Julkkikset

Piritta Hagman opettelee eroon vastuunkantajan roolista – ”Pienestä pitäen olen ajatellut, että maailma kaatuu ilman minua”

Piritta Hagman oppi jo lapsena kantamaan vastuuta sellaisistakin asioista, jotka eivät olisi kuuluneet hänen harteilleen. Terapiassa hän on opetellut päästämään irti vastuunkantajan roolista.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Sampo Korhonen

Piritta Hagman aloitti psykoterapian tammikuussa 2021.

Piritta Hagman oppi jo lapsena kantamaan vastuuta sellaisistakin asioista, jotka eivät olisi kuuluneet hänen harteilleen. Terapiassa hän on opetellut päästämään irti vastuunkantajan roolista.

”Sisaruskaksikon vanhimmaisena otin jo lapsena vastuunkantajan roolin. Aloin myös luonteenpiirteeni takia kantaa vastuuta sellaisista asioista, jotka eivät olisi kuuluneet lapsen harteille. Herkkänä lapsena kuitenkin aistin paljon ympärilläni ja yritin tasapainottaa muiden olotilaa omalla käytökselläni.

Pienestä pitäen olen ajatellut, että maailma kaatuu, jos en ole jatkuvasti kannattelemassa sitä. Tästä roolista irti päästäminen on todennäköisesti elämäni mittainen oppiläksy.”

Perhettä koetteli kriisi – ”Ymmärsin, että tarvitsen apua”

”Hakeuduin Kelan korvaamaan kolmen vuoden psykoterapiaan tammikuussa 2021. Taustalla oli reilun viiden vuoden jakso, jolloin olin prosessoinut itsekseni monia asioita elämässäni ja jatkokouluttautunut muun muassa ravintoterapeutiksi ja pilates-ohjaajaksi.

Olin harkinnut jo aiemmin psykoterapiaan hakeutumista, mutta aprikoin, olisiko siitä minulle hyötyä. Olen mielestäni hyvä pukemaan ongelmani sanoiksi, enkä ollut varma tarvitsinko ammattilaista kuuntelijaksi.

Lopulta päätös hakeutua terapiaan tuntui ainoalta vaihtoehdolta, sillä perhettämme koetteli kriisi. Olin huolissani kahden läheiseni hyvinvoinnista, enkä enää jaksanut yksin. Ymmärsin, että tarvitsen apua.”

Lue myös: Milloin terapiaan kannattaa hakeutua ja miten valita itselle sopiva psykoterapeutti? Asiantuntija vastaa

”Halusin katkaista sukupolvien yli periytyviä käytösmalleja”

Ensimmäiset terapiakuukaudet kuluivat akuutin kriisin käsittelyyn. Sen jälkeen pääsin sukeltamaan syvemmälle mieleni kerroksiin. Terapiassa kuorin itseäni kuin sipulia ja tutkin sitä, minkälainen olin ennen kuin jouduin kasvattamaan pärjääjän muurit.

Halusin tutustua mieleni maisemaan yhä syvemmin ja katkaista sukupolvien yli periytyviä käytösmalleja, jotka eivät enää palvelleet minua.

Yksi tärkein oivallukseni on ollut ymmärtää, kuinka suuressa roolissa suorittaminen on elämässäni ollut. Olen ollut tyypillinen kympin tyttö, joka tavoittelee täydellisyyttä. Olen myös varonut pahoittamasta muiden mieltä.”

”Olen ymmärtänyt, että keholla ja mielellä on erottamaton yhteys”

”Minulle on ollut tärkeää, että terapeuttini osallistuu aktiivisesti vuoropuheluun kanssani. Mieleni papatus vaimenee, kun joku pysäyttää minut ja esittää hyviä kysymyksiä.

Psykoterapian lisäksi olen saanut paljon apua kehollisista hoidoista, kuten Rosen-terapiasta, fysioterapiasta ja osteopatiasta. Myös mindfulnessista ja meditaatiosta on ollut minulle hyötyä. Olen ymmärtänyt, että keholla ja mielellä on erottamaton yhteys. Kehon tuntemuksia ei kannata sivuuttaa.”

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 6/2022.

X