Terveys

Milloin terapiaan kannattaa hakeutua ja miten tunnistaa itselle oikea psykoterapeutti? Kysy itseltäsi ratkaiseva kysymys

Vuorovaikutussuhde asiakkaan ja terapeutin välillä on tärkeä psykoterapian vaikutusmekanismi. Psykoterapeutin valinnassa voi luottaa omaan intuitioon, mutta myös tarkistaa koulutuksen, neuvoo psykoterapeutti Anna-Mari Nurminen.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Istock

Terapiaan voi hakeutua myös ilman akuuttia kriisiä.

Vuorovaikutussuhde asiakkaan ja terapeutin välillä on tärkeä psykoterapian vaikutusmekanismi. Psykoterapeutin valinnassa voi luottaa omaan intuitioon, mutta myös tarkistaa koulutuksen, neuvoo psykoterapeutti Anna-Mari Nurminen.

Kysymys siitä, milloin ihminen tarvitsee psykoterapiaa, on psykologin ja kognitiivisen psykoterapeutin Anna-Mari Nurmisen mukaan monimutkainen.

Ihmiset ovat hyvin erilaisia siinä, kuinka herkästi he hakevat apua. Yksi ottaa yhteyttä lääkäriin heti havaittuaan epäilyttävän luomen, toinen voi seurata tilannetta pitkäänkin itsekseen.

– Sama pätee mielenterveyden pulmiin.

Suomessa on Nurmisen mukaan tällä hetkellä tarjolla liian vähän matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita. Kaikki eivät tarvitse usean vuoden psykoterapiajaksoa, mutta jokainen voi tarvita joskus apua esimerkiksi akuuttiin kriisiin.

– Olisi tärkeää, että ihminen pääsisi nopeasti keskustelemaan mielenterveyden ammattilaisen kanssa esimerkiksi terveyskeskukseen, aivan kuten hän menisi näyttämään luomea tai kertomaan siitä, että silmää kutittaa.

Terapiaan voi hakeutua myös ilman akuuttia ongelmaa

Useamman vuoden psykoterapiaan hakeudutaan yleensä kolmesta eri syystä. Ihminen voi kärsiä esimerkiksi masennuksesta, ahdistuksesta tai jostain muusta mielen oireesta.

Terapiaan hakeutuvalle voi myös olla jokin toistuva kuvio elämässään, kuten hankalat parisuhteet, jota haluaisi ymmärtää paremmin.

– Terapiaan voi hakeutua myös ilman akuuttia ongelmaa, jos haluaa syventää itsetuntemusta. Oman mielensä toiminnan ymmärtämisellä on elämässä monenlaista hyötyä.

Psykoterapian aloittaminen ei välttämättä käy hetkessä. Tällä hetkellä Suomessa psykoterapiaan hakeutujia on enemmän kuin terapiapalveluiden tarjoajia. Vapaata terapeuttia voi joutua etsimään pitkäänkin.

Lue myös: Masennus ei aina oireile tyypillisellä tavalla – tällainen ilmiö on korkean toimintakyvyn masennus: ”Diagnoosi voi tulla yllätyksenä”

Miten valita terapeutti? Tarkista koulutus ja luota lisäksi intuitioosi

Tärkeä psykoterapian vaikutusmekanismi on vuorovaikutussuhde asiakkaan ja terapeutin välillä. Terapeutin valinnassa voi Nurmisen mukaan luottaa omaan intuitioon. Tuntuuko tämä sellaiselta ihmiseltä, jolle voin puhua kaikista kipeimmistäkin asioista?

Lisäksi kannattaa varmistaa, että ammattilainen on asianmukaisesti kouluttautunut, eli ammattinimikkeeltään psykoterapeutti.

– Nykyään on tarjolla monenlaisia eri psykoterapiasuuntauksia. Toiset kaipaavat terapeutilta rauhallista ja kuuntelevaa otetta, toiset taas aktiivisempaa ja keskustelevampaa roolia. Sopivan psykoterapeutin etsimisessä auttaa esimerkiksi minduu.fi -sivusto, Nurminen vinkkaa.

– Kirjassani Mieli hoidossa – kokemuksia psykoterapiasta, toivosta ja onnistuneesta muutoksesta (Atena) pureudutaan siihen, mitä mielensisäinen muutos voi elämässä tarkoittaa.

Kaikki eivät tarvitse psykoterapiaa. Joskus pahaa oloa lievittää läheisten kanssa juttelu.

– Jos lähipiirin apu ei riitä tai ongelmat toistuvat, on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen.

X