Täällä Prisman pihalla Riku Rantala työskenteli 14-vuotiaana kärrypoikana, kunnes hänet ylennettiin vihannesosastolle.
Täällä Prisman pihalla Riku Rantala työskenteli 14-vuotiaana kärrypoikana, kunnes hänet ylennettiin vihannesosastolle.
Julkkikset

Kolmen lapsen isänä Riku Rantala on alkanut miettiä kulutustottumuksiaan: ”En ole ympäristönsuojelupyhimys”

Riku Rantala, 45, ymmärsi maapalloa kierrellessään, että on tärkeämpää investoida oppimiseen kuin elektroniikkaan. Kovalla työnteolla hän pyrkii rikastumisen sijasta riippumattomuuteen.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Anton Reenpää

Tein kouluaikanani 20–30 tuntia viikossa töitä. Aloitin mainosten jakamisella, sitten olin kärrypoikana Prismassa ja lopulta ylenin hedelmäosastolle.

Mad Cook -kokki Riku Rantala: ”En demonisoi lisäaineita”

Kotona ei ollut erityisen tiukkaa rahasta, mutta opin, että ilmaiseksi ei saa mitään. Halusin olla riippumaton ja vapaa tekemään omat valintani. Jos tahdoin uuden pyörän, minun piti säästää sitä varten. Se oli mielestäni oikeudenmukaista, ja olemme vaimoni kanssa yrittäneet opettaa lapsillemme samaa. Tosin he elävät paljon yltäkylläisemmässä maailmassa.

Yrittäjäksi ryhtyminen pelotti aluksi

Yrittäjäksi ryhtyminen pelotti, sillä olin kuullut paljon yrittäjien vaikeuksista. Minä ja Tunna (Milonoff) päädyimme vastentahtoisesti yrittäjiksi, kun tv-kanava ei ostanut Madventures-ohjelman ideaa ilman tuotantoyhtiötä. Sittemmin olen huomannut, että Suomessa yrittäjyys ei ole hankalaa – paskanmarjat, monessa maassa on paljon vaikeampaa.

Ohjelman tekeminen ja maailmalla reissaaminen ovat opettaneet, että ihmisen tärkeimmät investoinnit liittyvät oppimiseen ja kokemuksiin. Kuolinvuoteella ei muistella design-sohvia eikä kodin elektroniikkaa.

Riku Rantala päätti hylätä rahakkaan mainoskeikan

Meillä olisi alkuaikoina ollut mahdollisuus ottaa vastaan rahakas mainoskeikka, joka houkutteli, mutta pidimme linjamme. Kaupallisuus ei ole kirosana, kauppahan maailmaa pyörittää, mutta bisnestä on tehtävä tyylikkäästi. Meillä sisältö on aina ykkönen, mainosmaailmassa on vähän eri säännöt.

Omassa kuluttamisessani en ole ympäristönsuojelupyhimys, mutta en välinpitämätönkään. Maksan uusiutuvasta energiasta, ajan vähäiset ajokilometrit hybridiautolla ja pyöräilen vuosittain tuhat kilometriä työmatkoja. Madventures Suomen matkustuspäästöt kompensoitiin hiilipörssissä, ja valitettavasti en tiedä muiden tuotantoyhtiöiden tekevän vielä samaa.

Rahankäyttäjänä olen suunnitelmallisempi kuin nuorempana. En haaveile rikkauksista, mutta riippumattomuus ja vapaus ovat minulle entistä tärkeämmät. Ne ovat olleet pikkupojasta asti motiivini tähän stahanovilaiseen työtahtiini.

Mihin satsaat, Riku Rantala?

Riku Rantala satsaa ruokaan.

– Tykkään kokata hyvistä raaka-aineista ja syön mielelläni myös ravintoloissa.

Lisäksi hän käyttää rahaa lasten harrastuksiin.

– Periaatteeni on, että jos perheen 9-, 7- ja 5-vuotiaat pojat haluavat tilata lehtiä tai harrastaa jotain, kuten futista, uimista, budolajeja, siihen löytyy rahaa.

Perheellä on myös kesämökki, johon käytetään rahaa.

– Kesäpaikka saaristossa on loputon rahareikä. Aina pitää hankkia tai korjata jotakin.

Lue lisää: Perhearkea elävä rap-artisti Paleface: “Olen siitä harvinainen räppäri, että en tuhlaa vaatteisiin, kelloihin tai autoihin”

 

X