Christoffer Strandberg on tehnyt komediaa ja satiiria koko ikänsä, pienestä lähtien.
Christoffer Strandberg on tehnyt komediaa ja satiiria koko ikänsä, pienestä lähtien.
Julkkikset

Uusi Putous-tähti Christoffer Strandberg: ”Lapsena teatteri oli minulle selviytymiskeino”

10. kauttaan juhlistava koko perheen viihdeohjelma Putous nostaa jälleen esiin uusia näyttelijälahjakkuuksia: yksi heistä on Christoffer Strandberg. Hän on mies, joka pukeutuu joka viikko hameeseen ja korkoihin, nauraa ja naurattaa, ja jonka kuuluisi imuroida kotona omalla vuorollaan.
Teksti: Katri Koskinen Kuvat: Anna.fi, Instagram

Unelmien täyttymys. Once in a lifetime -mahdollisuus. Näin leveästi hymyilevä, suorastaan intoa puhkuva Christoffer Strandberg, 29, kuvailee uutta pestiään Putous-näyttelijänä.

Lavalla hän ei tosin ole ensimmäistä kertaa naurattamassa ja viihdyttämässä yleisöä. Teatteritaiteen maisteriksi valmistunut Strandberg on muun muassa voittanut vuoden 2013 Miss Drag Queen -kisan, ja hän tähdittää parhaillaan huiman suosion saanutta Kinky Boots -musikaalia. Lisäksi hän on kirjoittanut uransa aikana teattereihin komediaan ja satiirin painottuvia näytelmiä sekä toiminut muun muassa imitaattorina. Ja samma på svenska.

Komedia on suomenruotsalaiselle Christofferille hyvin luonteva taiteenmuoto – itse asiassa jo lapsesta saakka.

– Jo lapsena loimme ystävieni kanssa tällaisia sketsimaailman hahmoja, ja pakotimme muut ystävät katsomaan tuotoksiamme. Tuntuu, että Putous on osa sitäkin matkaa, kun saa taas näyttää ja käyttää omaa luovuuttaan ja fantasiakykyään – mutta tällä kertaa edessä on vain hieman isompi yleisö, kun ne muutamat kolme kaveria Siuntiossa, Strandberg nauraa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön CHRISTOFFER STRANDBERG (@ctrandberg) jakama julkaisu

Christoffer Strandberg on myös imitaattori: tässä taidonnäyte Alexander Stubbista.

Christofferiin itseensä uppoaa monipuolinen, absurdimpikin huumori: yhdeksi vaikuttajaksi Christoffer nostaa suomalaistenkin rakastaman Monthy Pythonin.

– Parasta huumorissa on se, että se voi olla niin monenlaista, riippuen tilanteesta. Se voi olla maailman kököintä kakkahuumoria ja toisaalta rakastan älykästä, kirjoitettua huumoria, joka pakottaa katsojan miettimään, että mikä tässä oli hauskaa. Menikö minulta jotain ohi?

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön CHRISTOFFER STRANDBERG (@ctrandberg) jakama julkaisu

Christoffer Strandberg näyttelee parhaillaan Kinky Boots -musikaalissa drag-enkeliä.

”Miksi nyt enää näyttelen, kun minusta on kivaa olla oma itseni?”

Syntyikö sketsihahmoja jo lapsena luonut Christoffer Strandberg sitten näyttelijäksi? Lapsena Christoffer oli paljon äänessä ja esillä, mutta pinnan alla kyti muutakin: Christoffer ei ole aivan varma, oliko se ujoutta vai vain epävarmuutta.

– En ehkä ollut ulkoisesti ujo, mutta todellisuudessa olin aika epävarma itsestäni. Teatteri oli varmaan minulle jollain tavalla selviytymiskeino, koska aina kun pääsin näyttämölle, uskalsin tehdä mitä tahansa: näytellä mitä tahansa, tehdä mitä tahansa rooleja ja sanoa mitä tahansa. Omassa elämässä se oli vaikeampaa tiettyyn pisteeseen asti, Christoffer kertoo.

Nyt epävarmuus on poissa, tipotiessään.

– Ja se olikin minulle kriisinpaikka teatterikorkeakoulussa. Mietin, että miksi nyt enää näyttelen, kun minusta on kivaa olla oma itseni, Christoffer naurahtaa.

Mietin, että miksi nyt enää näyttelen, kun minusta on kivaa olla oma itseni.

– Ymmärsin, että näyttelemisessä on kyse paljon muustakin kuin itsensä piilottamisesta. Itse asiassa se on toisinpäin, siinä on kyse itsensä –  ja ennen kaikkea oman luovuuden – esille tuomisesta.

Tänä vuonna Putous -kuvataan Telakka-studiolla.

Perspektiivin vaihtaminen teki hyvää.

– Tälläkin alalla näkee paljon ihmisiä, jotka ovat kamalan epävarmoja itsestään. Mielestäni terveellinen kombo on se, että altistat itsesi muiden katseelle ja kritiikille, mutta olet silti vahva itsenäsi. Vaikka kansa olisi mitä mieltä, ei se kaada minua tai ketään muuta.

Live-esiintyminen onkin Christofferille työn suola, jossa hän kokee olevansa parhaimmillaan.

–  Se on kerrasta poikki. Et voi korjata tai ottaa uusiksi. Se on tehtävä tässä ja nyt. Siinä on jotain todella kutkuttavaa. Olen parempi näyttelijä, kun ilmassa on vähän vaaran tuntua.

Olen parempi näyttelijä, kun ilmassa on vähän vaaran tuntua.

Kotikatsomossa jännittävät puoliso ja 11-vuotias Valma-koira

– Ei, se ei ole fake news, Christoffer Strandberg sanoo.

Putous jännittää.

Mutta enemmän tilanne näyttäisi jännittävän puolisoa sekä jackrussellinterrieri Valmaa.

– Meillä kotona on tällaista sijaisjännitystä. Joka aamu on havaittavissa pientä tärinää. Jopa koirakin on alkanut täristä! Ehkäpä jännitän itse vähän vähemmän, kun muut hoitavat sen puolestani, Christoffer hymyilee.

Siuntiossa asuva Christoffer kertoo taivaltaneensa yhteistä matkaa puolisonsa kanssa jo kuusi vuotta.

– Meinasin ensin sanoa, että ikuisuuden! hän naurahtaa.

– Minulle ei ole ongelma kertoa julkisuudessa, että puolisoni on mies. En näe siinä mitään ihmeellistä. Jos jotkut haluavat tehdä siitä ison jutun, minä mietin, että herranjumala, emmekö ole päässeet siinä jo eteenpäin. Mitä tekemistä sillä on, mitä teen näyttelijänä – ei mitään, Christoffer sanoo lempeästi ja jatkaa:

– Hän on puolisoni.

Ja tuki ja voimavara. Kumppani, joka ymmärtää, miksi tänään Christoffer ei ehtinyt imuroida.

– Pyrimme molemmat pitämään huolen siitä, että yhteinen elämämme ei pyöri minun työni ympärillä, vaan se pyörii meidän elämämme ympärillä. Arkena pitää haravoida ja imuroida – tosin puolisoni on kyllä hyvin kiltti ihminen – kun lähden tällaiseen proggikseen, hän ei minua imuroinnilla syyllistä. Meillä on hyvä symbioosi.

Elämämme ei pyöri minun työni ympärillä, vaan se pyörii meidän elämämme ympärillä.

Mutta ovikellolle räksyttävä 11-vuotias vanha rouva onkin sitten asia erikseen. Tämä vaatii huomattavasti enemmän huomiota, eikä ymmärrä, miksi Christoffer ei ole kotona häntä rapsuttamassa. Valma-koira onkin Christofferin mukaan sitä mieltä, maailman kuuluisi pyöriä hänen ympärillään.

– Koiraani ei voisi vähempää kiinnostaa, olenko Putouksessa mukana. Hänen mielestään minun kuuluisi olla kotona, rapsuttaa, lenkkeillä ja viettää aikaa hänen kanssaan ja ennen kaikkea maata lattialla yhdessä. Hän oireilee vähän, koska olen ollut Putouksenkin takia niin paljon poissa kotoa, Christoffer kertoo.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön CHRISTOFFER STRANDBERG (@ctrandberg) jakama julkaisu

Lue myös: Putous-juontaja Roope Salminen: ”Yritän oppia virheistäni ja kohdella muita ihmisiä päivä päivältä paremmin”

”Olen suomenruotsalainen, enkä ole vaarallinen tai hirvittävä”

Julkisuutta Christoffer ei arastele. Puolitoista vuotta Ylen radiojuontajana opetti kuitenkin sen, mikä on henkilökohtaista ja mikä on yksityistä. Siitä rajasta Christoffer pitää kiinni.

– Minulle ei ole kuitenkaan ongelma puhua itsestäni ja elämästäni. Koen, että julkisuudesta on hyötyä – ajattelen sitä työn mahdollistajana, Christoffer sanoo.

Mutta julkisuus tuo mukanaan myös muutakin: keskustelua.

– Ajattelen julkisuutta myös mahdollisuutena vaikuttaa. Voin puhua avoimesti, että asun miehen kanssa ja tällaisia arvoja minulla on. Toivon, että myös henkilönä voin herättää keskustelua. Olen tällainen suomenruotsalainen, enkä ole vaarallinen tai hirvittävä.

– Toivon, että julkisuus ei vieraannuttaisi minua ihmisistä, vaan että se voisi murtaa tiettyjä muureja.

Niin, ja se huumori ja komedia – se on mahtava mahdollisuus tuoda ihmisiä yhteen, Christoffer muistuttaa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Anna (@anna_lehti) jakama julkaisu

Putous MTV3-kanavalla ja Katsomossa lauantaisin klo 19.30.

X