Ihmiset ja suhteet

Oletko rakkausriippuvainen? Nämä merkit paljastavat vaarallisen takertumisen

Teksti: Anna.fi

Rakkausriippuvainen takertuu ja pompottaa. Hän ajautuu jopa väkivaltaisiin suhteisiin, koska ei näe kumppanissaan vikoja. Nämä merkit paljastavat, onko rakkautesi vahingollista riippuvuutta.

Oletko rakkausriippuvainen? Nämä merkit paljastavat vaarallisen takertumisen

Etsit aina sitä oikeaa

Tosirakkauden maaninen etsintä voi olla merkki epävakaasta tunne-elämästä. Sitä oikeaa metsästävä ei välttämättä edes halua löytää kumppania. Tärkeämpää on treffeillä käyminen ja tunne siitä, että on haluttu. Riippuvainen kohottaa huonoa itsetuntoaan ihailijoita keräilemällä.

Lue myös: Oletko liian nirso deittailija? Nämä 7 merkkiä paljastavat, millainen treffikumppani olet
Keskustele: Haluan rakastua, mutta kukaan ei kelpaa

Kyllästyt ensihuuman jälkeen

Rakkausriippuvainen kaipaa jatkuvasti alkuaikojen jännitystä ja liehittelyä. Kun kumppanin kanssa pitäisi sopia pyykkivuoroista, addikti ahdistuu, koska rutiinit tuntuvat tylsiltä. Hän ei ole valmis opettelemaan yhteistä arkea, vaan vetäytyy ja alkaa etsiä uutta ihastusta.

Keskustele: Miksi kyllästyn miehiin aina?

Yksinäisyys ahdistaa sinua valtavasti

Terve aikuinen sietää jonkin verran yksinäisyyttä ja osaa nauttia siitä. Rakkausriippuvainen ahdistuu ollessaan yksin. Hän ei pysty käsittelemään negatiivisia tunteitaan. Arkiaskareet, työ ja opinnot saattavat jäädä hoitamatta. Addikti uskoo, että jatkuva rakkaushumala lakaisee masennuksen maton alle. Hän voi aloittaa seurustelun ja mennä jopa naimisiin lyhyen tuttavuuden jälkeen – kunhan hänen ei tarvitse olla yksin.

Keskustele: Erosta kaksi päivää, miehellä on jo uusi

Oletko rakkausriippuvainen? Nämä merkit paljastavat vaarallisen takertumisen

Palvot rakastasi sokeasti

Riippuvainen jumaloi rakastaan. Hän ei hyväksy sitä, että kaikki ovat epätäydellisiä, vaan uskoo kumppanin virheettömyyden paikkaavan hänenkin itsetuntoaan. Palvonta voi tukahduttaa suhteen, kun addikti pommittaa kumppaniaan viesteillä ja ilmaisee tunteitaan dramaattisesti. Riippuvainen voi ajautua väkivaltaiseen tai päihteiden täyttämään suhteeseen, koska hän antaa kumppanilleen kaiken anteeksi.

Keskustele: Mies pettää, minä annan anteeksi

Laitat miehen oman elämäsi edelle

Rakkausriippuvainen elää kumppaninsa kautta. Hän voi katkaista pitkät ystävyyssuhteet kuin seinään alkaessaan seurustella. Hän muuttaa ulkonäköään miellyttääkseen rakastettuaan ja hurahtaa tämän harrastuksiin. Addikti luulee, että uhrautuminen on ainoa tapa saada hyväksyntää. Hän suuttuu, kun ystävät yrittävät ottaa yhteyttä ja vihjaavat, että myös oma elämä on tärkeää.

Keskustele: Seurustelevat kaverit tekevät ohareita

Manipuloit seksillä

Rakkausriippuvuudesta kärsivät naiset käyttävät seksiä vallan välineenä. Seksi ei ole heille nautinnollista heittäytymistä, vaan keino pitää kumppani itsellään. Addikti pihtaa seksiä, jos kumppanin käytös ei miellytä. Hän voi flirttailla estottomasti muiden kanssa ja pettää kumppaniaan antaakseen tälle opetuksen.

Keskustele: Pihtaaminen parisuhteessa

Oletko rakkausriippuvainen? Nämä merkit paljastavat vaarallisen takertumisen

Et halua olla eron häviävä osapuoli

Rakkaus on addiktille peli, jossa hän haluaa pitää kaikki langat käsissään. Jos suhde kariutuu, riippuvainen haluaa antaa exälleen opetuksen. Addikti voi kerjätä sääliä ja levitellä exästään perättömiä juoruja, vaikka olisi itse pettäjä tai jättäjä.

Keskustele: Kosto elämäni pilanneelle

Et pääse erosta ylitse

Rakkausriippuvainen ei pääse suhteistaan ylitse, vaikka olisi jättäjä. Addikti vakoilee exäänsä ja tämän uutta kumppania sosiaalisessa mediassa. Hän rukoilee exää takaisin, ja suhteesta voi tulla loputon oravanpyörä, jossa erotaan ja palataan yhteen kerta toisensa jälkeen.

Lue myös: Kun suhde loppuu, mutta rakkaus ei

Lue lisää:

Kuusi tapaa tuntea rakkautta – Mikä näistä sopii sinuun?
Tv-kasvo, lääkäri & sinkkuäiti Emilia Vuorisalmi: ”Olen alkanut ymmärtää, miksi suhteeni eivät ole toimineet”
Houkuttava, pelottava vapaa suhde – uusien kumppanien huumaa vai repivää mustasukkaisuutta?
Rakkauden kieli – Testaa, miten rakastat ja haluat tulla rakastetuksi

Teksti: Janica Brander
Kuva: Colourbox

Lähteet: Love Addicts Anonymous, Naistenkartano, Nimettömät seksiaddiktit, PsychCentral, Rakkausaddiktin päiväkirja -blogi, Recovery Ranch, Terve.fi

X