Ihmissuhteet

Kun Maria, 42, sairastui syöpään, hän alkoi virkata lapsilleen leikkiruokia: ”Ajattelin, että ne olisivat muisto minusta”

Virkkaus on Maria Skogin, 42, mielestä niin meditatiivista, että hän tarttuu virkkuukoukkuun liki päivittäin.

Teksti:
Anu Välilä 
Kuvat:
Suvi Elo 

Maria Skogille ruokien virkkaaminen on päivittäistä meditaatiota.

Virkkaus on Maria Skogin, 42, mielestä niin meditatiivista, että hän tarttuu virkkuukoukkuun liki päivittäin.

”Kun lapseni olivat pieniä, leikimme yhdessä kahvila-, kauppa- ja ravintolaleikkejä. Niitä varten tarvitsimme leikkiruokaa. Olen tehnyt aina paljon käsitöitä ja aloin virkata ruokia. Tein ensin kuppikakkuja ja prinsessakakun.

Sitten muun muassa vihanneksia, marjoja, hedelmiä, karkkeja, suklaapatukoita, sushia, sipsipusseja, karjalanpiirakoita, puuroa ja kahvia…

Sain syöpädiagnoosin, kun lapset olivat 2- ja 5-vuotiaita. Virkkasin lisää ruokia ja ajattelin, että ne olisivat muisto minusta ja yhteisestä ajastamme, jos minua ei enää olisi. Selvisin syövästä, mutta en ole halunnut lopettaa virkkaamista, koska se on niin hauskaa ja meditatiivista. Lapsetkin ovat jo teini-ikäisiä, eikä ruoilla leiki kukaan muu kuin minä ja tädin lapsi, mutta virkkaan silti lähes joka päivä.

Virkkaus on kuin veistoksen tekemistä

Inspiraatio voi syntyä mistä vain. Tykkään tehdä pieniä ruokia paljon kerrallaan, esimerkiksi kulhollisen mansikoita, juustonaksuja tai popcornia. Päätän tehdä jotain useita kymmeniä kappaleita, vaikka en vielä edes tiedä, miten saan yhden aikaiseksi. Ruoista on helppo saada näköisiä.

Ainoastaan aidonnäköisten lihatuotteiden tekeminen on haastavaa, sillä lihalla ei ole tiettyä muotoa, kuten vaikka mansikalla.

Käytän töissäni perussilmukoita: ketjusilmukoita, pylväitä ja kiinteitä silmukoita. En koskaan tee ohjeiden mukaan, sillä ne ovat mielestäni tylsiä. Teen vapaalla kädellä ja katson kuvaa aidosta ruoasta. Tarkastelen sen muotoa ja erityispiirteitä, ja sitten vain yritän tehdä mahdollisimman saman näköisen esineen virkkaamalla.

Ajattelen, että tämä on kuin veistosten tekemistä, mutta saven sijaan käytän lankaa ja virkkuukoukkua.”

Närpiöläisen Marian virkkaustöihin voi tutustua Instagramissa: @virkase

X