”Sydämeni särkyi ja korjattiin”, kertoo Mercedes.
”Sydämeni särkyi ja korjattiin”, kertoo Mercedes.
Ihmissuhteet

Isä lähti, kun Mercedes oli 2-vuotias – vanha valokuva on hänen tärkeimpiään: ”Jouduin etsimään isän monen mutkan kautta” 

Rap-artisti Mercedes kohtasi isänsä vuosien jälkeen ja sai vastaukset mieltään varjostaneisiin kysymyksiin.
Teksti: Riikka Heinonen Kuvat: Roni Rekomaa, Mercedeksen kotialbumi

Rap-artisti Mercedes, 28: “Kuvassa olen isäni sylissä alle vuoden ikäisenä. Vuonna 1993 kotonamme Helsingissä otettu kuva on yksi harvoista siltä ajalta, kun isä asui kanssamme. Hän muutti Ruotsiin, kun olin kaksivuotias. Sen jälkeen en nähnyt isääni pitkään aikaan. Myöhemmin tapasin häntä satunnaisesti, mutta välissä saattoi kulua vuosia.

Lapsuuttani väritti jatkuva isän kaipuu. Minulla oli hyvä olla äitini kanssa, mutta tunsin, että elämästäni puuttui jotain. Viime vuonna päätin vihdoin ottaa isääni yhteyttä. En halunnut aloittaa uutta vuosikymmentä ennen kuin olin selvittänyt välit hänen kanssaan. En ollut nähnyt häntä kahdeksaan vuoteen. Minulla ei ollut edes hänen yhteystietojaan, vaan jouduin etsimään ne monen mutkan kautta.

Harvinainen hetki – Mercedes isänsä sylissä alle vuoden ikäisenä.

Kun tapasin isäni, sain vastauk­set kysymyksiin, jotka olivat vaivanneet minua. Halusin tietää, miksi hän oli lähtenyt ja jättänyt minut. Eikö hän ollut välittänyt minusta? Ajatukset olivat kaihertaneet itsetuntoani koko elämäni ajan. Tuntui helpottavalta kuulla, että isä oli aina rakastanut minua eikä olisi halunnut jättää minua. Olin ollut hänelle erityinen.

Syynä lähtöön olivat olleet isän omat ongelmat, jotka eivät liittyneet minuun. Silloin ymmärsin, ettei minun tarvinnut etsiä isähahmoa muualta. Minullahan oli jo isä.”

Mercedes: Tuo aika yhdessä oli tarkoitettu

”Tiesin, että isä oli sairas. Hänen kuolemansa tuli silti yllätyksenä, sillä en ollut tiennyt, miten pitkälle sairaus oli edennyt. Isä kuoli kesällä 2020. Olen kiitollinen, että ehdimme muodostaa hyvän yhteyden ennen hänen kuolemaansa. Kohtasimme toisemme oikeaan aikaan. Uskon, että meidän oli tarkoitus viettää juuri tuo aika yhdessä, ei yhtään enempää.

Silti isän kuolema tuntui raskaalta, olimmehan juuri vasta tutustuneet toisiimme uudestaan. Se ei kuitenkaan tuntunut yhtä raskaalta kuin siihenastista elämääni varjostanut ajatus, että isä oli halunnut hylätä minut. Nyt kun tiedän, että se ei ollut hänen tarkoituksensa, itsetuntoni on vahvistunut. Vaikka sydämeni on särkynyt, se on myös korjattu.”

Mercedes (ent. Mercedes Bentso) tekee parhaillaan uutta musiikkia. Levyn on tarkoitus ilmestyä ensi vuonna.

Lue myös: Rakeinen kuva nuoresta Jarkko Aholasta otettiin hetkenä, jolloin ilmassa oli paljon ahdistusta: ”Olin päättänyt lopettaa musiikin harrastelun”

X