Julkkikset

10 faktaa Rammsteinin laulaja Till Lindemannista – rokkitähti oli uimarina huippulupaus ja kasvatti tytärtään yksinhuoltajana

Rammsteinin laulaja Till Lindemann on runoilija, isoisä ja entinen huippu-uimari. Lue 10 faktaa yksityisyyttään suojelevan tähden elämästä.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
MVPhotos, Johnny Kniga

Till Lindemann tunnetaan räväkästä lavaesiintymisestä ja ronskeista laulujen sanoituksistaan.

Rammsteinin laulaja Till Lindemann on runoilija, isoisä ja entinen huippu-uimari. Lue 10 faktaa yksityisyyttään suojelevan tähden elämästä.

Viikonloppuna Helsingissä esiintyneen metallibändi Rammsteinin keulakuva Till Lindemann on ehtinyt tehdä elämässään paljon muutakin kuin laulaa. Saksalainen bändi on perustettu jo vuonna 1994 ja se on pysynyt alkuperäisessä kokoonpanossaan kaikki nämä vuodet.

Laulaja on syntynyt Itä-Saksassa

Laulaja syntyi Itä-Saksassa Leipzigissä vuonna 1963. Hän on kertonut Kerrangin haastattelussa ostaneensa ensimmäisen levynsä mustasta pörssistä, koska Itä-Saksassa ei ollut juuri tarjolla länsimaisten rock -bändien levyjä. Se oli Deep Purplesin Stormbringer -levy.

Till Lindemann on yhdeltä ammatiltaan pyroteknikko

Rammstein tunnetaan räjähtävästä show’sta, johon kuuluvat olennaisena osana raketit, tulisuihkut ja tulipurkaukset. Kiinnostus lavaesitysten tulielementtiin on johtanut siihen, että Till Lindemann on yhdeltä ammatiltaan pyroteknikko.

Laulaja on viihtynyt lavalla, mutta myös uima-altaassa

Nuorena Till Lindemann harrasti aktiivisesti uintia ja osallistui nuorten EM-kisoihin Firenzessä vuonna 1978 sijoittuen 1500 metrillä seitsemänneksi.

Kisamatkalla hän joutui vaikeuksiin poistuttuaan luvatta joukkueen hotellilta ja rangaistuksena hänet pudotettiin vuoden 1980 Moskovan olympiaehdokkaiden joukosta, Kerrang-rocklehti kertoo. Vuonna 1979 hän lopetti uinnin kokonaan loukkaantumisen myötä.

Rammsteinin lisäksi laulajalla on sivuprojekti englanniksi

Lindemann on vuonna 2013 perustettu musiikkiprojekti, jonka Till Lindemann perusti yhdessä Pain-yhtyeen Peter Tägtgrenin kanssa. Kokoonpano on julkaissut kaksi levyä, joissa ensimmäisellä Till Lindemann laulaa poikkeuksellisesti englanniksi.

Mukana suomalaisen metallibändin levyllä

Rammsteinin keulahahmo laulaa suomalaisen Apocalyptican Worlds collide -albumin Helden-kappaleessa. Samaa albumia on tuottamassa Rammsteinin pitkäaikainen tuottaja Jacob Hellner.

Näytellyt lastenelokuvassa

Till Lindemann on näytellyt Viktor-hahmoa saksalaisessa lasten komediaelokuvassa nimeltä Amundsen der Pinguin.

Elokuva kertoo tytöstä, joka yrittää piilottaa pingviinin aarteenmetsästäjiltä tiedemiessetänsä kanssa.

Raskasta rock-lyriikkaa, mutta myös runoja

Sen lisäksi, että laulaja sanoittaa Rammsteinin kappaleita, hän kirjoittaa myös runoja. Taiteilijan tuotantoa on päätynyt myös kansien väliin. Kolmesta julkaistusta runokirjasta Hiljaiset yöt ja Sata runoa on käännetty myös suomeksi.

Till Lindemannin kappalesanoituksia syväanalysoidaan ahkerasti. Ura runoilijoina on luonnollista jatkumoa.

Till Lindemannin muusikon ura ei alkanut laulajana

Aikana ennen Rammsteinia nokkamies soitti rumpuja saksalaisessa punkbändissä First Arsch. Hän soittaa rumpujen lisäksi taitavasti myös huuliharppua.

Huuliharpunsoittotaidoista saa todisteita esimerkiksi Rammsteinin kappaleella Los.

Artistin roolin ulkopuolella Till Lindemann on sekä isä että isoisä

Laulajalla on ainakin kaksi tytärtä. Ensimmäinen tytär Nele syntyi 1985 ja isä kasvatti häntä yksinhuoltajana. Tiedetään myös, että hänen toinen tyttärensä Marie Louise syntyi vuonna 1993. Till Lindemann on myös isoisä, sillä vanhimmalla tyttärellä on poika.

Laulaja ei ole kertonut julkisuuteen juuri mitään yksityiselämästään, joten hänen lastensa todellisesta määrästä ei ole vahvistettua tietoa.

Rokkitähti, joka vihaa melua

Till Lindemann on kertonut Metal Hammer -lehden artikkelissa vihaavansa melua. Hänellä on asunto Saksassa maaseudulla kaukana kaupungin hälystä, jossa hän kalastaa, nukkuu metsässä ja tuijottaa järveä.

X