Miki Liukkonen
Miki Liukkonen kirjoittaa uutta romaania.
Julkkikset

Kirjailija Miki Liukkonen tutustui nykymusiikkiin puolisonsa Behmin innoittamana: ”Ihan kauheaahan se on”

Kirjailija Miki Liukkonen ei välitä jääkiekosta, nykymusiikista eikä suomalaisista kirjauutuuksista. – Uutta kotimaista kirjallisuutta lukiessani minulle tulee vain paha mieli.
Teksti: Riikka Heinonen Kuvat: Aki Roukala, Tero Ahonen, Unsplash, Getty Images, OM-arkisto

Haluaisin matkustaa aavikolle mahdollisimman kauas muista ihmisistä ja jääkiekosta.

Kuuntelen tiedepohjaisia keskusteluja YouTubesta. Olen siitä outo tapaus, että rentoudun opiskelemalla uusia asioita. Kävelen paljon ja kuuntelen samalla mikrobiologian luentoja. Pääni on täynnä tietoa, jolla en tee yhtään mitään.

Luin viimeksi Vladimir Nabokovin teoksen Luzinin puolustus. Luen paljon klassikkoja, koska uutta kotimaista kirjallisuutta lukiessani minulle tulee vain paha mieli. Kirjat ovat usein niin surkeita. Kirjoitan nyt uutta romaania. En lue silloin muiden tuotoksia, etten saisi vaikutteita.

Lue myös: Kirjailija Miki Liukkonen avautuu menestyksen kääntöpuolesta: päihdeongelmia, uupumus ja rahapula

Rita Behm

Miki katsoo puolisonsa Rita Behmin kanssa klassikkoelokuvia.

Seuraan kiinnostuneena, mitä musiikkirintamalla tapahtuu. Olin musiikkikentän tapahtumista aika pihalla ennen kuin tapasin puolisoni Ritan, joka laulaa artistinimellä Behm. Hänen innoittamanaan olen tutustunut nykymusiikkiin, ja ihan kauheaahan se on. Tällä hetkellä tehdään paljon huonoa musiikkia.

Seuraavaksi aion nauttia kalaa. Olen huono syömään, mutta kun jotain syön, se on kalaa. Jos Rita kysyy minulta, mitä haluaisin syödä, toivon kalaa. Usein hän huudahtaa, että apua, ei taas! Minulle on aivan sama mitä syön, kunhan se on aina samaa. En ole sellainen, että menisin kokeilemaan ostereita uuteen ravintolaan.

Miki Liukkonen

Ruoaksi Miki toivoo aina kalaa. Kahvia kuluu kuppitolkulla.

Ostoslistallani on ihonhoitotuotteita, vaikka minulla on niitä kaapit täynnä. Monille tulee varmasti yllätyksenä, että olen aina ollut todella tarkka ihoni hoidosta. Miehet eivät usein puhu ihonhoidosta, ja siksi kuvitellaan, että hoidamme ihoamme jollain raastinraudalla.

Tiedän paljon korealaisesta ihonhoidosta. Olen erityisen kiinnostunut fermentoiduista ainesosista, joita korealaiset käyttävät kosmetiikassaan. Ne tehostavat muiden ihonhoitotuotteiden imeytymistä ja lisäävät ihon kuulautta.

Inspiroidun nyrkkeilijä Muhammad Alin asenteesta. Elokuvaohjaaja Lars von Trier innoittaa minua, koska hän ei tee elokuvia aiheista, joista ”pitäisi” tehdä. Hän tekee juuri niin kuin itse haluaa. Mielestäni se on todellisen taiteilijan merkki.

Ihailen kirjailija Marguerite Duras’ta ja haluaisin osata kirjoittaa niin kuin hän. Hänen kirjansa ovat lyhyitä, mutta suuria. En tajua, miten hän onnistuu kertomaan lyhyillä lauseilla niin valtavasti. Omat kirjani ovat tuhatsivuisia.

Lue myös: Pirkko Saisio suunnitteli ”lyhyehköä romaania”, 8 kuukaudessa syntyi 700-sivuinen järkäle: ”Pyrkimys oli löytää ikuisuuden pisara”

Marguerite Duras

Kirjailija Marguerite Duras inspiroi Mikiä.

Saan energiaa hirvittävästä määrästä kahvia. Juon varmasti 20 kuppia päivässä. Inspiraatio on energisoivaa. Tällä hetkellä minulla ei ole inspiroitunut olo, joten paikkaan sitä juomalla enemmän kahvia kuin olisi suotavaa.

Aion katsoa nelituntisen unkarilaisen taide-elokuvan Vastarinnan melankolia (Werckmeister harmóniáks). Katsomme Ritan kanssa klassikkoelokuvia. Pitkien elokuvien katsominen tuottaa kuitenkin ongelmia, koska yleensä jompikumpi meistä nukahtaa kesken elokuvan.

Miki Liukkonen

Miki Liukkonen kirjoittaa uutta romaania sekä näytelmäkäsikirjoitusta Tampereen Työväen Teatterille. Hänen tv-sarjastaan Sivullinen on ilmestynyt toinen tuotantokausi (Yle Areena).

Annan juttusarjassa ajankohtaiset ihmiset paljastavat lempiasioitaan.

X