Julkkikset

Maria Ylipään jumalainen imetyskuva – ”Kirkossa saan olla juuri sellainen kuin olen”

Kirkot olivat näyttelijä Maria Ylipään lapsuuden leikkipaikkoja.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Maria Ylipään kotialbumi, OM-arkisto

Maria Ylipää

Kirkot olivat näyttelijä Maria Ylipään lapsuuden leikkipaikkoja.

“Tähän kuvaan liittyy monen unelman toteutuminen. Imetän kuvassa kolmatta tytärtäni Nötön kirkossa Turun ulkosaaristossa. Esiinnyin siellä viime heinäkuussa Sommarsång-konsertissa näyttelijä Riko Eklundhin ja muusikko Marzi Nymanin kanssa. Kirkolle oli matkaa vain kolme kilometriä omalta mökiltämme.

Maria Ylipää istahti imettämään kuopustaan Nötön kirkossa järjestetyn konsertin jälkeen. – Näyttelijäkollegani Hanna Vahtikari huomasi hienon valon ja halusi ottaa meistä kuvan.
Maria Ylipää istahti imettämään kuopustaan Nötön kirkossa järjestetyn konsertin jälkeen. – Näyttelijäkollegani Hanna Vahtikari huomasi hienon valon ja halusi ottaa meistä kuvan.

Olin puolisoni Matin kanssa haaveillut pitkään omasta paikasta Nötössä. Kaksi vuotta sitten kävi tuuri ja saimme ostettua sieltä oman torppatilan.

Konsertti oli ihanan yhteisöllinen kokemus, vaikka vauva huusi kirkon pihalla koko konsertin ajan. Katselin ikkunasta pihamaalle, jossa mieheni hoiti vauvaa. Kuva on otettu konsertin jälkeen, kun kirkko oli tyhjentynyt ihmisistä. Tunnelma oli ihanan seesteinen ja kohottunut. Kesäillan lämmin valo kajasti ikkunoista, kun istuin penkillä imettämässä.

Haaveilin kolmannesta lapsesta pitkään, mutta vuodet vierivät vauhdilla. Kun kaksi vanhinta lastamme alkoivat olla isoja, pohdin, uskaltaisinko enää aloittaa alusta. Olin jo 40-vuotias, ja minua mietitytti, miten raskaus sujuisi. Raskaus oli lopulta raskain kokemistani, mutta vauva-ajasta olen nauttinut valtavasti.

Tämä kuva on eräänlainen perhepotretti. Mieheni lempinimi on My Personal Jesus, koska hän näyttää ihan Jeesukselta ja on niin hyväsydäminen. Yläpuolellamme on Jeesus-hahmo, joten tavallaan miehenikin on mukana kuvassa. Kirkot olivat lapsuuteni leikkipaikkoja, sillä isäni on kanttori ja olen kasvanut kristinuskon piirissä.

Kirkkotilaan liittyy voimakas vapauden tunne: saan olla juuri sellainen kuin olen. Hyväksyvän ilmapiirin ansiosta minun on helppo laulaa ja musisoida kirkossa.

Elän onnellista elämänvaihetta, moni iso unelmani on toteutunut. Vauva kulkee mukanani kuvauksissa, ja tuotanto odottaa silloin, kun hän syö. On ihanaa tehdä töitä, sillä en suhtaudu itseeni enää yhtä kriittisesti kuin aiemmin. Toivottavasti osaan säilyttää saman rentouden jatkossakin.”

Maria Ylipää, 42, näyttelee Antero Varovainen ja Onnenkivi -elokuvassa. Joulukuussa hän esiintyy joulukonserteissa Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä.


Juttu on julkaistu Elämäni kuva- palstalla Anna-lehdessä 45/2023.


X