Ihmiset ja suhteet

Tasa-arvo toteutuu pelikentillä

Teksti:
Anna.fi
Tiina

Urheilu- ja liikuntakulttuurin positiiviset vaikutukset näkyvät parhaassa tapauksessa koko yhteiskunnassamme – eivät vain pienissä sisäpiireissä. Paljon päivitellään ympäristömme sosiaalisia ongelmia, kuten eriarvoisuutta, syrjäytyneisyyttä ja epätasa-arvoa. Mikä avuksi?

Urheilulla on lääkitsevä vaikutus, joka tehoaa useisiin epäkohtiin. Yksi niistä on sukupuolirasismi. Sanalla saattaa olla ruma kaiku, mutta ongelma on todellinen. Tai on ainakin ollut.

Suuri muutos

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tiina Salmén, 26, kuuluu sukupolveen, joka on voinut nauttia naisfutiksen ja koko naisurheilun jatkuvasti kasvavasta arvostuksesta ja sitä myötä erittäin tervetulleesta asennemuutoksesta.

Tietämättömien typerät ennakko- ja epäluulot eivät ole vielä täysin historiaa, mutta naisten ja miesten välistä eriarvoisuutta tapaa joukkuepelien kiehtovassa maailmassa yhä harvemmin. Tuntuu kuin yhdenvertaisuus olisi nykyään yleisempää urheilukulttuurissa kuin useassa muussa ympäristössä.

– Kun pelasin tyttöjoukkueissa, silloin tällöin hämmästeltiin, kuinka ihmeessä tyttö voi harrastaa jalkapalloa. Kukaan ei sentään haukkunut päin naamaa, mutta ulkopuolisille ei ollut aina kovinkaan hienoa kertoa omista futiskokemuksista, Salmén muistelee.

– Ero nykypäivään on valtava. Kun yleiset ja monesti virheelliset asenteet ovat sittemmin muuttuneet, olen alkanut tuntea futisurastani yhä suurempaa ylpeyttä. Naisjalkapallo on nykyään aivan normaali asia muiden joukossa.

Arvostus kasvussa

Mitä useammin tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kohtaa pelikentillä, sitä luontevammin ne voivat toteutua myös muussa elämässä. Nykyään Norjan pääsarjassa ammattilaisena pelaava Salmén on tyypillinen esimerkki uuden vuosituhannen huippupelaajasta, joka on elänyt ja kokenut naisjalkapalloiluun liittyvät asennemuutokset sekä sen kehityksen kohti maanosamme kärkeä.

– Maajoukkueemme menestys on lisännyt huomattavasti median kiinnostusta. Vaikka toimittajia monesti arvostellaan, media on ollut suuri apu naisfutiksen kasvu- ja kehitysprosessissa. Pelaajista ollaan kiinnostuneita ja heihin on alettu suhtautua tasa-arvoisesti, Salmén näkee.

Vaikka Suomi on kansainvälisesti pieni jalkapallomaa, Salménin nousujohteinen ura on osoittanut, että kaukainen unelma futisammattilaisuudesta saattaa muuttua useille tyttöpelaajillemme jossakin vaiheessa realistiseksi tavoitteeksi. Tämä on pitkälti kehittyneen asenneilmapiirin ansiota.

– Totta kai naisfutis on itsekin tehnyt paljon hyvää arvostuksensa ja koko ajan vahvistuvan asemansa eteen. Harrastajamäärät ovat kasvaneet merkittävästi, mikä ei voi olla vain sattumaa.

Leiri Orsa Sport

Valoisa tulevaisuus

Tiina Salmén oli 6-7-vuotias liittyessään jalkapalloseuraan. Futis tempaisi tytön välittömästi mukaansa. Elettiin varhaista 1990-lukua.

– Olen kulkenut pitkän tien maajoukkuekapteeniksi ja ammattilaiseksi ulkomaille, ensimmäisen naisten maaottelunsa vuonna 2003 pelannut Salmén vakuuttaa.

– Vaikka olen joskus kohdannut naisurheiluun liittyviä ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä, mieleeni ei ole koskaan tullut lopettaa pelaamista näiden asioiden takia. Aina ei ole ollut helppoa, mutta esimerkiksi kokeneilta pelaajilta ja valmentajilta saamani oppi on kullanarvoista pääomaa, josta en olisi vieläkään valmis luopumaan.

Epäluuloisilla kriitikoilla, asioista tietämättömillä epäilijöillä tai onnettomilla sukupuolirasisteilla on tuskin voinut olla hajuakaan, että jalkapallo on tarjonnut niin Salménille kuin lukuisille muille tyttö- ja naispelaajille valtavasti jotain muutakin kuin vain pelillisiä elämyksiä. Se jokin on elinikäistä oppia, joka ei ole luettavissa tulostaululta.

– Olen iloinen, että suomalaisen naisjalkapalloilun kehitys jatkuu koko ajan. Maasta löytyy runsaasti todella lupaavia nuoria pelaajia, joten tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä.

Tulevaisuus on tasa-arvoinen.

Artikkelin on toimittanut Orsa Sport Oy, jonka yhtenä tavoitteena on tarjota nuorille jalkapalloilijoille laadukasta ja kehittävää toimintaa näiden esikuvien parissa.

X