Julkkikset

Tuntematon sotilas -elokuvassa näyttelevä Paula Vesala: ”Ei ole olemassa sankareita, kun ollaan tappajia”

Tuntematon sotilas -elokuvassa näyttelevä Paula Vesala toivoo, että pohtisimme myös sodan vaikeita aiheita: heikkoutta, epäonnistumista, luovuttamista ja vääriä tekoja. Paula Vesalan oma mummo vaikeni omista sotakokemuksistaan pitkään.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

Paula Vesala saapui Tuntematon sotilas -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Mert Otsamon suunnittelemassa mekossa.

Tuntematon sotilas -elokuvassa näyttelevä Paula Vesala toivoo, että pohtisimme myös sodan vaikeita aiheita: heikkoutta, epäonnistumista, luovuttamista ja vääriä tekoja. Paula Vesalan oma mummo vaikeni omista sotakokemuksistaan pitkään.

Muusikko-näyttelijä Paula Vesala, 35, näyttelee Antero Rokan vaimoa Lyytiä uudessa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Antero Rokkaa esittää näyttelijä Eero Aho, jonka kanssa työskentelemistä Paula pitää etuoikeutena.

– Eero oli minulle totta kai tärkein näyttelijä tässä elokuvassa. Siinä on meidän taival, meidän fiktiivinen menneisyytemme ja ne hetket, kun joudumme eroon toisistamme, Paula kertoo.

– Eero on superammattilainen. Jos tarvitsin keskustelukumppania tai halusin ratkoa joitain asioita, hän oli aina läsnä ja paikalla. Olen todella kiitollinen kaikesta, mitä sain häneltä.

Paulan mummo avautui sotakokemuksistaan myöhään

Paula Vesalan mummo toimi sodan aikana lottana. Mummo suostui avautumaan sotakokemuksistaan vasta viimeisinä hetkinään, vaikka Paula olisi halunnut kuulla niistä jo aiemmin.

– Mummoni hoki vuosia, että ei ketään kuitenkaan kiinnosta. En ole joutunut kuuntelemaan sotajuttuja vaan päinvastoin nyhtämään niitä, Paula kertoo.

Paulalle hänen mummonsa kertomat kokemukset olivat hyvin merkityksellisiä. Mitä kaikkea Paulan mummo sodasta lopulta kertoi, voi kuunnella vuonna 2011 ilmestyneeltä Paulan ja Pekka Kuusiston Kiestinki-levyltä.

Sankarimyyttien rinnalle myös sodan vaikeita aiheita

Usein sodasta puhuttaessa sankaritarinat ja onnistumiset nostetaan näyttävästi jalustalle. Paula Vesala toivoo, että Tuntematon sotilas -elokuvan uudelleenfilmatisointi nostaisi esille myös sen, kuinka paljon aiheesta on vielä käsittelemättä. Pelkkien sankarimyyttien sijaan alettaisiin pohtia myös sodan vaikeita aiheita: heikkoutta, epäonnistumista, luovuttamista ja vääriä tekoja.

– Me emme voi paeta menneisyyttä. Mutta miten me voimme avata niitä ei niin sankarillisia myyttejä? On sata sankaritarinaa Marskin ritareista, mikä on tärkeää sekin, mutta missä ovat kaikki muu? Kaikki se epäonnistuminen, Paula kuvailee.

– Ei ole olemassa mitään sankareita, kun ollaan tappajia. Kolikolla on kuitenkin kaksi puolta: kaikki se on tapahtunut suojelemisen takia. Kun on ollut pakko.

Tuntematon sotilas -elokuvan ensi-ilta 27. lokakuuta 2017.

X