Julkkikset

Kapellimestari Dalia Stasevska ahkeroi Ukrainan puolesta – ”Näiden asioiden eteen pitää jatkuvasti tehdä töitä”

Viime aikoina Dalia Stasevska ei ole voinut kanavoida kaikkea energiaansa musiikkiin. Aluksi hän halusi avustustyöntekijäksi, mutta asemassaan hän on voinut tehdä hyvää Ukrainan puolesta monin tavoin Suomessa.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Los Angeles Times, MVPhotos

Dalia Stasevskan ansioluettelo on upea. Hän on johtanut muun muassa Los Angelesin sinfoniaorkesteria.

Viime aikoina Dalia Stasevska ei ole voinut kanavoida kaikkea energiaansa musiikkiin. Aluksi hän halusi avustustyöntekijäksi, mutta asemassaan hän on voinut tehdä hyvää Ukrainan puolesta monin tavoin Suomessa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on saanut yhä useammat kiinnostumaan maan taide- ja kulttuurielämästä. Suomalaistaiteilijoista kapellimestari Dalia Stasevskan, 38, juuret ovat Ukrainassa. Hän syntyi kahden kuvataiteilijan ukrainalais-suomalaiseen perheeseen.

Dalia vietti varhaislapsuutensa Tallinnassa ja kävi sitten koulua Suomessa. Suomen lisäksi hän puhuu ukrainaa. Hänen puolisonsa on säveltäjä, basisti Lauri Porra, joka muuten on Jean Sibeliuksen lapsenlapsenlapsi.

Dalia Stasevskan ansioluettelo on hengästyttävän upea. Huippuarvosanoin Sibelius-Akatemiasta Leif Segerstamin oppilaana valmistunut kapellimestari on Sinfonia Lahden ylikapellimestari ja BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailija.

Hän on johtanut muun muassa New Yorkin filharmonikkoja sekä San Franciscon ja Los Angelesin sinfoniaorkestereita.

”Ukrainassa asuu lukuisia Dalian läheisiä. Yksi heistä on hänen pikkuveljensä.”

Viime aikoina Dalia ei ole voinut kanavoida kaikkea energiaansa musiikkiin. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Dalian mielen valtasi huoli. Ukrainassa asuu lukuisia hänen sukulaisiaan ja ystäviään. Yksi heistä on sellisti Lukas Stasevskij, Dalian pikkuveli.

– Aluksi halusin lähteä avustustyöntekijäksi. Aikani pohdittuani tajusin, että voin käyttää minulle työni kautta suotua asemaa puhuakseni asiasta, huippukapellimestari kertoo.

Musiikin kautta Dalia kertoo kohdanneensa ihmisiä, joita yhdistää halu auttaa Ukrainaa. Auttamisen tapoja on monia. Yksi niistä oli sävellyksen tilaaminen ukrainalaiselta Bohdana Frolyakilta. Se kantaesitetään maailman suurimmilla klassisen musiikin festivaaleilla eli BBC Promsissa Lontoossa heinäkuun puolivälissä.

Toinen oli ukrainalaisesta Lvivin kaupungista tulevan sinfoniaorkesterin tuominen Unelmien Heinola -kaupunkifestivaaliin tänä kesänä. Näiden tapahtumien kautta kuulijat saavat kosketuksen ukrainalaiseen kulttuuriin.

Suomalaisen kapellimestarin Dalia Stasevskan juuret ovat Ukrainassa. Sodan aikana hän on auttanut Ukrainaa monin tavoin.
Suomalaisen kapellimestarin Dalia Stasevskan juuret ovat Ukrainassa. Sodan aikana hän on auttanut Ukrainaa monin tavoin.

– Toisaalta olen myös laittanut sanomalehteen ilmoituksia sekä pyytänyt lahtelaisia tuomaan villasukkia ja hygieniatuotteita Sibelius-talolle pahimmille kriisialueille vietäväksi. Villasukkia kertyi 20 000 paria ja hygieniatuotteita kolme lavallista. Olen myös käynyt Ukrainassa sodan aikana viemässä avustuskuormia ja johtamassa orkestereita, Dalia kertoo.

– Olen kahden veljeni kanssa sodan alusta alkaen kerännyt varoja ja lahjoituksia. Kerätyillä rahoilla olemme tehneet hankintoja: evakuointiautoja, aggregaatteja, kamiinoja ja makuupusseja. Olemme vieneet niitä pahimmille alueille, joilla humanitaarisen avun tarve on kullakin hetkellä kriittisin.

Vaikeina aikoina, jolloin huoli on varjostanut Dalian mieltä, musiikki on tarjonnut paikan, joka edustaa hyvyyttä ja inhimillisyyttä.

– Näiden asioiden eteen meidän pitää jatkuvasti tehdä töitä. Sama koskee tasa-arvoa. Maailma ei ole vieläkään tasa-arvoinen, ja ammatissani olen huomannut, miten monien eurooppalaisten ja amerikkalaisten huippuorkesterien palveluksessa ei vielä ole nähty naisylikapellimestaria. Olen kiitollinen ihailemalleni Susanna Mälkille, joka on työllään raivannut mahdollisuuksia uusille tulokkaille, Dalia Stasevska toteaa.

Teksti ja kuvat on julkaistu osana juttukokonaisuutta kulttuurin voimanaisista Annan numerossa 28/2023.

X