Ihmissuhteet

Narsisti puolisona – 25 merkkiä, joista tunnistat narsistin parisuhteessa

Narsistikumppani on aluksi hurmaava ja karismaattinen. Todellisen luonteensa hän paljastaa vasta suhteen syventyessä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Narsistipuoliso ei ikinä ota vastuuta tekemisistään, vaan vika on aina muissa – kuten kumppanissa.

Narsistikumppani on aluksi hurmaava ja karismaattinen. Todellisen luonteensa hän paljastaa vasta suhteen syventyessä.

Itsekkään ja röyhkeän narsistin puolisona ei ole helppoa. Narsistipuoliso vaatii kumppaniltaan empatiaa, mutta ei kykene siihen itse lainkaan.

Nämä 25 merkkiä kielivät narsistikumppanista:

1. Hän on karismaattinen ja romanttinen – vain aluksi

Veikö kumppanisi jalat altasi ensimmäisellä tapaamiskerrallanne? Narsistit taitavat loistavan ensivaikutelman luomisen. Karisma ja romantiikka karisevat kuitenkin hyvin nopeasti, jahka suhde syvenee.

2. Hän dominoi keskusteluja

Narsisti haluaa ruokkia omaa egoaan jokaisessa käymässään keskustelussa. Vaikka puhuisitte sinusta, sinulla on narsistikumppanin kanssa tunne, että tämä dominoi keskustelun sisältöä ja sävyä.

3. Hän puhuu jatkuvasti itsestään

Narsistit rakastavat itsestään puhumista. Narsistikumppanin kanssa saattaakin tuntua siltä, että vaikka keskustelu aloitettaisiin mistä tahansa aiheesta, aina päädytään kuitenkin puhumaan hänestä.

4. Hän nauttii briljeeraamisesta

Narsisti haluaa vaikuttaa kaikki suuruudestaan. Siksi hän kertoo jatkuvasti saavutuksistaan ja tykkää erityisesti seurassa mainita muka sivulauseissa, keitä kaikkia tärkeitä ihmisiä tuntee.

5. Hän on hyvin tarkka omasta ja kumppanin ulkonäöstä

Narsistille on äärimmäisen tärkeää näyttää muiden silmissä täydelliseltä. Ja tämän takia hänen perheensäkin on näytettävä täydelliseltä – heidäthän yhdistetään oitis häneen.

6. Hän nauttii leveilystä sosiaalisessa mediassa

Narsisti rakastaa sosiaalista mediaa. Siellä hänen tärkein agendansa on luoda täydellinen kuva omasta elämästään ja hankkia niin monta seuraajaa kuin mahdollista.

7. Hänen ystävänsä ja tuttavansa ovat kuin hänen fanikerhonsa

Narsisti haluaa, että häntä ihaillaan. Siksi hänen ystäväpiiriinsä koostuu ainoastaan häntä ihailevista ihmisistä. Narsistipuoliso haluaa, että myös hänen kumppaninsa kuuluu tähän fanikerhoon.

8. Hänellä on ongelmia auktoriteettien kanssa

Narsisti kuvittelee aina olevansa toisten yläpuolella. Tämän vuoksi heillä on todennäköisesti vaikeuksia auktoriteettien, kuten esimerkiksi pomon, kanssa. Narsistin puolisona et ikinä pääsee johtajaksi, vaan joudut ohjailtavan asemaan.

9. Hän uskoo, että ihmiset kadehtivat häntä

Narsisti uskoo, että ihmiset joko rakastavat häntä tai ovat hänelle kateellisia. Jos narsistipuolisosi siis saa lokaa esimerkiksi töissä pomoltaan, hän luultavasti syyttää tätä kateudesta.

10. Maine on hänelle kaikki kaikessa

Maine on narsistille tärkeämpää kuin läheisten ajatukset hänestä. Jos narsistikumppani jää sinulle esimerkiksi kiinni pettämisestä, hän ei pyytele toistuvasti anteeksi vaan vaatii sinua pysymään asiasta vaiti ja olemaan mustaamatta hänen mainettaan.

11. Hän on aina oikeassa

Narsisti uskoo olevansa kaikkien alojen asiantuntija. Hän voi neuvoa ketä tahansa – erityisesti kumppaniaan, joka ei ole läheskään samalla älyllisellä tasolla hänen kanssaan. Jos hän on tehnyt tai luullut jotain väärin, syy on aina muiden.

12. Hänellä ei ole lainkaan kärsivällisyyttä

Narsistit eivät jaksa odotella mitään. Kun he haluavat jotain, sen on tapahduttava heti.

13. Hän ei noudata sääntöjä

Narsistit uskovat olevansa kaikkien sääntöjen yläpuolella. He saattavat rikkoa tietoisesti jopa lakia.

14. Hän on aina kaikista tärkein

Narsistin maailma kulkee hänen ehtojensa mukaan. Narsistille on itsestään selvää, että hänen kumppaninsa laatii oman elämänsä hänen menojensa ja tarpeidensa mukaan.

15. Hän ottaa kaiken hyvin henkilökohtaisesti

Narsisti on todella herkkä kritiikille. Hän ei pysty suhtautumaan minkäänlaiseen kritiikkiin objektiivisesti, vaan loukkaantuu ja suuttuu arvostelusta verisesti ja kääntää asian jälleen muiden syyksi.

16. Hän ei kykene empatiaan

Narsisti odottaa kyllä muilta empaattista käyttäytymistä, mutta itse hän ei siihen kykene. Vaikka olisit kuinka loukkaantunut ja surullinen, et voi luottaa narsistipuolison tukeen.

17. Hän on taitava manipuloija

Narsisti on mahtava manipuloija. Hänellä löytyy aina luovia keinoja saada ihmiset toimimaan haluamallaan tavalla.

18. Hän yrittää lannistaa muita, myös sinua

Narsisti saa mielihyvää muiden ihmisten mollaamisesta ja vähättelystä. Näin hän saa tuntea ylemmyydentunnetta.

19. Hän reagoi voimakkaasti, jos ei saa haluamaansa

Narsisti on todellinen draamakuningatar- tai kuningas. Jos kumppani ei suostu toteuttamaan hänen toiveitaan, hän reagoi hyvin voimakkaasti ja saattaa olla hyvin pitkävihainen.

20. Kumppanin tunteikkuus on hänen mielestään merkki heikkoudesta

Narsistien tunne-elämä on hyvin rajoittunutta. Siksi on hyvin tavallista, että narsistipuoliso pitää kumppaninsa tunteikkuutta heikkouden merkkinä.

21. Hän ei ota vastuuta mistään teoistaan

Narsisti ei ikinä ota vastuuta omista teoistaan. Jos jokin asia menee vikaan, syy on aina muissa – eli parisuhteen ongelmia ratkoessa kumppanissa.

22. Hän on kontrollifriikki

Narsistit haluavat aina olla tilanteen herroja. Narsistipuolisot haluavat tehdä kaikki päätökset arjen pienistä valinnoista lomakohteiden valintaan. Narsistipuoliso ei kykene rentoutumaan ja antamaan sinulle ohjaksia.

23. Hän ei kunnioita kumppanin rajoja

Narsisti ei halua, että joku asettaa hänelle rajoja. Jos yrität asettaa narsistipuolisollesi rajoja, hän luultavasti tekee kaikkensa rikkoakseen ne.

24. Hän ei usko kärsivänsä persoonallisuushäiriöstä

Narsisti uskoo olevansa kaikkia muita parempi. Siksi narsistikumppani ei näe, että hänellä on mitään ongelmaa.

25. Hänen historiaansa kuuluu pettämistä ja rumia eroja

Narsistit toistavat usein samoja kaavoja ihmissuhteissaan. Narsistipuolison voi olla vaikeaa pysyä uskollisena, sillä he eivät tunne empatiaa petettyä kumppaniaan kohtaan. Lisäksi useat rumat erot, jotka johtuvat tietenkin aina ex-kumppanista, ovat klassisia varoitusmerkkejä narsistikumppanista.

Lähteet: Bustle, HuffPost, Psychology Today

Lue myös:

Varo joutumasta manipuloinnin uhriksi – näin tunnistat yleisimmät persoonallisuushäiriöt

Narsistiystävä hyväksikäyttää ystävyyttä – näin selviät kuluttavasta ihmissuhteesta

Narsistiäitien lapset kertovat: ”Edes lapsuusmuistot eivät olleet omia, niin aivopesty olin”

Narsistipomo on alaisiaan pompotteleva johtaja – 7 keinoa pärjätä empatiakyvyttömän esimiehen kanssa

Hallitseeko kotonasi narsisti? Näin naisen narsismi ilmenee

X