Julkkikset

Jennifer Coolidge on se takavuosien ”ihan mahtava näyttelijä”, josta viimein tuli supertähti 61-vuotiaana

Jennifer Coolidge teki vuosikymmenien ajan ”kivoja pikku rooleja”, kuten hän Golden Globe -kiitospuheessaan totesi. Sitten hän sai osan, joka sinkautti yleisön ja kriitikkojen suursuosikiksi ja palkintogaalojen supertähdeksi.

Teksti:
Anu Räsänen
Kuvat:
Mvphotos, Hbo Max

Yhdysvaltalainen Jennifer Coolidge, 61, on näyttelijän uransa huipulla.

Jennifer Coolidge teki vuosikymmenien ajan ”kivoja pikku rooleja”, kuten hän Golden Globe -kiitospuheessaan totesi. Sitten hän sai osan, joka sinkautti yleisön ja kriitikkojen suursuosikiksi ja palkintogaalojen supertähdeksi.

Tässä on tuo ihan mahtava näyttelijä!

Jennifer Coolidge oli ollut 1990-luvulta saakka se ihan mahtava näyttelijä, jonka nimi ei kuitenkaan koskaan jäänyt mieleen. Hän oli ihan mahtava pöhköissä American Pie -leffoissa ja melkein yhtä höpsöissä Blondin kosto -elokuvissa, ja hän vilahti ihan mahtavana Frasierissä, Sinkkuelämässä ja Frendeissä.

Jennifer Coolidge oli aina ihan mahtava, vaikka hänet oli kerta toisensa perään roolitettu johonkin versioon samasta hahmosta: isotukkaisesta naisesta, joka on vähän hassunkurinen.

Ja sitten yhtä äkkiä kesällä 2021 hänellä oli yksi päärooleista HBO:n uudessa draamasarjassa White Lotus, josta kaikki puhuivat. Oli pakko huutaa ääneen tv:n ääressä. Tässä on tuo ihan mahtava näyttelijä! Ja ihan kunnollisessa roolissa!

Tuli syksy 2022 ja White Lotusin toinen kausi. Nyt me kaikki puhuimme Jennifer Coolidgesta. Ja muistimme hänen nimensä.

Tragikoominen Tanya sopivissa vaatteissa

Toki myös Coolidgen roolihahmo, upporikas perijätär Tanya, oli isokokoinen ja isotukkainen, ja miksipä ei olisi ollut. Miksi pitkän ja näyttävän näyttelijän pitäisi kutistaa itsensä?

Tällä kertaa hiukset ja pituus eivät kuitenkaan olleet Coolidgen roolihahmon ainoat ominaisuudet, eikä sarjaan ollut kirjoitettu sisään lupaa nauraa Tanyan koon eikä naiiviuden kustannuksella.

Päinvastoin. Tuntui pahalta nauraa Tanyalle, vaikka hahmo oli rahojaan levitellessään sekä koominen että ärsyttävä. Kaiken pröystäilynsä ja itsekeskeisyytensä alla Tanya oli kuitenkin onneton ja yksinäinen, ja juuri tämän kerroksellisuuden Coolidge näytteli niin hienosti.

Jennifer Coolidge esittää Tanyaa tv-sarja White Lotusissa.
Valitettavan rikkaista kertova White Lotus on 2020-luvun puhutuimpia sarjoja. Tanyan hahmo ajautuu hämärään ihmissuhteeseen.

White Lotusin käsikirjoittaja Mike White on kertonut kirjoittaneensa Tanyan hahmon suoraan Jennifer Coolidgelle. Kiitos, Mike. Ja kiitos koko sarjan tuotannolle siitä, ettei Coolidgea tungettu tässä roolissa liian pieniin vaatteisiin. Hän osaa kyllä näytellä tragikoomista hahmoa ihan sopivissakin puvuissa.

”Luulin, että minusta tulisi Monacon kuningatar”

Syksyllä 2022 Jennifer Coolidge voitti Emmy-palkinnon roolityöstään White Lotusin ensimmäisellä kaudella. Tammikuussa 2023 tuli Golden Globe sarjan toisesta kaudesta. Juhlasalillinen gaalavieraita Beverly Hillsissä nousi taputtamaan seisaaltaan.

61-vuotias Jennifer Coolidge uhkui onnea kiitospuheessaan. Mutta aivan ennen muuta hänen puheensa oli hauska ja fiksu, piikikäs ja lämmin.

Coolidge puhui siitä, kuinka vaikeaa hänen oli edetä urallaan Hollywoodissa, jossa hän ei tuntenut oikeita ihmisiä – ja kiitti kaikkia, jotka olivat antaneet hänelle mahdollisuuden jatkaa työntekoa ”kivoissa pikku rooleissa”.

”Minulla oli nuorena suuria unelmia ja odotuksia. Jotenkin ne vain haihtuivat elämän edetessä. Luulin, että minusta tulisi Monacon kuningatar, mutta sitten joku muu meni ja teki sen”, Coolidge nauratti yleisöään.

Suurimmat kiitokset Coolidgen puheessa sai tietenkin hittisarjan luoja.

”Tein suuria suunnitelmia, mutta sitten sitä vanhenee ja kaikenlaista paskaa tapahtuu. Mike White, sinä annoit minulle toivoa. Sinä annoit minulle uuden alun ja muutit elämäni miljoonilla tavoilla. Naapurini puhuvat minulle. Minua ei ole ikinä kutsuttu yksiinkään juhliin naapurustossani, mutta nyt kaikki kutsuvat minut.”

Lue myös: Koomikko Eve Kulmala uskoo, että autismipiirteet ovat siivittäneet hänen menestystään: ”Autistit näkevät absurdit yksityiskohdat”

Seuraavaksi Blondin kosto 3?

Puhe levisi salamavauhtia somessa, samoin meemit.

”Jennifer Coolidgen Golden Globe -puhe oli illan samastuttavin ja hauskin”, kirjoitti Britannian Elle-lehti.

”Jennifer Coolidge varasti show’n Golden Globeissa”, otsikoi puolestaan uutissivusto CNN.

No, mehän olimme jo nähneet, kuinka hän varasti joka ikisen kohtauksen niissä kivoissa pikku rooleissa.

Jennifer Coolidge näytteli toisessakin isossa sarjatapauksessa 2022, Netflixin The Watcherissa.
Jennifer Coolidge näytteli toisessakin isossa sarjatapauksessa 2022, Netflixin The Watcherissa.

Nyt toivomme vain, että iso rooli ei jää poikkeukseksi ihan mahtavan Jennifer Coolidgen uralla.

Coolidge on tiettävästi lupautunut mukaan ainakin kolmanteen Blondin kosto -elokuvaan, jonka käsikirjoittajatiimiin kuuluu Mindy Kaling. Peukut pystyyn, että leffa ottaa kaiken irti Coolidgen taidoista. Ja että hänen postiluukkunsa on täynnä tarjouksia myös hieman syvemmistä leffarooleista.

Samalla toivomme, että Jennifer Coolidgen keskeinen rooli White Lotusissa ja hänen roolityönsä osakseen saama arvostus ennakoivat aikaa, jolloin päällimmäiset vaatimukset naisoletetun näyttelijän työtehtävissä eivät ole 1990-luvun supermallin vartalo ja sileäksi viilattu iho.

Peukut pystyyn.

Kirjoittaja on seurannut Jennifer Coolidgen uraa ja White Lotus -menestystä tv-kriitikkona ja tänä vuonna myös Golden Globe -äänestäjänä.

X