Aki Tykki
Kevät tuo tullessaan Happoradiolle sekä uutta musiikkia että helmikuussa alkavan konserttisalikiertueen.
Julkkikset

Happoradion Aki Tykki ammentaa virtaa yhdestä yksinkertaisesta asiasta: ”Maailma näyttää kauniimmalta”

Kun Happoradion solisti Aki Tykki ei ole viihdyttämässä yleisöä, hänen arkensa pyörii tavallisen perhe-elämän keskellä. Tänään julkaistava yhtyeen tuore single "Tehdään jotain kaunista" valaa toivoa paremmasta huomisesta.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: Niclas Mäkelä/Otavamedia

Happoradion Aki Tykillä on jännät paikat: yhtyeen tänään julkaistavan uuden sinkun Tehdään jotain kaunista on tarkoitus päivittää 17 vuotta suomalaisia rock-lavoja tahkoneen Happoradion musiikki vuoteen 2019.

Tuore sinkku on Akin sanoin ”valtava laulu, joka voi kertoa yhtä hyvin niin parisuhteesta kuin työurastakin”.

– Aloittaessani tapailemaan tekstiä, pohdin, mistä laulu voisi kertoa. Sitten ajatus ’tehdään jotain kaunista’ syntyi. Asiat kangistuvat helposti kaavoihinsa ja juutumme helposti paikoillemme. Valamme kappaleella uskoa siihen, että vielä voimme luoda jotain hienoa yhdessä.

Tuottaja Jukka Immosen avustuksella tehty kappale on Akin mukaan edelleen uskollinen Happoradion aikaisemmalle tuotannolle, päivitetyllä vivahteella.

– Minulla on aina tarve uudistua. Se on vaikeaa, sillä uudistuminen ei saisi olla teennäistä, vaan sen pitäisi tulla luontevasti. Tämän takia ulkopuolisen avun käyttäminen tuntui järkevältä.

Onni löytyy pienistä ihmisistä ja suurista tunteista

Tuore sinkku vie Happoradion keväällä koko Suomen kattavalle konserttisalikiertueelle. Keikkailun ulkopuolella Aki on kuitenkin tavallinen perheenisä, jonka aika kuluu kotona pienen lapsen ja vaimon kanssa.

Vaihdos perheenisästä rockyhtyeen keulakuvaksi ei aina ole täysin mutkatonta.

– Kun keikoilta pääsee nukkumaan aamulla neljältä, perhe-elämässä tulee herättyä seitsemältä tai kahdeksalta. Viikossa saattaa tulla kaksi aikaerorasitusta kumpaankin suuntaa, mutta kyllä siitä jotenkin aina selviää.

Haasteista huolimatta Aki kertoo odottavansa keikoille lähtemistä.

– Perhearki ja keikkailu ovat kaksi erilaista, mutta rakasta maailmaa. Ne saa ihmeellisesti kohtaamaan, kun nauttii molemmista.

Arjen keskellä Aki kertoo merkittävimmiksi voimavarakseen perheen. Jokapäiväiset onnenhetket löytyvät oman lapsen kanssa touhuamisesta.

”Vaikka olisi huono päivä, hänen kanssaan touhutessa maailma näyttää kauniimmalta.”

– Suurin ilon aihe on, kun katsoo oman lapsen hääräilyä, kehitystä, ja kuinka mahtava tyyppi hänestä on kehittymässä. Vaikka olisi huono päivä, hänen kanssaan touhutessa maailma näyttää kauniimmalta.

Tärkeäksi Aki nimeää myös Happoradion fanit ja heiltä saadun palautteen. Pelkästään omaksi ilokseen Aki ei soittele.

– Kaikki tarvitsevat itselleen merkityksen tunteen. Sen, että sillä mitä tekee, on väliä. Huippua on, jos kuulee voivansa auttaa jotakuta elämän vaikeissa tilanteissa.

Satakunta mustaa pipoa

Vuonna 2018 Aki kertoi Annan haastattelussa syyn sille, miksi hänellä on aina esiintyessään päässään musta pipo.

Nyt laulaja paljastaa rikkoneensa kaavan Agricolan kirkon joulukonsertissa ja esiintyneensä siellä paljain päin. Kevään keikkalavoille tavaramerkki lähtee silti mukaan.

– Ajattelin, että esiinnyn nyt kerran ilman, niin kukaan ei voi sanoa, että minulla on aina pipo päässä. Nyt voi mennä taas 15 vuotta pipon kanssa.

Pipojen suurkuluttajaksi Aki kuitenkin yhä tunnustautuu.

– Vuosien aikana on niitä pipoja varmaan satakunta pyörähtänyt. Ostan pipoja, jotka näyttävät siltä, että ne voisivat sopia. Jos pipot eivät ole hyviä, niin laitan kierrätykseen.

X