Ihmissuhteet

Milloin parisuhteessa on lupa lyödä hanskat tiskiin? Psykoterapeutti Mikael Saarinen neuvoo: kiinnitä huomiota 5 asiaan

Ensitreffit alttarilla -pariskuntien alkutaival on ollut vuoristorataa. Mutta mistä tietää, kannattaako uudessa parisuhteessa vielä yrittää vai onko parempi erota? Kysyimme asiaa psykoterapeutti Mikael Saariselta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Mikael Saarisen mukaan yhteisesti jaetut toiveet ja suunnitelmat tulevaisuudesta ovat toimivan parisuhteen kannalta tärkeitä.

Ensitreffit alttarilla -pariskuntien alkutaival on ollut vuoristorataa. Mutta mistä tietää, kannattaako uudessa parisuhteessa vielä yrittää vai onko parempi erota? Kysyimme asiaa psykoterapeutti Mikael Saariselta.

Epävarmuutta omista tunteista, eroavaisuuksia liikunnallisuudessa ja ärsyttäviä piirteitä kritiikin antamisessa. Ensitreffit alttarilla -pariskunnat ovat tuoreimmalla neljännellä kaudella kipuilleet monien ongelmien kanssa.

– Jokaisessa suhteessa joutuu punnitsemaan sitä, uskallanko sitoutua, voinko luottaa toiseen ja onko toinen sellainen kuin toivoin, psykoterapeutti ja entinen Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Mikael Saarinen sanoo.

Mutta mitkä asiat uudessa parisuhteessa todella ovat sellaisia, että on oikeasti parempi luovuttaa? Entä mistä tietää, kannattaako vielä yrittää?

Saarinen nostaa esiin viisi asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

1. Unelmat ja tulevaisuuden suunnitelmat: onko niitä?

Suhteen alussa romanttisen rakastumisen vaiheessa kaikki tuntuu loksahtavan paikoilleen ja toinen nähdään hyvin myönteisessä, jopa harhaisessa valossa. Kun siirryttyään rakastamisvaiheeseen, kuva alkaa realisoitua.

– Tällöin aletaan nähdä toisessa puutteita, halutaan tuoda esiin omia odotuksia ja aletaan käydä arvokeskustelua siitä, mitä oikeastaan elämältä halutaan.

Jos tavoitteet ovat hyvin erilaiset, suhteen tulevaisuus näyttää huonolta.

– Toimivat suhteet perustuvat yhteisesti jaettuun päämäärään ja unelmaan, ja jos ne ovat hyvin erilaisia, suhde helposti päättyy.

2. Kohtaavatko näkemykset parisuhteesta?

Keskusteleminen siitä, mitä molemmat ylipäätään haluaa parisuhteelta, on tärkeää. Saarisen mukaan omat toiveet ovat monelta hukassa.

– Tiedetään, että halutaan parisuhde, mutta ei sitä, millainen se olisi. Tuntuu, että monet tietävät paremmin sen, millainen on oma unelmakämppä kuin sen, miten siellä kämpässä eletään.

Parisuhteen alussa kannattaakin pohtia sitä, millainen on molempien mielestä ihanteellinen suhde ja mistä yhteisen arjen halutaan koostuvan.

– Miltä arki ja parisuhde näyttäisi, jos joku kuvaisi sitä elokuvakameralla? Haluaako toinen, että töiden jälkeen ollaan hetki yhdessä, tehdään ruokaa, käydään ulkona ja katsotaan elokuvaa? Jos toisella taas on sellainen toive, että hän haluaa lähteä töiden jälkeen yksin kalaan tai olla 8 tuntia golfkentällä, ihanteet ovat aika kaukana toisistaan.

Toiveita on kuitenkin mahdollista muokata yhteisiksi, jos molemmilla on siihen tahtoa.

Saarinen haluaa muistuttaa myös siitä, ettei täydellistä suhdetta ole olemassa.

– Näissä reality-ohjelmissa, kuten Ensitreffit alttarilla, näkyy hyvin ajatus siitä, että halutaan joku, joka täydellisesti vastaa omia odotuksia. Odotetaan täydellistä matchia, jonka löydyttyä kaikki menisi automaattisesti upeasti. Jollain tavalla ajatellaan, että rakkaus vain syttyy eikä vaadi psyykkistä työskentelyä eikä joustavuutta ollenkaan. Käytännössä tämä on mahdoton ajatus.

3. Millainen on myönteisten ja kielteisten asioiden suhde?

Tutkimusten perusteella tiedetään, miten suhteet hajoavat. Jos parisuhteessa on vain 8 prosenttia enemmän negatiivisia tunnekokemuksia kuin olisi hyvä olla, se ajaa eroamaan.

– Mutta jos suhteessa on reilu ylijäämä myönteistä tunnepääomaa, sen varassa suhde kestää myös riidat ja ärtymykset.

Myönteiseen ilmapiiriin kannattaakin kiinnittää huomiota.

– On luonnollista, että suhteen alussa on epävarmuutta ja esimerkiksi se mietityttää, voiko toiseen luottaa. Luottamus ja sitoutuminen ovat keskeisiä tekijöitä, mutta arjen ratkaisee se, saadaanko suhteessa riittäävästi myönteisiä kokemuksia, kuten ihailua ja mielenkiintoa, sekä kokemusta siitä, että on tärkeä toiselle.

4. Kohtaavatko elämäntilanteet?

Elämäntilanteen merkitys unohdetaan usein, kun mietitään parisuhteen mahdollisuuksia onnistua.

– Jos toisen elämäntilanne on sellainen, että hänen pitää keskittyä työhön, gradun tekemiseen tai harrastukseen, olosuhdetekijät voivat muodostaa toiselle pettymyksen, josta ei päästä yli. ”En ole niin tärkeä kuin sinun työsi”, toinen kokee.

Myös Ensitreffit alttarilla -ohjelman Mari ja Petri joutuivat törmäyskurssille harrastuksiin ja vapaa-ajankäyttöön liittyvien asioiden vuoksi.

– Monilla on niin paljon omaa elämää, että unohdetaan keskustella siitä, mikä on se yhteinen elämä. Harrastus on kuitenkin harvoin todellinen kynnyskysymys parisuhteelle. Parisuhteesta ei haeta golfkaveria vaan rakkautta, ihailua ja tukea. Sitä, että on joku joka kuuntelee ja jonka kanssa ei tarvitse olla täydellinen.

5. Teettekö oikeasti työtä suhteen eteen?

Suuri osa parisuhteista päättyy eroon, eikä parisuhteen pitäminen kasassa ole Saarisen mukaan helppo tehtävä kenellekään.

– Ei ole suhdetta, jossa ei joskus olisi kriisiä. Mutta negatiiviset tunteet ovat myönteiselle alisteisia. Kun intohimoa ruokkii, se pysyy hengissä. Parisuhde vaatii myös työtä ja rohkeutta. Sitä, että uskalletaan puhua jopa häpeällisistä asioista, peloista, tarpeista ja tunteista avoimesti.

X