mitkä vaaran merkit kielivät sisarkateuden menneen liian pitkälle.

Kateus kielii usein tyytymättömyydestä. Ihminen voi kadehtia esimerkiksi toisen ihmisen parisuhdetta, elämäntilannetta tai materiaalista omaisuutta. Tunteena se voi esiintyä kaikissa ihmissuhteissa, myös sisarussuhteissa. Kateellinen sisko tai veli voi rasittaa sisarussuhdetta myös aikuisena.

Terveystalon psykologi Katariina Laurilan mukaan sisarkateus esiintyy sisarusten välillä usein kilpailuasetelmana. Kilpailu ei aina välttämättä ole näkyvää, vaan kateus voi ilmetä myös ajatuksena siitä, että toinen sisar on parempi kuin toinen.

– Kateus on tunne siitä, että itseltä puuttuu jotain tai joku toinen saa jotakin enemmän kuin itse. Sisarkateudessa koetaan, että vanhemmat suosivat toista sisarusta esimerkiksi antamalla hänelle enemmän huomiota tai materiaalisia asioita, Laurila täsmentää.

Aikuisten sisarkateus kumpuaa lapsuudesta

Sisarkateus on yleistä pienillä lapsilla, mutta joskus kilpailutilanne ilmenee myös aikuisiällä.

Aikuisiän sisarkateuden siemen istutetaan Laurilan mukaan jo lapsuudessa.  Siihen vaikuttavat merkittävästi vanhempien kasvatusmetodit – esimerkiksi se, kuinka tasavertaisesti vanhemmat ovat lapsensa kasvattaneet.

Kun joku sisaruksista kokee jääneensä lapsena ilman tarvitsemaansa huomiota ja rakkautta, voi se synnyttää hänessä kateutta vielä aikuisenakin. Vanhempien vastuulla on huolehtia siitä, että perheen lapsia kohdellaan samalla tavalla ja heille opetetaan jo varhaisessa iässä tiimihenkeä.

– Sisarukset viettävät yleensä enemmän aikaa toistensa kuin vanhempiensa kanssa. On luonnollista, että sisarusten välillä on monimutkainen suhde, mutta vanhemmat voivat viedä sitä huonoon suuntaan suosimalla toista lasta enemmän kuin toista.

Milloin sisarkateudesta tulisi huolestua?

Pienillä lapsilla sisarkateutta voi esiintyä esimerkiksi perheeseen syntyvän uuden lapsen myötä. Esikoinen purkaa mielipahaansa käyttäytymällä huonosti pikkusisartaan kohtaan.

Aikuisilla kateutta on puolestaan vaikeampi havaita.  Tämä johtuu siitä, että sisarusten välit voivat olla ihan hyvät, siitäkin huolimatta, että suhteessa on havaittavissa kilpailua.

Tilanteesta tulisi Laurilan mukaan huolestua, jos sisarsuhde aiheuttaa toiselle tai molemmille osapuolille jatkuvasti mielipahaa.

– Sisarkateus ei ole enää normaalin rajoissa, jos sisaruksen käytös aiheuttaa tuskaa, ja asiaa ei pystytä käsittelemään.

Kateellinen sisko ei saata kertoa tunteistaan.
Psykologin mukaan sisarkateus on mennyt liian pitkälle, jos sisarussuhde aiheuttaa jatkuvaa mielipahaa.

Anna ongelmalle mahdollisuus korjaantua

Jatkuva mielipaha ei ole terveen ihmissuhteen merkki. Laurilan mukaan paras keino suhtautua vaikeaan sisarkateuteen on asian esiin nostaminen.

– Tilanteessa olisi hyvä sanoittaa omat tunteensa: ’Minusta tuntuu pahalta, kun toimit ja käyttäydyt näin.’

Kateudelle annetaan myös mahdollisuus poistua ja korjaantua, jos ongelma uskalletaan ottaa puheeksi.

Se, pystyvätkö sisarukset käsittelemään asiaa ja muuttamaan käytöstään, on sitten asia erikseen.

– Aikuisen omalla vastuulla on kasvaa henkisesti ja päästä asioiden yli, Laurila muistuttaa.

Lue myös: 

Kateus, mustasukkaisuus ja vahingonilo: 7 vinkkiä, joilla voitat vaikeat tunteet

Kärsitkö mustasukkaisuudesta? Kolme myrkyllistä asiaa, jotka mustasukkaisuus tuo elämääsi + keino, jolla pääset siitä eroon

”Äitipuoli ei saa olla kaikkien likasanko” – uusperheneuvoja Taru Meritie kertoo, mitä hän on 20 vuodessa itse oivaltanut äitipuolena olemisesta

X