Kolumnit

Näistä miehet (oikeasti) puhuvat

Teksti: Sami Sykkö

Oletko nainen? Tuntuuko sinusta, että et oikein tiedä, mistä me miehet puhumme, kun sinä et ole paikalla? Ei hätää. Nyt se paljastuu.

Näistä miehet (oikeasti) puhuvat

Käyttäkäämme esimerkkinä yhtä keväistä päivää tässä vähän aikaa sitten. Kävelen sisään Hietalahden uudistettuun kauppahalliin tapaamaan kaveriani, joka jo istuukin kahvilassa.

Hän nostaa kätensä iloiseen tervehdykseen. Näemme harvoin, sillä hänellä on pienet lapset ja aikaa vievä musiikkiharrastus.

Kaveri nauttii kulauksen latteaan ja kertoo, että työrintamalla menee hyvin: keikkaa pukkaa. Viime vuosi oli heikompi, mutta tämä kevät on ollut sitäkin kiireisempi.

Sama meikäläisellä, kivasti menee. Olen juuri tulossa jalkahoidostakin. Mieletön kokemus, kehuskelen kaverille.

Hän on heti kiinnostunut: ”Ai, missä kävit?”

Kerron löytäneeni Annankadulta uuden jalkakylpylän, jossa kaksi kaunista naista tekee hoitoja. Sisustus on kansainvälistä tasoa ja työasut haettu Lontoosta – Suomesta ei löytynyt oikeaa sävyä.

Kaverini ilme kertoo, että hänkin osaa arvostaa tällaisia hiottuja ja harkittuja yksityiskohtia.

Hän haluaa tietää lisää: millainen jalkahoito oli, siis toimenpiteenä.

Kertaan hoidon eri vaiheet ja kuvailen lukuisia kiiltäviä metallityökaluja, joilla kynsiä trimmattiin. Koivistani pidettiin huolta kuin ne olisivat olleet arvotavaraa, ja ajankuluksi oli tarjolla miesten muotilehtiä ja Suomen Kuvalehti. Ja pienissä kulhoissa oli kuivattuja hedelmiä, että verensokeri ei laskisi.

Kaverini ihastelee palvelun tasoa ja kadehtii sopivan äänekkäästi kokemustani. Ilmaan jää ajatus, että hän saattaisi itsekin mennä hoidattamaan känsiään ja varpaankynsiään.

Kun kaveri on vihdoin imaissut lattensa, menemme miehissä hallin toiseen päähän hampurilaiselle. Hän ei missään nimessä halua ranskalaisia, ne kun lihottavat.

Siinä burgeria ja kevyttä sivusalaattia syödessämme hän alkaa puhua siitä, millaista meidän miesten elämä on nykyisin.

Miehiltä vaaditaan hänen mielestään paljon enemmän kuin aiemmin. Hänen isänsä osasi tuskin paistaa perunoita, mutta hän on lasten synnyttyä joutunut opettelemaan kokkaamaan kaikki ruokalajit aamiaispannukakuista illallisravioleihin.

”Olen muuten kehitellyt ihan mielettömän reseptin kalakeittoon”, hän sanoo.

Vaadin saada sen!

Keiton salaisuus ovat kuulemma suolakurkkukuutiot ja lohenpalat, jotka paistetaan pannulla erikseen.

Ennen kuin kaverini lähtee hakemaan lapsia tarhasta ja vaimoa töistä, kehun vielä hänen uusia silmälasinkehyksiään. Ne ovat todella tyylikkäät, viimeisimmän muodin mukaista retrotyyliä – ja sopivat erittäin hienosti hänen hiustensa väriin.

”Joo, tiedän”, kaveri vastaa.

Kotimatkalla huomaan, että reitille on avattu uusi siivouskauppa. Karskin näköisellä miesmyyjällä on muodikas parin päivän sänki. Hän esittelee innoissaan uusia trendikkäitä ranskalaisia tuotteita.

”Tässä yleispuhdistusaineessa tuoksuvat eteeriset öljyt. Ei mikään pistävä pesuaine”, hän selittää. ”Katso, miten kaunis pullo, ja eteeriset öljyt ovat ihania. Jotkut virkistävät, toiset rentouttavat.” Hän tuntuu myös tietävän hurjan paljon siitä, kuinka kylpyamme pestään pintaa vaurioittamatta.

Kassalla tulee vielä puhetta nykymiesten elämästä. Tämä miesmyyjä ymmärtää heti, kun kerron kauppahallissa käymästämme keskustelusta. Hänelläkin on aiheesta esimerkki:

”Olin ajamassa autoa, kun kaverini soitti ja kyseli lasten ruokkimisesta. Puhuimme luomuruoasta, ja annoin hänelle pari vinkkiä, miten saa lapset syömään. Puhelun loputtua pelkääjän paikalla istunut äitini ihmetteli, että tuollaisiako te nykyajan miehet puhutte.”

Niin, tällaisia me puhumme.

X