Terveys

Kynsisienen hoito kestää usein kuukausia, mutta näillä keinoilla sitkeästä vaivasta voi päästä eroon

Kynsisientä voidaan hoitaa sienilääkkeillä ja hiontahoidoilla. Myös kotikonstit kannattaa ottaa käyttöön, jotta kynsisienen hoito onnistuu.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Kynsisienen hoito vaatii usein aikaa.

Kynsisientä voidaan hoitaa sienilääkkeillä ja hiontahoidoilla. Myös kotikonstit kannattaa ottaa käyttöön, jotta kynsisienen hoito onnistuu.

Kynsisieni on infektio, joka muhii kynnen alla. Usein kynsi on paksuuntunut, hieman kellertävä ja joistakin kohdista tummentunut. Kynsisienen hoito vaatii pitkää pinnaa. Näin ainakin siinä tapauksessa, jos se on ollut kynnessä jo pidempään.

– Varhaisessa vaiheessa aloitettu hoito saattaa tepsiä jo muutamassa kuukaudessa. Jos sieni on muhinut kynnen alla useita kuukausia, hoito voi kestää vähintään vuoden, sanoo jalkaterapeutti Tanja Toivonen Ihosairaalasta.

Yleensä kynsisienen hoito alkaa siitä, että kynnen alta otetaan sieninäyte. Diagnoosin jälkeen lääkäri määrää hoidon. Kynsisientä voidaan hoitaa paikallisesti lääkeliuoksilla tai -lakoilla, joita sivellään kynnen päälle. Sitkeämpään kynsisieneen voi tepsiä sisäinen sienilääke.

– Joskus hyvin harvoin sisäiset sienilääkkeet voivat vaikuttaa maksaan tai verenkuvaan, mutta pääsääntöisesti voi sanoa, että ne ovat hyvin siedettyjä lääkkeitä, sanoo ihotautien erikoislääkäri Hannele Heikkilä lääkärikeskus Mehiläisestä.

Liuoksia ja sisäistä lääkehoitoa voidaan käyttää yhtä aikaa. Lisäksi voi käydä jalkaterapeutin hoidoissa.

Kynnen hiominen on osa kynsisienen hoitoa

Jalkaterapeutti yrittää poistaa huonoa kynttä niin paljon kuin mahdollista, jolloin terve kynsi kasvaa paremmin. Jalkaterapeutti hioo kynsimuutokset ohuemmiksi mikromoottorin käsikappaleella eli pienen poran näköisellä laitteella. Hionnassa kynsi ohenee.

Jos kynsi on haperoitunut oikein pahasti, koko kynsi saatetaan hioa pois kynsipatjaan asti. Kynsipatja on kynnen alla oleva ihoalue. Hiominen ei satu.

– Sen jälkeen kynsipatjaa on muistettava rasvata säännöllisesti, jottei se kuivu liikaa. Jos kynsipatja jää kuivaksi, uuden kasvavan kynnen on vaikea kiinnittyä siihen, Toivonen sanoo.

Kynsisienen hoito voi vaatia harvinaisempiakin keinoja

Kynsisienen hoito voi tapahtua myös urea-käsittelyllä, jolloin kynsi tai sen vioittunut osa pehmennetään niin, että se irtoaa helposti.

– Jos kynsi on hyvin koppurainen, voidaan harkita urea-käsittelyä, jonka tekee jalkaterapeutti. Se on kuitenkin vaivalloinen hoito, minkä takia sen käyttö on vähenemässä. Selviä tutkimustuloksia hoidon onnistumisesta ei ole, Heikkilä sanoo.

Lisäksi kynsisientä on yritetty hoitaa laserhoidoilla, mutta näitä hoitoja tehdään Suomessa vähän.

– Tulokset laserhoidoista ovat hyvin epäselviä, Heikkilä sanoo.

Jalkojen rasvaaminen on osa kynsisienen hoitoa.
Jalkojen rasvaaminen auttaa pitämään kovettumat ja haavaumat poissa. Haavaumat voivat altistaa infektioille.

Älä käytä kynsilakkaa

Sieni viihtyy kosteassa ja hautuvassa tilassa. Sen takia esimerkiksi umpinaisia kenkiä ei kannata pitää jalassa koko päivän, sillä niissä jalat helposti hikoilevat.

– Sekoitemateriaalista valmistetut sukat siirtävät kosteuden pois iholta puuvillasukkaa paremmin. Näin iho pysyy kuivempana. Sukat kannattaa myös pestä 60 asteessa, jolloin bakteerit tuhoutuvat, Toivonen vinkkaa.

Lisäksi on syytä välttää kynsilakkaa.

– Kynsilakka estää hapen pääsyn kynnen alle. Lakka aiheuttaa myös sen, että likaa ja bakteereja pääsee herkemmin pesimään lakan ja kynsinauhan väliin, Toivonen sanoo.

Kynnen alla olevaa likaa tai sientä ei kannata lähteä sorkkimaan.

– Silloin kynsi voi irrota kynsipatjasta, jolloin bakteerit pääsevät kynnen alle herkemmin, Toivonen sanoo.

Kynsisienen hoito vie aikaa.
Kynsisienen hoito kannattaa, sillä jos kynsi paksuuntuu, se voi painaa kynsipetiä ja kipeyttää varpaanpään. Muuten kynsisieni on harmiton vaiva, josta on lähinnä kosmeettista haittaa.

Lue myös: Plantaarifaskiitti oireilee usein salakavalasti aamuisin – tunnista piinallisen kantapääkivun syyt ja hoida vaivaa oikein

Kynsisienen hoito tepsii joka toisella

Useimmiten kynsisientä edeltää jalkapohjan silsa tai varvasvälisilsa. Ne voivat tarttua esimerkiksi urheiluhallien ja uimahallien lattiasta. Jalkapohjan silsan tunnistaa siitä, että iholla on valkoista hilseen näköistä muutosta. Iho näyttää kuivalta. Varvasvälissä sen sijaa voi olla hautumaa ja pieni haavauma.

– Jalkapohjan silsa saattaa olla niin vähäoireinen, ettei sitä välttämättä huomaa. Jalkapohjasta tai varpaiden välistä silsa voi levitä kynnen alle, Heikkilä sanoo.

Jotkut saavat kynsisienen helpommin kuin muut, mutta syytä tähän ei tiedetä. Jotkin tilanteet kuitenkin altistavat infektiolle.

– Jos urheilee paljon, juoksee maratonia, pelaa tennistä tai jalkapalloa, niin varpaan kynsi saattaa herkemmin vaurioitua jostakin osumasta, mikä altistaa infektiolle, Heikkilä sanoo.

Noin joka kymmenellä suomalaisella on kynsisieni. Nuorilla se on harvinainen.

Potilaan korkea ikä, raajojen huono verenkierto ja mahdolliset lääkitykset huonontavat paranemistuloksia.

– Parhaillakin lääkkeillä vain noin joka toinen paranee, mikäli tavoitteena on se, että kaikki kynnet ovat parantuneet, Heikkilä sanoo.

X