Julkkikset

11-vuotiaana raiskatuksi joutunut Satu Hassi: ”Ajattelin, että se mitä tapahtui, oli minun häpeäni”

Lapsena seksuaalista väkivaltaa kokeneen Satu Hassin mielestä on tärkeää, että seksuaalisesta häirinnästä keskustellaan. – On väärin, jos uhri joutuu tuntemaan syyllisyyttä ja häpeää, hän sanoo.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Niclas Mäkelä/Otavamedia

Satu Hassin mielestä on tärkeää, että seksuaalisesta häirinnästä keskustellaan.

Lapsena seksuaalista väkivaltaa kokeneen Satu Hassin mielestä on tärkeää, että seksuaalisesta häirinnästä keskustellaan. – On väärin, jos uhri joutuu tuntemaan syyllisyyttä ja häpeää, hän sanoo.

Kansanedustaja Satu Hassi oli vain 11-vuotias, kun hänet raiskattiin. Hän ei kertonut asiasta kenellekään ennen kuin hän oli kolmekymppinen kahden lapsen äiti. Nyt hän kuvaa tapahtuneen avoimesti tuoreessa kirjassaan Mannerheim-solki ja punalippu.

Kirjassa kerrotaan, kuinka 11-vuotias Satu matkasi illalla kotiin pitkin pimeää kujaa. Kujalla kaksi 15-vuotiasta poikaa pysäytti hänet ja kokeili, oliko Sadulla rinnat. Sen jälkeen pojat veivät hänet pienen vajan taa ja kaatoivat Sadun maahan.

Satu ei tajunnut, mitä tapahtuu. Hän kysyi peloissaan pojilta, mitä he oikein tekevät.

”Lapsen sä ainakin saat”, vastasi se, joka oli parhaillaan hänen päällään.

Kun pojat lähtivät, Satu oli varma, että jutun paljastuminen johtaisi suuriin moitteisiin. Niinpä hän päätti, ettei kertoisi asiasta kenellekään. Satu oli lukenut lääkärikirjaa, ja suurin pelko oli, että hän tulisi raskaaksi.

”Vaikka tiesin raskauden kestävän yhdeksän kuukautta, niin pelko kesti melkein kaksi vuotta. Siihen asti kunnes kuukautiseni alkoivat”, hän kirjoittaa.

– Jollakin tavalla tuo 11-vuotias tyttö oli imenyt ympäriltään ja sen aikaisesta yhteiskunnasta käsityksen, että se mitä tapahtui, oli hänen häpeänsä, eikä poikien syy, Hassi sanoi kirjansa julkistustilaisuudessa.

On väärin, jos uhri joutuu tuntemaan syyllisyyttä

Hän kertoi myös, että oli jo aiemmin päättänyt kertovansa tapahtumasta muistelmakirjassaan.

– En näe kamalan suurta riskiä tulevaisuudelleni, että kerron tämän avoimesti, hän sanoo.

Satu Hassi sanoo kohdanneensa seksuaalista häirintää myöhemminkin. Hänen mielestään on tärkeää, että seksuaalisesta häirinnästä keskustellaan.

– On väärin, jos uhri joutuu tuntemaan syyllisyyttä ja häpeää.

X