Saara Aalto
Saara Aalto on joulukiertueella. Kiertuetta voi kuulla 17 paikkakunnalla. Fairytale – Joulun taikaa -levy ilmestyi marraskuussa.
Julkkikset

Saara Aalto kasvoi velkajärjestelykodissa: ”Kouluikäisenä tajusin, että oli monia asioita, joihin meillä ei ollut varaa”

Laulaja Saara Aalto, 32, oppi lapsena velkajärjestelykodissa, että raha yksinään ei tee onnelliseksi. Intohimon parissa työskenteleminen ajaa monen muun asian ohi.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Sampo Korhonen

”Olin viisivuotias, kun isäni firma meni konkurssiin ja menetimme omakotitalomme. Kasvoin Oulun seudulla velkajärjestelykodissa, eikä rahaa ollut paljon.

Lapsuuteni oli silti onnellinen. Vanhempani rakastivat toisiaan ja pysyivät yhdessä, ja minä sain harrastaa musiikkia. Se oli tärkeintä. Sain toteuttaa itseäni ja opin, että raha ei tee ihmistä onnelliseksi.

Vanhempani eivät olleet katkeria, eikä kotona valitettu, mutta rahasta ei juuri puhuttu. Kouluikäisenä tajusin kuitenkin, että oli monia asioita, joihin meillä ei ollut varaa. Minulla oli vain käytettyjä vaatteita, ja emme esimerkiksi koskaan syöneet ulkona.

Siispä kun sain ensimmäiset keikkapalkkioni, rahasta tuli minulle vapauden ja itsenäisyyden symboli. Ei tullut mieleenikään säästellä. Ostin uusia, kauniita vaatteita ja jossain vaiheessa söin joka päivä koulun lähellä olevassa hampurilaisravintolassa vain siksi, että pystyin.”

Saara Aalto haluaa satsata uraan

”Muutin 18-vuotiaana Helsinkiin. Asuin ensin vuokralla, mutta kun myöhemmin oli varaa, hankin oman asunnon. Ajattelin, että jäisi ainakin se, jos kaikki muu hupenisi.

Olen nuoresta asti halunnut saada kansainvälisen uran. Minulla on hyvä työmoraali, ja olen ahkera. Tiedän, että mitään ei saa ilmaiseksi. Uran jatkuvuus on ollut minulle tärkeämpää kuin palkka, mutta olen iloinen, että pärjään myös taloudellisesti. Minulla on aina ollut työtä, ja luotan siihen, että kysyntää riittää jatkossakin. Jos ei, opin kotoa, että läheisten avulla voi selvitä talouden romahtaessa.

Lennän työni takia paljon, mutta en tunne siitä huonoa omaatuntoa, koska työ on minulle intohimo. Yritän elää muuten ekologisesti: syön luomu- ja lähiruokaa ja kierrätän tunnollisesti.

Jos pankkitilini pullistelisi, voisin perustaa orpokodin tai onnellisuutta ja luovuutta opettavan koulun. Olisi ihanaa luoda asioita täysin ilman taloudellisia paineita, joten siinä mielessä olisi kiva olla varakas. Olisin varmaan aika hyvä rikas.”

3 x tähän satsaan:

”Hyvään ja terveelliseen ruokaan. Aikataulujen vuoksi syön paljon ulkona tai tilaan ruokaa kotiin.”

”Esiintymisasuihin. Pukujen lisäksi moni muukin asia työssäni kuuluu artisti maksaa -osastoon.”

”Asumiseen. Meillä on kaksi kotia, yksi Lontoossa ja yksi Järvenpäässä. Niiden ylläpito ja matkustaminen niiden välillä tulevat kalliiksi.”

Lue lisää: Saara Aalto ja manageripuoliso Meri Sopanen tekivät yhteistyönä kappaleen läheisten menettämisestä – taustalla henkilökohtaiset syyt

X