Julkkikset

Äidilleen velkaantunut Martina Aitolehti: ”Maksan jokaisen sentin takaisin”

Kun Martina Aitolehti oli lapsi, hänen äitinsä Anne Aitolehti näytti tyttärensä tähtikarttaa astrologille. Tämä ennusti, että tyttö tulisi työskentelemään viihdealalla. Anne teki valan, että tukisi Martinaa kaikessa, mihin tämä ryhtyisikin. Se vei lopulta yöunet.
28.7.2016 Teksti: Elisa Hurtig Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Rits räts, sinne meni rippikuva! Martina Aitolehti, 34, katsoi kolmevuotiasta Isabella-tytärtään, joka oli löytänyt sukulaisensa rippikuvan ja saksinut sen pieneksi silpuksi. Martina sai hepulin: eihän noin voi tehdä!

Paikalla sattui olemaan Martinan äiti, Anne Aitolehti, 53, joka katsoi tyttärentytärtään tyynesti ja ylpeästi: pikkutytön hienomotoriikka oli kehittynyt, ja hän oli oppinut leikkaamaan saksilla viivaa pitkin. Martina ei osannut ottaa asiaa yhtä rennosti kuin äitinsä. Hän näki vain lattialla lojuvat valokuvan palaset.

Äiti on ollut rakentava Martinan muissakin elämäntilanteissa, jopa niissä vaikeimmissa. Hän on osannut varoittaa tytärtään julkisuuden vaaroista. Ja kun Martina sotki raha-asiansa, äiti tuli apuun, otti pankkilainaa ja maksoi Martinan velat. Martina ottaa mieluusti äidiltään vastaan elämänohjeita, mutta joskus heidänkin välillään sapelit kalisevat.

Martina on kertonut julkisesti, että sinä Anne, otit pankkilainan maksaaksesi hänen velkansa. Miksi?

Anne: Koin, että tässä raha-asiassa pystyn auttamaan, jotta hän pääsisi alkuun ja voisi alkaa opetella taloudelliseksi. Aika moni joutuu opettelemaan taloudenhallintaa, sillä nuorena on helposti holtiton.

Martina: Olen kiitollinen äidilleni. Hänen ei tietenkään olisi tarvinnut auttaa minua. Pidän huolen, että maksan jokaisen sentin takaisin, jotta voin elää normaalia elämää.

Onko suhdettanne koeteltu?

M: Kuukauden mittaiset Thaimaan reissumme ovat olleet melkoisia, kun olen ollut kuvaamassa Martina ja hengenpelastajat -ohjelmia. Halusin molempina vuosina Isabellan mukaan, ja äitini lähti hoitamaan tyttöä.

A: Olen valmis auttamaan ja palvelemaan, mutta jos joku tulee sanomaan tökerösti, minusta tuntuu että minua kohdellaan epäoikeudenmukaisesti. Ja Martinasta löytyy se puoli. Meillä oli melkoisia flaidiksia.

M: Tilanne oli haastava. Kuvaustahti oli kova, ja vapaa-aikani jouduin opettelemaan juontoja. Minua harmitti, kun ei ollut aikaa olla äidin ja Isabellan kanssa, vaikka olin halunnut heidät mukaan.

A: Olimme välillä todella loukkaantuneita toisillemme, mutta se kasvatti tunne-elämäämme. En ikinä ottaisi ystävältäni vastaan samanlaisia kommentteja. Pyysimme anteeksi ja jatkoimme eteenpäin.

Onko teillä samanlainen arvomaailma?

M: Minulle tärkeintä on pysyä fyysisesti hyvässä kunnossa. Koen, että jos en ole terve ja voimissani, minusta ei ole mihinkään. Minusta ei olisi voinut tulla äitini tapaan humanistia, joka auttaa muita. Olen kiltti ja empaattinen, mutta mieluiten olisin jonkin yrityksen kiva johtaja.

A: Olen meditoinut ja joogannut yhtä kiihkeästi kuin hän on urheillut. Sisäinen rauha on minulle tärkeintä. Ilman sitä minusta ei ole hyötyä maailmalle. Luonto, taide ja runous ovat lähellä sydäntäni, ja katson mielelläni esimerkiksi sudenkorennon elämästä kertovaa dokumenttia.

Miten vietätte aikaa yhdessä?

A: Meillä on ihan oma jumalatarkulttuurimme, kun me neljä vahvaa naista olemme keskenämme.

M: Toivon tyttärieni ja minun välille samanlaista suhdetta kuin minulla ja äidilläni on. Haluan olla heille aina läheinen ja tukea heitä kaikessa.

A: Sehän on itsestään selvää, että teillä tulee olemaan samanlainen suhde! Onhan meidät veistetty samasta puusta. Victoria tulee olemaan minulle se, jonka toivon vierelleni, kun vedän viimeiset hengenvetoni. Siinä minä annan hänelle vielä jonkun viimeisen viisaan pienen neuvon elämän varrelle.

Artikkeli on katkelma Annassa 30/2016 ilmestyneestä jutusta.

Lue myös:

Pettämisen anteeksi antanut Martina Aitolehti: ”Tarvitsin tämän vasaraniskun, jotta opin arvostamaan suhdettamme”

Laiturijumppa – Katso Martina Aitolehden jumppaohjeet mökille!

Wilma Schlizewskin Ida-tytär: ”Joskus tuntuu siltä, että äiti on tyttäreni”

Lue myös

Suosittelemme