Itsetuntemus

Haluatko elää hidasta elämää? Vältä nämä ansat

Arki ei muutu hyväksi nappia painamalla, vaan elämänmuutos kannattaa suunnitella tarkkaan etukäteen. Paremmasta arjesta kirjan kirjoittanut Martta Kaukonen, 39, kertoo, miten hänen elämänmuutoksensa onnistui – tosin vaikeimman kautta.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Colourbox

Arki ei muutu hyväksi nappia painamalla, vaan elämänmuutos kannattaa suunnitella tarkkaan etukäteen. Paremmasta arjesta kirjan kirjoittanut Martta Kaukonen, 39, kertoo, miten hänen elämänmuutoksensa onnistui – tosin vaikeimman kautta.

Jätit vakinaisen työpaikan ja ryhdyit yrittäjäksi, miksi?

– Vakinaisen toimittajan työn rutiinit alkoivat neljä vuotta sitten puuduttaa, joten päätin, että tämä on nähty. Olin lukenut tarinoita oravanpyörästä hypänneistä onnellisista hidastajista ja ajattelin, että miksen minäkin.

Testaa, oletko onnellinen

Kuinka elämänmuutos onnistui?

– Minulla oli freelancetuttavia, mutta tein silti päätökseni epärealistisesti ja suunnittelematta. Huomasin pian, että vapaa elämä ei ollutkaan vapautta vaan päinvastoin. Ilman kuukausipalkkaa ja vakinaista työtä tulevaisuus oli epävarmaa, eikä uusia töitä löytynyt noin vain. Rahat eivät riittäneet mihinkään ja putosin tyhjän päälle. Jouduin tekemään entistä uutterammin töitä ja stressaannuin aika pahasti, kunnes pääsin pikkuhiljaa jaloilleni.

Tavoitteena elämänmuutos

Mitä tekisit nyt toisin?

– En uskoisi katteettomiin lupauksiin vaan selvittäisin asiat. Tekisin tarkat suunnitelmat uudesta vapaammasta elämästäni ja toteuttaisin kaiken järkevästi aikataulussa, en kerralla sokkona hypäten.

Jos mahdollista, ottaisin koeajan, pätkähidastuksen. Ei muutoksen tarvitse olla lopullista, jo lyhytaikainen pätkähidastus voi auttaa selkeyttämään asioita. Voisin tällä hetkellä työskennellä myös työsuhteessa, vaikka freetyössäkin on puolensa.

Mikä on ollut yllättävintä vapaana yrittäjänä?

– Syyllisyys ei heti hävinnyt mihinkään. Jos iltapäivällä oli kotona tunti vapaata aikaa ja olisin voinut vain olla, en osannutkaan nauttia siitä. Tiukka työmoraali ja syyllisyys tekemättömistä töistä jatkui, vaikka olin itse oma työnantajani. Syyllisyys oli kovin syvällä, ainakin minulla. Joudun vieläkin ajoittain muistuttamaan itseäni asiasta.

Nyt tiedän, että suorittamisesta poisoppiminen vaatii aikaa. Lukioaikana aikataulutin vapaa-aikanikin tunnin tarkkuudella, mutta nyt saatan jo lähteä vaikka kesken päivän kävelylenkille tai ryhtyä yllättäen lukemaan kirjaa.

Mitkä asiat ovat parantuneet elämässäsi?

– Olen elämänmuutoksen myötä oppinut keskittymään paremmin tekemisiini ja myös irrottautumaan töistä. Koko ajan opettelen olemaan suorittamatta. Vähitellen osaan nauttia vapaudesta aikatauluttaa tekemiseni. En harrasta liikuntaa, mutta kävelen jonkin verran. Kesken työrupeaman tehty lyhytkin kävelylenkki, ihmisten ja puiston puiden näkeminen ja raikkaan ilman hengittäminen tekee ihmeitä. Myös lukeminen rentouttaa minua. Hyvä tarina vie mennessään, ja kaikki muu unohtuu.

Miten neuvoisit ihmistä, joka haluaa hidastaa elämäänsä?

– Tärkeintä on miettiä, mitä oikeasti haluaa. Oletko tähän asti vain toteuttanut muiden toiveita? Minkälainen olisi omannäköisesi elämä? Kuinka paljon oikeasti haluat hidastaa? Jos et löydä vastauksia itse, juttele asiantuntijan, ammatinvalinnanohjaajan tai terapeutin kanssa. Kaikilla ei ole varaa jäädä pois vakinaisesta työpaikasta tai edes lyhentää työpäivää. Jos päätät tehdä ison muutoksen, laadi ensin tarkka suunnitelma.

Entä miten elämäänsä voi hidastaa pienin askelin?

– Esimiehesi ei ole ajatustenlukija eikä hän välttämättä edes tiedä, miten paljon raadat työpaikalla. Avaa suusi ja neuvottele työtilanteestasi.

Entä onko kotityöt jaettu perheessäsi tasapuolisesti? Naiset tekevät usein kotona toisen työpäivän, kun taas miehet voivat käyttää vapaa-aikansa miten lystäävät. Voisitko mahdollisesti pyytää tai ostaa apua ulkopuolelta? Tai onko joitakin töitä, mitä teet mielelläsi ja toisia jotka stressaavat? Käytä ystävien ja sukulaisten apua ja tutustu Aikapankkiin, jossa voi vaihtaa palveluita. Sieltä joku voi tulla vaikka sinulle lapsenvahdiksi ja sinä pystyt ompelemaan verhon reunat.

Varmaa on, että jokainen voi tehdä jotakin oman elämänsä rauhoittamiseksi. Ensimmäinen askel on pysähtyminen. Kysy itseltäsi: mitä minä haluan?

Lue lisää: Leila Saarivirta ja Martta Kaukonen: Rikas elämä  Parempaa arkea hidastamalla (Readme.fi)

Leilan  blogit: Pihin naisen elämää  ja Henkisesti rikas

Martan blogi: Tilli ja Persilja

X