Julkkikset

Rakeinen kuva nuoresta Jarkko Aholasta otettiin hetkenä, jolloin ilmassa oli paljon ahdistusta: ”Olin päättänyt lopettaa musiikin harrastelun”

Laulaja-lauluntekijä Jarkko Ahola ponnisti muusikon uralle toijalalaiselta kerhohuoneelta. Parikymppisenä hänen suurin unelmansa oli päästä levyttämään.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Om-Arkisto, Jarkko Aholan Kotialbumi

Tampereella asuva Jarkko Ahola on yksi Ylen Elämäni biisi -ohjelman tähtisolisteista.

Laulaja-lauluntekijä Jarkko Ahola ponnisti muusikon uralle toijalalaiselta kerhohuoneelta. Parikymppisenä hänen suurin unelmansa oli päästä levyttämään.

Jarkko Ahola: ”Kun tätä kuvaa otettiin, päätin, että lopetan musiikin harrastelun ja ryhdyn tekemään sitä ihan tosissani. Elettiin vuotta 2000. Olin 23-vuotias ja istuin kerhohuoneen lattialla toijalalaisessa kerrostalossa. Ilmassa oli aika paljon ahdistusta ja stressiä. En enää halunnut tehdä satunnaisia päivätöitä, vaan halusin kärsimättömästi saada muusikon urani kunnolla käyntiin. Nyt tiedän, että siihen harvemmin on oikotietä. Pitää tehdä kovasti töitä ja yrittää niin kauan, että se jossain vaiheessa palkitaan. Sattumallakin on osansa pelissä.

Jarkko Ahola vuonna 2000. 
23-vuotiaana Jarkko Ahola odotti malttamattomana maailmanvalloitusta.

Ennen kuvausta olin tehnyt itse jo muutaman kappaleen ja ostanut viimeisillä rahoillani hienon kitaran. Kaverini Ville Sielunahjo tuli ottamaan minusta kunnon kuvat demoa varten. Samalla hän teki minulle nettisivut ja totesi, että nyt pistetään äijä maailmankartalle. Tämä kuva on oikein stereotyyppinen muusikkokuva, niissähän katsotaan aina kauas tyhjyyteen. Kitarakin on mukana merkkinä siitä, että soittajamiehiä tässä ollaan.

Jarkko Ahola: ”Tekisi mieli sanoa nuorelle Jarkolle, että äläpä hikoile”

Tuolloin suurin unelmani oli päästä levyttämään. Kesti vielä vuosia ennen kuin pääsin tekemään levyn Teräsbetoni-yhtyeen­ kanssa. Oma soolourani alkoi vasta paljon myöhemmin.

Olen aina ollut omissa oloissani puuhastelija. Minulla on ollut voimakas halu tehdä kaikki itse. Tekisi mieli sanoa nuorelle Jarkolle, että äläpä hikoile, et ole vielä valmis soolouralle. Jatka vain soittamista ja laulamista, siitä se lähtee. Aluksi kannattaa tehdä asioita yhdessä toisten kanssa, jotta tulee parempaa jälkeä.

En sitä silloin tajunnut, mutta otin tuolloin ensimmäisiä askeleitani vakavasti otettavana artistina. Nyt 20 vuotta myöhemmin teen edelleen samoja asioita, mutta viitekehys on toisenlainen. Olen tehnyt lukuisia levytyksiä, päässyt esiintymään isoille ja pienemmille areenoille, laulanut Euroviisuissa ja julkaissut jopa joululevyn. Sitä en olisi kuvanottohetkellä osannut arvata.”

Jarkko Aholan, 42, henkilökuva Mies ja ääni ilmestyi syyskuussa Minerva Kustannukselta. Ikävä-konserttisalikiertue alkaa lokakuussa 2021 Järvenpään Järvenpää-talossa ja päättyy marraskuussa Tampereen Tampere-talossa. Uusi single ilmestyy joulukuussa.

Lue myös: Muusikko Jarkko Ahola hämmentyi halailusta työpaikalla: ”Olen sen sortin hämäläinen, että mieluummin kättelen”

X