Tuomas Enbuske puhuu rinnoista
- Minusta ei olisi pomoksi. Minulla ei ole tarvittavia sosiaalisia taitoja eikä suvaitsevaisuutta ihmisten erilaisuutta kohtaan, sanoo Tuomas Enbuske.
Julkkikset

Tuomas Enbuske: ”En haluaisi seurustella kotiäidin kanssa”

Talk show -juontaja Tuomas Enbuske, 39, ei voisi koskaan kuvitella olevansa perheen pää. Hän pitää viehättävinä naisia, jotka suhtautuvat työhönsä intohimoisesti, ja vaatii tasa-arvoa kaikkialle muualle paitsi treffeille. Ja myöntää tsekkaavansa aina tapaamansa naisen rinnat. Anna haastoi Tuomaksen vastaamaan miehiä koskeviin kliseisiin.
Teksti: Laura Koljonen Kuvat: Niclas Mäkelä/Otavamedia

Miehelle tärkeintä on menestys.

Totta. Tunnen itseni menestyneeksi ja pidän työstäni erittäin paljon: saan tehdä tv- ja radio-ohjelmia sekä kirjoittaa. Saatuani lapsia taloudellinen menestys muuttui aiempaa tärkeämmäksi. En hemmottele lapsia enkä osta heille kaikkea, mitä he haluavat, mutta heillä on koti, he voivat syödä ravintoloissa ja ovat tähän mennessä matkustaneet paljon. Arvostan omia vanhempiani siinä, että he ovat pystyneet antamaan minulle taloudellisen suojan, kun minulla on ollut kriisejä.

Kodin paljastuminen hometaloksi vuonna 2012 oli henkinen katastrofi ja psykologinen romahdus. Onneksi se on nyt ohi, kun hovioikeus määräsi syyskuussa talon myyjän palauttamaan kauppahinnan ja kaikki muutkin kulut viimeistä senttiä myöten minulle ja ex-avovaimolleni Hannah Norrenalle.

Valta tekee miehestä seksikkään.

Totta. Valta on seksikästä. Se on sitä, että voi määrätä muita ja kertoa, miten asiat toimivat. Naiset tykkäävät sellaisista miehistä, koska hyötyvät siinä myös itse esimerkiksi taloudellisesti. Miehellä on kaksi strategiaa naisten suhteen. Toinen niistä on juuri vallan haaliminen. Kun se on tehty, ollaan törkeitä eli otetaan, mitä halutaan. Tästä ääriesimerkki on Donald Trump. Lievempiä versioita ovat Kauko Röyhkä ja Jyrki Lehtola. Toinen strategia on mielistely ja nöyristely. Valehdellaan, että ollaan feministejä, käytetään pyöräilykypärää ja vaalitaan vihreitä arvoja. Molemmat toimivat. Minä en osaa kumpaakaan, tasapainottelen siinä välissä.

Rokkarit ja jalkapalloilijat saavat aina naisia.

Totta. Julkisuudesta on hyötyä, sillä se tuo statusta. Kukaan ei vain halua myöntää sitä. Yleisesti ottaen kuuluu valittaa, että julkisuus on raskasta, kun ei saa kävellä kadullakaan rauhassa. Höpö höpö. Hyötyjä on vaikka kuinka paljon. Omalla kohdallani ihmiset tietävät, kuka olen ja joskus naiset saattavat flirttailla. Julkisuuden hyödyt huomaan parhaiten ulkomailla. Kukaan ei vilkaisekaan minua ja flirttaile.

Mies on parempi johtaja kuin nainen.

Niin ei voi sanoa, mutta mies todennäköisesti hakeutuu johtajaksi useammin kuin nainen. Miehet myös perustavat enemmän yrityksiä ja siten päätyvät johtajiksi. Minulla on ollut sekä mies- että naispomoja. En näe niissä eroa. Minusta ei olisi pomoksi. Minulla ei ole tarvittavia sosiaalisia taitoja eikä suvaitsevaisuutta ihmisten erilaisuutta kohtaan. Olen sellaiseen liian kärsimätön. Hankkisin todennäköisesti suosikkeja ja vieroksuisin liian erilaisia ihmisiä, ellei heistä olisi minulle merkittävää hyötyä. Se johtaisi kaaokseen.

Mies on perheen pää.

Ei pidä paikkaansa. Mielestäni yhteiskunnan pitää olla ehdottoman tasa-arvoinen niin, että kaikilla on samat mahdollisuudet, mutta muuten ihmiset saavat keskenään sopia, miten elävät. Meidän perheessä mies ei ole perheen pää, eikä ollut lapsuudenkodissanikaan. Ja mikä on perheen pää? Entä jos kyseessä on naispari?

Tasa-arvo parisuhteessa ei käytännössä toimi.

Tarua. Jokainen pariskunta määrittelee suhteensa tasa-arvon. En halua olla parisuhteessa, jossa toinen on alisteisessa asemassa. En esimerkiksi haluaisi seurustella kotiäidin kanssa. Se, että miehet pitävät perhevapaita, auttaa tasa-arvon luomisessa. Kun tyttäreni oli pieni, Hannah kuvasi tv-sarjaa ja minä olin paljon tyttären kanssa kotona. Olen erittäin työkeskeinen, ja naiset jotka suhtautuvat työhönsä intohimoisesti, ovat mielestäni viehättäviä.

Miehet eivät voi olla katsomatta naisen rintoja.

Totta. Teen sen kuitenkin diskreetisti, en ole mikään törkeä kalapuikkoviiksituijottelija. Olen jäänyt harvoin kiinni. Voin olla jopa tsekkaamatta, mutta yleensä tarkistan tilanteen. Jokainen mies kartoittaa potentiaalisia seksikumppaneita, vaikka he eivät sitä myöntäisikään – se on evoluution tulosta.

Tuomas Enbusken haastattelu on kokonaisuudessaan Annassa 5/2017. Ilmestymispäivä on 2.2.

Lue lisää:

Saara Aalto, Pekka Haavisto, Tuomas Enbuske ja muut julkkikset puhuvat rakkaudesta

Martina Aitolehti: ”Annan joitakin asioita helpommin anteeksi varakkaalle miehelle kuin tyhjätaskulle”

Danny, 73, rakkauselämästään: ”Tarvitsen naista yön jumalattareksi”

Rakkautta on, seksiä ei – kannattaako seksittömästä suhteesta erota?

X