Kuninkaalliset

Herkästä pikkupojasta kasvoi hovin boheemi kapinallinen – vielä 73-vuotiaana prinssi Charles valmistautuu valtaistuimen velvollisuuksiin

Kuningatar Elisabet II on hallinnut maataan jo 70 vuoden ajan. Prinssi Charles on 73-vuotias eikä vieläkään niissä töissä, joihin hän on koko elämänsä ajan valmistautunut.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Getty Images, Mvphotos

Prinssi Charles tunnetaan muun muassa ekologisen elämäntavan puolestapuhujana.

Kuningatar Elisabet II on hallinnut maataan jo 70 vuoden ajan. Prinssi Charles on 73-vuotias eikä vieläkään niissä töissä, joihin hän on koko elämänsä ajan valmistautunut.

Hurraa! Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna koko Iso-Britannia riemuitsi, sillä silloin vietettiin kuningatar Elisabet II:n platinajuhlaa. Helmikuussa 1952 valtaistuimelle noussut ja 2. kesäkuuta samana vuonna kruunattu kuningatar on hallinnut maataan pitempään kuin yksikään toinen kruunupää eli tasan 70 vuotta.

Kansa juhli rakastettua hallitsijaansa peribrittiläiseen tapaan. Yhdet suuntasivat elegantisti iltapäiväteelle, toiset ronskimmin pubiin ja kolmannet reippaasti puistopiknikille. Tunnelma oli korkealla ja katujen ylle oli vedetty loputtomasti Union Jack -lipun värejä toistavia viirinauhoja.

Huolenaiheena terveys

Kansa rakastaa kuningatartaan, joka on palvellut maataan uskollisesti vuosikymmenten ajan ja onnistunut luovimaan vaikeidenkin skandaalien läpi. Niitä onkin vuosien varrella riittänyt, viimeisimpänä prinssi Andrew’n seksiskandaalit.

Tällä hetkellä monia huolestuttaa iäkkään hallitsijan vointi. Pari viime vuotta eivät ole näyttäytyneet helppoina kenellekään – eivät myöskään Elisabet II:lle, joka yritti valaa kansaansa uskoa korona-aikojen synkimpinäkin hetkinä inspiroivilla televisiopuheilla.

Vuosi sitten kesäkuussa kuningatar menetti puolisonsa, prinssi Philipin, jonka kanssa hän oli jakanut elämänsä peräti 73 vuoden ajan. Sen jälkeen kuningattaren kunto tuntuu haurastuneen. Hän on joutunut jättämään väliin edustustehtäviä ja käyttämään kulkuvälineenään vastentahtoisesti pyörätuolia.

Kuningatar Elisabet II ja prinssi Charles 1949
Kuningatar ja kruununprinssi vuonna 1949. Nuorena tehtäväänsä kruunatulla Elisabet II:lla ei juuri riittänyt aikaa äitiyteen.

Elisabet II ei voi elää ikuisesti, joskin hänen Elisabet-äitinsäkin pysyi hengissä 101-vuotiaaksi. Monen mieltä askarruttaakin, miten hänen seuraajansa, nykyinen Walesin prinssi Charles tulee vaalimaan äitinsä perintöä ja missä määrin hovin henki tulee muuttumaan.

Varsinkin ulkomaisissa juorulehdissä usein leikitellään sillä ajatuksella, että Charles jätettäisiin kruununperimyksessä väliin ja valtikka siirtyisi suoraan hänen esikoispojalleen, prinssi Williamille, 40. Se ei kuitenkaan olisi Ison-Britannian lain mukaista. William saattaisi nousta isoäitinsä jälkeen valtaistuimelle vain, mikäli Charles päättäisi luopua kruunusta isosetänsä, kuningas Edvard VIII:n tapaan. Se kuitenkin on epätodennäköistä tilanteessa, jossa Charles on odottanut jo 73-vuotiaaksi valtaistuimelle nousemista.

Velvollisuus ennen kaikkea

Elisabet II:n selkärankaan on juurrutettu velvollisuudentunto. Jo teini-ikäisenä kruununprinsessana hän palveli maataan, joka kouristeli toisen maailmansodan kurimuksessa. Silloin hän liittyi naisten vapaaehtoisjoukkoihin ja opetteli automekaanikon taidot. Myöhemmin ne kuulemma tulivat tarpeeseen, kun hän ajoi Skotlannissa sijaitsevan Balmoralin linnan kivikkoisilla teillä.

Varsinaisen tulikokeensa hän kuitenkin kohtasi vuonna 1952, kun hänen isänsä, kuningas Yrjö VI menehtyi keuhkosyöpään vain 56-vuotiaana. Elisabet itse oli tuolloin 25-vuotias kahden pikkulapsen äiti. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ollut, sillä velvollisuus kutsui. Oli aika astua valtaistuimelle. Valtakunta tuli ensimmäisenä, perhe vasta toisena.

Prinssi Charles
Elisabet II:n ja prinssi Philipin perhe täydentyi vuonna 1950 prinsessa Annella.

Velvollisuudentunto sivalsikin kuningattaren ja kruununprinssi Charlesin välille railon. Äiti ei juurikaan ollut läsnä pikkupojan elämässä, sillä valtakunnan asiat ajoivat leikkihetkien ohi. Siksi ennen kaikkea prinssi Philip kantoi vastuun perheestä. Esikoispojan herkkyys huolestutti isää, ja oman sukupolvensa miesten tapaan hän ajatteli kunnon karaisemisen auttavan. Siksi karski Philip yritti työntää Charlesia urheiluharrastuksiin, jotka hän koki miehekkäinä.

Philip näki Charlesin reippaan pikkusiskon Annen heijastavan omaa luonnettaan paljon vahvemmin.

Hän päätti lähettää poikansa samaan Gordonstounin sisäoppilaitokseen Skotlantiin, jossa hän itse oli viettänyt kouluvuotensa. Sen fyysisyyttä ja voimaa korostava kulttuuri likipitäen mursi Charlesin, ja Walesin prinssi onkin julkisuudessa luonnehtinut siellä viettämäänsä aikaa painajaiseksi. Ymmärrettävästi hän ei sittemmin lähettänyt omia poikiaan samaan opinahjoon.

Elisabet II:n omistautuminen maalleen hapersi myös hänen avioliittoaan varsinkin 1950-luvulla, jolloin prinssi Philipillä huhuttiin olevan erilaisia salasuhteita. Tuon ajan keltainen lehdistö oli nykyiseen verrattuna varsin sopuisaa, eikä hovia häpäiseviä juttuja julkaistu.

Tilanne muuttui vahvasti vuonna 1969, jolloin iltapäivälehti The Sun päätyi uskaliaan mediamoguli Rupert Murdochin käsiin. Sen jälkeen tabloidijulkisuus on painanut piikkinä kruunupäiden lihassa. Kuningattaren onneksi aviokriisi oli tässä vaiheessa kuitenkin ohi, ja perhe oli täydentynyt kahdella pojalla: Andrew’lla ja Edwardilla.

Prinssi Charles ja prinsessa Anne
Prinssi Charles kärsi siitä, että prinssi Philipille reipas Anne oli aina häntä läheisempi. Kuva lapsista on vuodelta 1956.

Taiteellinen vastarannan kiiski

Prinssi Charles on kovin erilaisesta puusta veistetty kuin äitinsä. Velvollisuudentunto on tosin tuttua hänellekin, ja ennen edustustehtäviä karsinutta pandemiataukoa hän kuului Hello-lehden mukaan maan ahkerimpiin kuninkaallisiin. Edelle kiri vain kovasta työtahdistaan tunnettu prinsessa Anne.

Muuten prinssi Charlesia voisi likipitäen kuvailla hovin boheemiksi kapinalliseksi. Hänen taiteellisuutensa kanavoituu muun muassa akvarellimaalauksiin.

Lisäksi hän on intohimoisesti kiinnostunut arkkitehtuurista. Tosin hän on jo vuosikymmenten ajan kampanjoinut pelkistettyä nykyarkkitehtuuria vastaan. Sen sijaan prinssi Charlesin unelmakylä on Länsi-Englannissa sijaitseva Poundbury, jonne on rakennettu 1800-luvun tyylisiä rakennuksia nykypäivän menetelmillä.

Prinssi Charles
Prinssi Charles Sveitsissä vuonna 1994 rakkaan harrastuksensa eli akvarellimaalauksen parissa.

Ekologisen heräämisen suhteen prinssi on toiminut soihdunkantajana.

Hän on paitsi puhunut vuosikymmenten ajan luomuviljelyn puolesta myös harjoittanut sitä omalla maatilallaan, josta hän tosin luopui pari vuotta sitten. Lisäksi prinssillä on oma kaurakeksi­brändinsä, jota on valmistettu jo 32 vuoden ajan. Luomuraaka-aineista valmistetut Duchy Originals -pikkuleivät eivät ensin tahtoneet kelvata kaupaksi, mutta nykyään ne menevät kuin kuumille kiville, kun kuluttajat ovat alkaneet arvostaa luonnonmukaisia elintarvikkeita. Niiden tuotto menee hyväntekeväisyyteen.

Prinssi Charles on oikeastaan näyttäytynyt koko elämänsä ajan hovin vastarannan kiiskenä. Silti hän on joutunut mahduttamaan itsensä haluttuun muottiin. Isän alfaurosmaisten käytöstapojen ja naistennaurattajan taipumusten seuraaminen on aina ollut hänelle vierasta.

Vuonna 1972 hän tapasi Camilla Shandin, johon hän rakastui sydänjuuriaan myöten. Hovi ei kuitenkaan ollut suosiollinen jo maailmaa nähneelle tyttöystävälle, joka oli turhan itsevarma henkiäkseen englantilaisen ruusun neitseellistä viattomuutta. Niinpä Camilla avioitui ratsuväen upseeri Andrew Parker Bowlesin kanssa ja Charles sai jatkaa prinsessansa etsimistä. Helmikuussa 1981 hän pujotti kuuluisan sinisafiirisormuksen nuoren Diana Spencerin nimettömään, ja heinäkuussa vietettiin satuhäitä.

Oliko kyse pelkistä kulisseista vai väreilikö nuoren avioparin välillä joskus aito rakkaus? Sitä tuskin koskaan saadaan tietää.

Prinssi Charles ja Camilla
Charles ja Camilla edustivat yhdessä Ascotin laukkakilpailuissa kesäkuussa. Camilla ei juuri niittänyt suosiota avioi­duttuaan Charlesin kanssa. Sittemmin tilanne on muuttunut.

Sen sijaan Charlesin rakkautta Camillaan ei voi kyseenalaistaa. Lukuisten vastoinkäymisten jälkeen pari sanoi toisilleen ”tahdon” vuonna 2005. Aluksi niin kansa kuin kuningatarkin suhtautuivat pariskuntaan kulmiaan kohotellen. Olihan vuonna 1989 pariskunnan salaa nauhoitettu puhelinkeskustelu, jossa Charles kertoi toivovansa pääsevänsä Camillan tamponiksi, vetänyt monarkian maineen lokaan.

Sympatiat olivat silloin loukatun prinsessa Dianan puolella, mutta nyt aikaa on kulunut ja Camillan kansansuosio on nousussa. Kuningatar Elisabet II sinetöi Camillan uuden aseman helmikuussa ilmoittamalla, että hän toivoo Camillasta uutta kuningatarta Charlesin noustua valtaistuimelle. Menneet synnit on siis annettu anteeksi.

Dianan perintö

Prinssi Charlesin vahvuus on hänen palava intohimonsa sivistykseen ja kulttuuriin. Saamansa etäisen kasvatuksen vuoksi hän ei ole kuitenkaan koskaan onnistunut luomaan kovinkaan luontevasti kontakteja kohtaamiinsa ihmisiin.

Edesmennyt prinsessa Diana oli toista maata. Hänelle empatian osoittaminen oli luonnollista, oli kyse sitten kärsivistä AIDS-potilaista kotimaassa tai maamiinojen uhreista kehitysmaissa. Jo vuonna 1983 tehdyllä Australian-matkalla lämpöä henkivä Diana varasti valokeilan Charlesilta ja kansanjoukot huusivat hänen nimeään. Se ei luonnollisesti vahvistanut parin avioliittoa, sillä kruununprinssinä Charles oli aina tottunut olemaan huomion keskipisteenä.

Prinssi Charles ja Diana
Avioliitto prinsessa Dianan kanssa paljastui sadun sijaan onnettomaksi valinnaksi.

Prinssi William tuntuukin perineen äitinsä empatiakyvyn. Toukokuussa brittilehdet raportoivat liikuttavasta tapahtumasta, joka oli sattunut Williamin ja tämän Catherine-puolison edustusmatkalla Skotlannissa. Tarkoituksena oli tutustua Glasgow’ssa eri hyväntekeväisyysjärjestöihin ja muun muassa kodittomille rakennettaviin asuntoihin.

Kierroksensa aikana pari kohtasi iäkkään miehen nimeltä William Burns, jonka herttua sulki halaukseen. Lämmin ele sai paitsi miehen itsensä myös ympäröivät kansanjoukot liikutuksen kyyneliin.

Lue myös: Hyvä Suomi! Maailman johtava muotilehti toivoisi Kate Middletonin pukeutuvan Marimekkoon

William yhdessä Katensa kanssa pyrkiikin olemaan lähestyttävä kuninkaallinen. Pari on kampanjoinut ahkerasti mielenterveysasioiden puolesta. Etenkin lasten ja nuorten henkinen hyvinvointi on heille tärkeää. Aiemmin myös pikkuveli Harry oli vaimonsa Meghanin kanssa mukana kampanjassa, mutta nyt pariskunnan lukuisat avautumiset julkisuudessa tuntuvat tulehduttaneen veljesten välit.

Prinssi William ja Kate
Ihmisläheiset William ja Kate lapsikatraineen ihastuttavat brittejä.
Prinssi Harry ja Meghan
Prinssi Harryn ja hänen puolisonsa Meghanin avautumiset mediassa ovat aiheuttaneet suvulle harmaita hiuksia.

Williamista voidaan siis odottaa empaattista ja ihmisläheistä hallitsijaa – sitten, kun hänen aikansa koittaa. Kovin pian se tuskin on, sillä kuningatar Elisabet II:n valtakausikin saattaa vielä kestää jokusen vuoden.

Sitä seuraavan kruununperillisen eli prinssi Georgen, 8, elämästä tiedämme vasta melko vähän. Cambridgen herttuapari on paljastanut Hello-lehdelle, että hän on ainakin perinyt ambulanssihelikopteria lentäneen isänsä kiinnostuksen helikoptereihin. Lisäksi hän rakastaa kotitekoista pizzaa ja on mielellään levittämässä siihen makunsa mukaisia täytteitä. Vanhempien mukaan hän kantaa myös hienosti vastuuta pikkusisaruksistaan Charlottesta, 7, ja Louisista, 4.

Muodollisten monarkkien aika vaikuttaakin päättyvän Britanniassa prinssi Charlesiin. Hänen jälkeensä saarivaltakunnan hovissa vallitsee todennäköisesti rennompi tunnelma, ja myötäeläminen sanelee päätökset etiketin sijaan.

Prinssi Charles
73-vuotias prinssi Charles on valmistautunut tulevaan tehtäväänsä koko elämänsä ajan.

Lähteet: Sally Bedell-Smith: Prince Charles: The Passions and Paradoxes of an Improbable Life, Antonio Caprarica: Elisabet II – kuningatar ja nainen, Robert Hardman: Queen of Our Times: The Life of Queen Elizabeth II.

Seura.fi: Prinssi William 40 vuotta – Britannian kruununperijä vasta odottaa uransa huippua

Kruununperilliset-juttusarjan osa 1/4 julkaistiin Annassa 27/2022.

X