Julkkikset

Miten rasismiin voisi puuttua? Kansanedustaja Nasima Razmyarin 4 neuvoa

Rasistisen tilanteen silminnäkijästä voi tuntua vaikealta puuttua asiaan ja väärältä olla puuttumatta. Kansanedustaja Nasima Razmyar kertoo, mitä sivustaseuraaja voi tehdä kohdatessaan rasismia.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Rasistisen tilanteen silminnäkijästä voi tuntua vaikealta puuttua asiaan ja väärältä olla puuttumatta. Kansanedustaja Nasima Razmyar kertoo, mitä sivustaseuraaja voi tehdä kohdatessaan rasismia.

Kouluikäisenä Afganistanista Suomeen muuttanut SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar, 31, ei lapsena kokenut rasismia, mutta viime vuosina hän on törmännyt siihen usein.

Viimeisimmän rasististen kommenttien ryöpyn Nasima sai kesäkuussa, kun afgaanitaustainen mies tappoi Yhdysvaltojen Orlandossa yli 50 ihmistä. Viesteissä kommentoitiin sitä, että ampuja oli Nasiman maanmies ja että kaikki afgaanitaustaiset ihmiset ovat samanlaisia.

– Poliitikkona saan osakseni rankkaakin kritiikkiä, mutta on outoa, että saamani kritiikki ei koskaan kohdistu siihen, mitä mieltä olen talousasioista tai koulutusleikkauksista. Sen sijaan se liittyy aina taustaani. Kestän viestit, sillä tämä on työni, mutta samat viestin saavat monet afgaanitaustaiset lapset, Nasima sanoo.

Rasismiin törmää yhä useammin myös kadulla ja julkisissa liikennevälineissä, ihan arkisissa tilanteissa. Kantasuomalaisen osa on usein seurata tilannetta sivusta. Puuttumatta jättäminen tuntuu väärältä ja pelkurimaiselta, mutta väliin menemisen kynnys on iso. Ja sitä isommaksi kasvaa, mitä useampi ympärillä käyttäytyy kuin tilanteessa ei olisi mitään ihmeellistä.

Mitä siis tehdä, jos näkee tai kuulee jonkun käyttäytyvän rasistisesti?

– Ensin pitää määritellä, mitä rasismilla tarkoitetaan. Rasismista ihmisille tulee usein mieleen elokuva, jossa tummaihoiset taistelevat oikeuksistaan Yhdysvalloissa. Suomessa rasismi saattaa olla vaivihkaisempaa. Joskus kyse on ihan puhtaasti tietämättömyydestä. Silloin asioita pitää jaksaa selittää vastapuolta nolaamatta.

Kohdatessasi rasismia, toimi näin

1. Avaa suusi

– Jos kadulla törmää rasistiseen huuteluun, väliin meneminen voi olla vaikeaa, etenkin jos huutelija on aggressiivinen. Olen kuitenkin ollut todistamassa tilanteita, joissa ohikulkija on kommentoinut rasistisesti käyttäytyneelle ihmiselle, että ’lopeta tuo’ ja huutelija on lopettanut.”

2. Jää hetkeksi uhrin kanssa

– Joskus tilanteeseen ei voi tai ehdi puuttua. Silloin rasistisen teon uhrilta voi kysyä, onko tämä kunnossa ja jäädä hetkeksi juttelemaan hänen kanssaan. Voi myös itse tuomita rasistisen teon.

3. Valita

– Kansanedustajana saan kansalaisilta viestejä, joissa he kertovat virastoissa kohtaamastaan rasismista. Silloin kannustan tekemään valituksen. Ihmiset ovat kuitenkin arkoja tekemään niitä. On hassua, että valitamme, jos ostamamme kengät ovat huonot, mutta emme, jos saamamme palvelu on epäasiallista.

4. Ole hereillä somessa

– Somessa saattaa hetkessä syntyä pitkä viestiketju, jossa mollataan aiheetta henkilöä, joka ei edes osallistu keskusteluun. Kannattaa olla hereillä ja jos tietää, ettei tapahtuma ole totta, ilmoittaa siitä ainakin asianomaiselle. Toivon, että poliisi saisi myös kehitettyä käytäntöjään, miten toimitaan, kun somessa törmää rasistiseen kielenkäyttöön.

Lue lisää:

Nasima Razmyar: ”Oli vaikeaa kasvaa naiseksi kahden kulttuurin välissä”

Yhteishaastattelu kihlatun kanssa – Nasima Razmyar: ”Johan on ensimmäinen mieheni ja se oikea”

Arman Alizad: ”Rasismi on mielen laiskuutta”

X