Terveys

Mistä kynsien liuskoittuminen johtuu? Lääkäri kertoo yleisimmät syyt – ja varoittaa mustasta viivasta

Kynsien liuskoittuminen voi johtua monesta eri syystä. Monet niistä on helppo hoitaa kotikonstein, mutta joskus on syytä lähteä lääkäriin.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Kynsien liuskoittuminen on usein vaaratonta.

Kynsien liuskoittuminen voi johtua monesta eri syystä. Monet niistä on helppo hoitaa kotikonstein, mutta joskus on syytä lähteä lääkäriin.

Kynsien liuskoittuminen vaivaa useimmiten silloin, kun kynsiä yrittää kasvattaa.

Terveystalon yleislääkäri Jaakko Halosen mukaan kynsien liuskoittumisen taustalla on niiden kärkiosien kerroksittainen hilseily, joka johtuu yleensä kynsiaineksen liiallisesta kuormittumisesta.

– Kynnet haurastuvat helposti esimerkiksi käsien toistuvan kastumisen tai asetonipohjaisen kynsilakanpoistoaineen runsaan käytön seurauksena. Kynsien liuskoittuminen lisääntyy usein myös iän myötä, sillä ikääntyminen heikentää väistämättä kynnen normaalia aineenvaihduntaa, hän sanoo.

Kynsien liuskoittuminen voi johtua myös puutoksesta

Kynsi muodostuu kolmesta kerroksesta, jotka normaalisti ovat tiiviisti kiinni toisissaan. Liuskoittuessaan kerrokset alkavat irtoilla toisistaan, mikä altistaa myös esimerkiksi lohkeilulle.

– Kynsilevy on rikkipitoista keratiinia eli sarveisainetta, joka reagoi herkästi erilaisiin ulkoisiin muutoksiin. Etenkin pitkiksi kasvaneet kynnet ovat alttiita haurastumisesta johtuville ongelmille, Halonen sanoo.

Lue myös Kotiliedestä: Eivätkö kynnet kasva? Apu voi löytyä kynnenkovettajista – testasimme tuotteet, jotka lupaavat tehdä kynsistäsi kestävät ja kauniit

Voiko kynsien haurastumista ja liuskoittumista sitten estää muutoin kuin välttämällä käsien liiallista kastelua ja asetonipohjaisen kynsilakanpoistoaineen käyttöä?

– Tehokkain keino ennaltaehkäistä kynsien liuskoittumista on käsien ja kynsien päivittäinen rasvaus käsi- tai perusvoiteella. Myös jatkuva kynsien lakkaaminen voi kuivattaa kynsiä.

Nainen rasvaa käsiään.
Jos kynsien liuskoittuminen vaivaa, on yksi keno yrittää ehkäistä sitä rasvata kädet säännöllisesti.

Halosen mukaan ravintolisien tai vitamiinivalmisteiden käyttö ei lähtökohtaisesti paranna kynsien rakennetta paitsi silloin, jos kärsii tiettyjen ravintoaineiden puutostilasta. Hoitamaton keliakia ja muut imeytymishäiriöt voivat haurastuttaa kynsien rakennetta ja altistaa niiden liuskoittumiselle, mutta yleensä perusterveellisestä ruokavaliosta huolehtiminen riittää.

– Kuitenkin selkeät puutteet sinkin, seleenin tai muiden kynsiin vaikuttavien ravintoaineiden saannissa olisi hyvä hoitaa kuntoon. Myös selkeä raudanpuuteanemia voi haurastuttaa kynsiä.

Hänen mukaansa pelkät kynsiongelmat ovat silti harvoin merkki esimerkiksi vakavasta sairaudesta.

– Tosin silloin, jos kynnen alla on musta laikku tai viiva, lääkäriin on hyvä mennä. Useimmiten kyse on mustelmasta, mutta joskus aiheuttajana voi olla myös melanooma.

Kynsiongelmat ovat yleensä ratkaistavissa hyvällä kotihoidolla

Halosen mukaan syyt kynsien lohkeilun tai repeilyn taustalla ovat pitkälti samanlaisia kuin mistä kynsien liuskoittuminen johtuu: kynnen hapertuessa riski lohkeamiselle kasvaa.

Jos kynnen kärki on kuitenkin kovin epätasainen, voi taustalla olla Halosen mukaan perimä. Toisinaan myös erilaiset ihosairaudet, kuten atopia, voivat tehdä kynnen kärkiosasta epätasaisen ja sahalaitamaisen.

– Kynsimuutoksia esiintyy monilla psoriaasipotilailla, ja ne voivat ilmetä esimerkiksi kynnen epätasaisuutena, paksuuntumisena tai irtoamisena kynsipedistä. Kynsien ja käsien päivittäisestä kosteuttamisesta on hyöytä myös silloin, jos taustalla on ihosairaus.

Useimmiten kynsiongelmat ovat ratkaistavissa hyvällä itsehoidolla ja käsien runsaalla voitelulla. Jos hauraat kynnet tuntuvat kuitenkin toiminnallisesti tai esteettisesti häiritseviltä, on niistä hyvä keskustella asiantuntijan kanssa.

– Kynsien ensisijainen tehtävä on sormen- tai varpaanpään suojaaminen, joten siihen liittyvät ongelmat kannattaa hoitaa ajoissa kuntoon. Useimmiten kynsien liuskoittuminen on kuitenkin lähinnä merkki siitä, että käsien päivittäiseen kotihoitoon kannattaa kiinnittää hieman lisähuomiota, Halonen sanoo.

X