Kuninkaalliset

Kuningatar Elisabet pelkäsi vanhemmuutta – taustalla merkittävä seikka menneisyydestä

Seura-lehden vastikään ilmestyneen numeron kansijuttu käsittelee kuningatar Elisabetia ja tämän kasvua äidiksi. Äitiys ei ollut Elisabetille helppo tehtävä, vaan siihen opettelu vei vuosia.
25.7.2019 Teksti: Anna.fi Kuvat: Camera Press/Rota

Kuningatar Elisabetilla, 93, ja hänen puolisollaan prinssi Philipillä, 98, on yhteensä 20 jälkeläistä, omien lasten lisäksi kahdeksan lastenlasta ja kahdeksan lastenlastenlasta. Vanhin heistä on Walesin prinssi Charles, 70, ja nuorin toukokuussa syntynyt Archie Harrison.

Lue myös: Kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin rakkaus on kestänyt jo 70 vuotta! 8 hurmaavaa faktaa unelmaliitosta

Vaikka nykyään jälkeläiset ovat Elisabetille rakkaita ja hänet tunnetaan suvun pienimpien jäsenten hemmottelijana, nuorena äitinä hän pelkäsi vanhemmuutta. Asiasta on kirjoittanut historioitsija Robert Lacy, joka oli asiantuntija suositussa tv-sarjassa The Crown.

Elisabetilla ei ollut mitään mallia vanhemmuuteen

Pelon taustalla vaikutti se, että Elisabet ei ollut saanut omilta vanhemmiltaan mitään mallia vanhemmuuteen. Niinpä hän kasvatti vanhimpia lapsiaan tavalla, johon oli tottunut omassa lapsuudessaan ja yhteiskuntaluokassaan: lasten kasvatuksesta ja koulutuksesta huolehtivat lastenhoitajat ja kotiopettajat. Lasten ja vanhempien suhde jäi luonnollisesti etäiseksi.

Prinssi Charles, 70, on puhunut esikoisen osastaan hyvinkin avoimesti. Charles on kuvaillut lapsuuttaan kurjaksi, ja varsinkin nuorempana hän oli sitä mieltä, että suhde äitiin oli vaikea.

Vanhimmilla ja nuorimmilla lapsilla erilainen lapsuus

Elisabetin vanhimmilla lapsilla eli prinssi Charlesilla ja prinsessa Annella, 68, on kuitenkin ollut hyvin erilainen lapsuus kuin myöhemmin syntyneillä prinssi Andrew’lla, 59, ja prinssi Edwardilla, 55.

Koska lapset syntyivät kahdessa erässä, aika oli kypsyttänyt vanhempia. Kahden nuoremman lapsensa kanssa Elisabet osasi suhtautua äitiyteen rennosti. Hän jopa otti puolentoista vuoden vapaan kuopuksen syntymän jälkeen ja nautti äitiydestä ja perheestä.

Lue juttu kokonaisuudessaan Seurasta!

Lue myös

Suosittelemme