Julkkikset

Näyttelijä Sari Havas on tottunut epäsäännöllisiin tuloihin: ”Lottoan silloin tällöin”

Näyttelijä Sari Havas on tottunut freelancerina siihen, että välillä voi olla taloudellisesti kuivia kausia. Rakas kakkoskoti Rivieralla aiheuttaa puolestaan sen, että lentokilometrejä kertyy melkoisesti.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Jonne Räsänen

”Freelancerina tuloni ovat epäsäännölliset. Välillä on kuivia kausia, mutta melko hyvin olen pärjännyt. En ole koskaan pitänyt tarkkaa kirjanpitoa, mutta jonkinlainen vuositason suunnitelma minulla on. Huolehdin, että koko ajan on pieni puskurirahasto äkillisten menojen varalle.

Teen näyttelemisen lisäksi töitä vuorovaikutuskouluttajana ja kirjoitan myös näytelmiä, joten minulla on aina ollut varasuunnitelma ja mielellään useampikin.

Opin jo lapsena, että rahaa ei tuhlata. Viikkorahoilla ostettiin karkkeja, mutta ei mitään nykylasten jättipusseja vaan esimerkiksi yksi Suffeli ja muutama pennin nalle.”

Lue myös: Julkkismuuttuja: Näyttelijä Sari Havas, 57, lumoaa naisellisen pehmeässä tyylissään – katso, miten raikkaalta uusi look näyttääkään!

Kakkoskoti Rivieralla

”Lukioaikana tein siivous- ja muita hanttitöitä ja säästin rahaa, että pääsin Riminille. Ylioppilaaksi kirjoitettuani olin au pairina Pariisissa. Rakkaus Ranskaan on säilynyt siitä asti, ja ostin ensimmäisen asunnon läheltä Nizzaa yhdessä ex-mieheni, näyttelijä Pertti Sveholmin kanssa. Nyt minulla on Rivieralla oma asunto, jossa pyrin käymään aina, kun on vapaata.

Kieltämättä omaatuntoa vähän kirpaisee, kun ostan lentolipun, mutta lohduttelen itseäni sillä, että kaukomatkoja harrastan todella vähän.

Minulla on myös auto, koska teen työtä ympäri Suomea. Nykyinen kulkuvälineeni on kuusi vuotta vanha, pieni ja turvallinen. Se on näppärä työkalu, ei mikään statussymboli.”

3 x panostan

  1. ”Riviera sekä lentomatkat. Minulla on ollut asunto Ranskassa vuodesta 2003 alkaen, ja vietän siellä yhteensä pari kolme kuukautta vuodessa, lyhyissä jaksoissa.”
  2. ”Ihaninta luksusta on päästä syömään hyvään ravintolaan. Arvostan myös kotona hyviä ruoka-aineita, luomua ja lähiruokaa.”
  3. ”Työvälineet ovat tärkeitä. Sekä puhelimen että tietokoneen pitää olla ohut, hyvä, kevyt ja helppokäyttöinen.”

Eniten rahaa hyvään ruokaan

”En ole koskaan ollut himoshoppailija, ja esimerkiksi vaatteita hankin aika vähän. Eniten käytän rahaa hyvään ruokaan ja varsinkin Ranskassa syön aika usein ravintolassa.

Viimeisin muu kuin ruokaostos taisivat olla uudet erikoislamput vanhaan kirpparilta löydettyyn kattokruunuun. Nyt se valaisee entistä kauniimmin minun ja kihlattuni Riston yhteistä kotia Espoossa.

Ajattelemme talousjutuista aika lailla samoin, eikä meille ole tullut kolmen yhteisen vuotemme aikana kertaakaan riitaa rahasta.

Välillä mietin, olisiko pitänyt jo nuorena rakentaa taloutta tietoisesti. Lottoan silloin tällöin. Ehkä minä sittenkin jossain sieluni sopukassa haaveilen helpommasta elämästä.”

Sarin valinnat

Oma asunto vai vuokralla?

”Parempi maksaa omia seiniä. Ostin ensimmäisen asuntoni vuonna 1991.”

Kotimaa vai kaukomatka?

”Tavallaan, sillä kaukomatkoja en ole koskaan harrastanut. Kotimaata tulee kierrettyä, koska minulla on paljon keikkoja eri puolilla, mutta eniten matkustan Euroopassa.”

Kivijalka vai verkkokauppa?

”En edes osaa ostaa verkkokaupasta. Mieluummin kohtaan muutenkin kauppiaan kasvokkain ja tiedän mitä saan.”

Perusvoide vai luksusseerumi?

”Lentokenttämyymälöissä kokeilen kalliita luksusvoiteita, mutta en ole huomannut niissä taikavoimaa, joten en ole ostanut.”

Käytetty  vai uusi?

”Olen hankkinut melkein kaikki huonekaluni käytettyinä. Vaatteet ostan yleensä uusina, mutta olen huono shoppailija, väsähdän nopeasti.”

Arvovalintoja-sarjassa tutut ihmiset kertovat, millaisia kuluttajia he ovat ja mikä on heidän suhteensa rahaan.

X