
Puolison alistaminen on henkistä väkivaltaa – näin eri tavoin alistaminen voi ilmetä parisuhteessa
Alistava puoliso harjoittaa henkistä väkivaltaa, mikä saattaa pahimmassa tapauksessa pitkittyä ja muuttua fyysiseksi. Kysyimme psykoterapeutilta, millä eri tavoin alistaminen voi ilmetä parisuhteessa.
Mykkäkoulu, toisen vähättely, vahtiminen ja mitätöinti ovat myös henkistä väkivaltaa.
Alistava puoliso harjoittaa henkistä väkivaltaa, mikä saattaa pahimmassa tapauksessa pitkittyä ja muuttua fyysiseksi. Kysyimme psykoterapeutilta, millä eri tavoin alistaminen voi ilmetä parisuhteessa.
Alistaminen parisuhteessa voi ilmetä henkisenä, taloudellisena, sosiaalisena ja fyysisenä väkivaltana.
Moni alistetussa parisuhteessa elävä ei välttämättä itse edes tiedosta olevansa alistaja tai tulevansa alistetuksi. Jos kuitenkin huomaat joutuvasi välttelemään puheitasi, tekemisiäsi tai muutoin muuttamaan käytöstäsi puolisosi vuoksi, on hyvä pysähtyä miettimään, oletko mahdollisesti alistavassa parisuhteessa.
Kysyimme psykoterapeutti Minna Kivimäeltä, millaisista merkeistä alistavan parisuhteen tunnistaa.
Henkinen alistaminen
Henkistä väkivaltaa ovat muun muassa mykkäkoulu, mitätöinti ja toisen haukkuminen.
– Henkisellä tasolla alistava kumppani ei esimerkiksi huomioi kumppaniaan kotona tai muiden läsnäollessa, hän muuttelee kumppaninsa sanomisia omaksi edukseen ja arvostelee perusteettomasti kumppaninsa tekemisiä ja tekemättä jättämisiä, Kivimäki luettelee.
Alistaja käyttää usein uhkailua keinona saada kumppani toimimaan toivomallaan tavalla.
– Alistaja myös odottaa kumppaniltaan tekoja ilman pyyntöjä, mutta ei tee itse puolisolleen tämän toivomia asioita. Alistaja näkee usein muiden olevan ongelmiensa aiheuttajia, eikä hän asetu vastavuoroiseen, toista kunnioittavaan keskusteluun.
Myös kumppanin ulkopuolelle jättäminen tai se, ettei asioita oteta koskaan puheeksi, voi olla alistamista.
Alistaja saattaa myös haukkua kumppaniaan ja tämän tekemisiä lapsille. Erovanhempien keskuudessa alistaminen saattaa ilmetä puolestaan siten, ettei toinen vanhemmista anna ex-puolison esimerkiksi tavata lapsia.
Taloudellinen alistaminen
Kumppania voi myös alistaa taloudellisesti.
– Taloudellinen alistaminen voi näyttäytyä sellaisissa tilanteissa, joissa toinen kumppaneista on heikompituloinen esimerkiksi lapsen hoitovapaan tai työttömyyden vuoksi, Kivimäki kertoo.
Alistava kumppani ei huomioi puolisonsa taloudellisia tarpeita ja pyrkii jopa estämään sen, että puoliso saisi omaa rahaa.
– Hän voi esimerkiksi kieltää kumppaniaan opiskelemasta tai menemästä töihin.
Sosiaalinen alistaminen
Sosiaalinen alistaminen näyttäytyy niin, että alistava kumppani vaatii kumppaniltaan tarkkoja selontekoja siitä, missä hän on käynyt ja kenen kanssa hän on aikaansa viettänyt.
– Alistava puoliso ei kuitenkaan hyväksy kuulemaansa, vaan vaatii kumppaniltaan parempaa selvitystä ja vakuuttelua.
Alistaja voi vaatia kumppaniltaan jatkuvaa yhteydenpitoa tai jopa paikannuksen käyttämistä liikkeiden todentamiseksi.
Hän saattaa myös vaatia kumppaniaan luopumaan kumppanille merkityksellisistä tekijöistä, kuten uskonnosta, harrastuksista tai sukulais- ja ystävyyssuhteista.
Fyysinen alistaminen
Alistavassa parisuhteessa henkinen väkivalta voi muuttua myös fyysiseksi: kumppani voi käyttää fyysisen väkivallan eri muotoja, esimerkiksi tukistamista, tönimistä, kotoa karkoittamista, pahoinpitelyä ja seksiin pakottamista.
Lue myös:
Jyrki Lehtolan kolumni: Miksi kukaan ei puhu alistetun vaimon puolesta?
Kommentit
Elin liitossa jossa oli jatkuvaa mitätöintiä. Valvottamista. Uhkailua. Mustasukkaisuutta. Ym. Jatkuva kontrolli/sekä muuta kaikkea mahdollista. Raiskatuksikin tulin. Monien vaikeiden vaiheiden jälkeen pääsin viimein eroon alistajastani. Mutta helpoimman kaavan kautta se ei käynyt. Traumat jäi pysyvästi sieluuni. En usko että toivun koskaan😥
Kommentit
Henkisessä ja fyysisessä väkivallassa on mielestäni aina kysymys siitä, että henkilöt eivät ylipäätään sovi toisilleen tai eivät tule keskenään toimeen. Silloin täytyy ratkaista tilanne eroamalla. Semmoista ei saa jatkaa. Kaikille ihmisille löytyy ihminen, jonka kanssa ei ajaudu henkiseen eikä fyysiseen väkivaltaan. Tai jos ei löydy, pitää olla yksin. En minuuttiakaan tuhlaisi kallista elinaikaani, en alistamiseen enkä altistumiseen. Tällainen on pahaa ajanhukkaa. Elämässä on paljon myönteisempiä asioita tarjolla kuin nämä kaksi.
Entä, onko se alistamista ettei saa seksiä toiselta? Mielestäni on. Joutuu pyytelemään, että koskas sais. Ja toinen tietää miten tärkeää seksi on toiselle.
Myös naiset harjoittaa henkistä väkivaltaa. Läheiseni ei jaksanut narsistin kiusaamista. Meni psykoosiin ja nyt häntä ei enää ole. On vain suuri suru.
Hyvin usein nämä alistajat ovat naisia. Tunnen valitettavan monia pareja, joissa mies on hyväluonteinen ja täysin narsistisen alistajapuolison otteessa. Edes puolison kuolema ei saa näitä ämmiä katsomaan peiliin, vaan paskanpuhuminen, itsensä ylentäminen ja miehen mustamaalaminen (jopa lapsille) jatkuu. Oksettavaa.
Miesten pitäisi saada enemmän apua. Naiset saavat huomiota matalalla kynnyksellä, jopa jollain 80-luvulla tapahtuneella metoo-asialla.
Hetkonen tuo kohta jossa puhutaan siitä kuinka on alistamista vaatia tietää kenen kanssa kumppani on. Outoa, sillä en itse ainakaan halua elää parisuhteessa jossa mies vaan häipyisi määrittelemättömän sitten ajaksi johonkin, jonkun kanssa. Väistämättä tulee mieleen että mies pettää jos salaisi missä on ja koska tulee. PS. Alistamista on myös seksistä toistuvasti kieltäytyminen
Kyllä seksistä saa kieltäytyä, jos ei juuri halua seksiä. Jatkuva mankuminen ja toisen sillä väsyttäminen ja syyllistäminen seksittömyydestä ei jostain syystä saa haluja syttymään.
Elin liitossa jossa oli jatkuvaa mitätöintiä. Valvottamista. Uhkailua. Mustasukkaisuutta. Ym. Jatkuva kontrolli/sekä muuta kaikkea mahdollista. Raiskatuksikin tulin. Monien vaikeiden vaiheiden jälkeen pääsin viimein eroon alistajastani. Mutta helpoimman kaavan kautta se ei käynyt. Traumat jäi pysyvästi sieluuni. En usko että toivun koskaan😥
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous