Niskasten perheen kesken nostetaan maljat, iloitsi Kerttu Niskanen.
Niskasten perheen kesken nostetaan maljat, iloitsi Kerttu Niskanen.
Julkkikset

Kerttu Niskanen ja valmentaja-puoliso Juho Mikkonen olivat Pekingissä yhdessä, mutta erossa – ”Valmentajani, aviomies, henkinen suuri tuki”

Kerttu Niskanen kohtaa Suomessa lapsuudenperheensä ensimmäistä kertaa pitkään aikaan.
Teksti: Emilia Saloranta Kuvat: Tiia Ahjotuli, Pekka Mustonen

Hiihtäjä ja olympiamitalisti Kerttu Niskanen palasi eilen Pekingin talviolympialaisista juhlittuna sankarina Suomeen. Hopeaa aikaisemmin jo kisoissa ottanut hiihtäjä yllätti kaikki taistelemalla vielä pronssia varhain sunnuntaina Suomen aikaa kovassa 30 kilometrin kilpailussa.

– Olin eilisen päivän päätteeksi kyllä tosi väsynyt. Hiihdettiin kolmekymmentä kilometriä siihen alle, jonka jälkeen tuli jonkunlainen henkinen helpotus, kun kisat olivat kokonaan ohi ja sain vielä juhlistaa mitalia päättäjäisissä. Oli hieno hetki.

– Päättäjäisten jälkeen lähdin kisakylään ja ehdin tavata osan kultamitalipojista, onnitella heitä, Kerttu viittasi samalla lennolla kotiin palanneisiin olympiakultaa voittaneisiin Leijoniin.

Hiihtäjällä odotti eilen jatkolento kotiin Kajaaniin, jonne Kerttu suuntasi valmentajapuolisonsa Juho Mikkosen kanssa. Kerttu kiitteli miehensä panosta olympiaurakassa. Pari oli paljon kisojen aikaan yhteydessä videopuhelimitse, sillä Juho asui muun huoltoryhmän kanssa 20 kilometrin päässä kisapaikasta.

– Juho on paitsi testannut minun ja Iivon suksia, hän on henkilökohtainen valmentajani ja aviomies sekä henkinen suuri tuki. Vaikka ei oltu samassa majapaikassa niin näin hänet myös kisojen aikaan lähes joka päivä stadionilla. Viimeisenä iltana päästiin jo saman katon alle, mutta ei vielä samaan sänkyyn, Kerttu naurahti.

Kerttu Niskanen ja Juho Mikkonen Linnan juhlissa 2017. Kertun asu on Katri-siskon käsialaa.

Vihdoin perheen kanssa yhdessä

Koronan takia valmistautuminen olympialaisiin on ollut poikkeuksellisen rankkaa. Kerttu on vältellyt tapaamasta jopa lapsuudenperhettään. Viimein eristys päättyy, kun Kerttu sekä olympiakultaa, hopeaa sekä pronssia voittanut hiihtäjä-pikkuveli Iivo Niskanen palaavat tiistaina lapsuudenkotiinsa Vieremälle. Sisarusten paikallinen pääsponsori Ponsse järjestää kaksikolle kansanjuhlan.

– Katsotaan mitä sinne kylälle on suunniteltu. Siskot ovat tulleet kotiin myös ja perheen kesken nostetaan maljat, Kerttu iloitsi.

Kertun isosisko Katri Niskanen on yksi maan menestyneimpiä muotisuunnittelijoita, pikkusisko Iita on innokas leipuri. Niskasten sisarusnelikon salaisuutta kysytään heiltä usein, mutta yksiselitteistä vastausta kukaan ei ole osannut antaa.

– En tiedä, en osaa sanoa, pyöritteli hyväntuulinen Kerttukin eilen päätään mediamylläkän keskellä.

X