Kuninkaalliset

Muistatko nämä kuuluisat sanat, jotka Espanjan kuningas Juan Carlos I lausui kansalle tv:ssä? Kiteytti Espanjan kuningashuoneen tilanteen

Espanjan kuningashuoneessa ei ole vältytty skandaaleilta. Kuningasperheen jäsenten huono käytös, rahanpesu ja verojen junailu ovat loukanneet espanjalaisten oikeustajua.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Getty Images, Mvphotos

Harvinaisessa perhepotretissa poseeraavat kaikki Juan Carlosin ja Sofian jälkeläiset lapsikatraineen. Prinsessa Elenan ja prinsessa Cristinan puolisoja ei näy, sillä ensin mainittu on eronnut ja jälkimmäisen mies istuu tuomiotaan vankilassa.

Espanjan kuningashuoneessa ei ole vältytty skandaaleilta. Kuningasperheen jäsenten huono käytös, rahanpesu ja verojen junailu ovat loukanneet espanjalaisten oikeustajua.

Kuningas Felipe VI, 51, ja hänen vaimonsa kuningatar Letizia, 46, luovat uskoa moderniin Espanjaan. He eivät jahkaile vaan paiskivat töitä ja näyttäytyvät aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Esimerkiksi Mosambikin hirmutulvien aikaan toukokuun alussa kuningatar kiiruhti paikalle hetkessä tukemaan avustustyöntekijöitä ja antamaan näkyvyyttä tapahtuneelle, jotta lahjoittajat avaisivat kukkaronnyörejään hädänalaisten hyväksi. Kuningas puolestaan kampanjoi aktiivisesti tukeakseen esimerkiksi syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kouluttautumista.

Heidän harrastuksensa ovat tervehenkisiä: molemmat rakastavat muun muassa purjehtimista, ja Felipe on osallistunut jopa Barcelonan olympialaisiin vuonna 1992 yhtenä Espanjan purjehdusjoukkueen jäsenenä. Kruununprinsessa Leonor, 13, ja prinsessa Sofia, 12, on opetettu veneen kannelle jo pienestä pitäen. Pariskunta pyrkii välttämään pröystäilyä, ja niinpä Letizia nähdäänkin usein espanjalaisten muotiketjujen, kuten Zaran tai Mangon asuissa.

Felipe ja Letizia merkitsevät espanjalaisille modernia monarkiaa. Kuva on otettu helmikuun lopussa pidetyiltä illallisilta, jotka järjestettiin Perun presidentin Martín Alberto Vizcarra Cornejon vieraillessa Espanjassa.
Felipe ja Letizia merkitsevät espanjalaisille modernia monarkiaa. Kuva on otettu helmikuun lopussa pidetyiltä illallisilta, jotka järjestettiin Perun presidentin Martín Alberto Vizcarra Cornejon vieraillessa Espanjassa.
Niin Felipe perheineen kuin Juan Carloskin rakastavat purjehtimista. Usein venematkalle lähdetään kesäasunnolta Mallorcan saarelta. Etualalla Letizia.
Niin Felipe perheineen kuin Juan Carloskin rakastavat purjehtimista. Usein venematkalle lähdetään kesäasunnolta Mallorcan saarelta. Etualalla Letizia.

Järki-ihmisinä tunnetuilla Felipellä ja Letizialla on kuitenkin pulmanaan kuninkaan suku. Skandaali toisensa jälkeen tuntuu putkahtavan esiin ja nävertävän kansalaisten uskoa monarkiaan. Felipen isä Juan Carlos I järjesti etenkin viimeisimpinä hallitsijavuosinaan säännöllisesti puheenaiheita. Esimerkiksi ökykalliin elefantin tapporeissun vuonna 2012 sanotaan olleen viimeinen niitti romahduttamaan kuninkaan uskottavuus talousongelmista kärsineessä maassa.

Myös Felipen isosiskojen, prinsessa Elenan, 55, ja prinsessa Cristinan, 53, edesottamukset aiheuttanevat nykyiselle kuninkaalle harmaita hiuksia. Ehkä siksi sisarukset esiintyvät samoissa valokuvissa ani harvoin. Heidän suhteensa tuntuu olevan vähintäänkin etäinen. On vaikea arvioida, onko myös laki kruununperimysjärjestyksestä hiertänyt heidän suhdettaan, sillä miespuolisena Felipe ohitti aikoinaan vanhemmat sisarensa.

Prinsessat Elena (vas.) ja Cristina pysyttelevät nykyään hovielämästä syrjässä.
Prinsessat Elena (vas.) ja Cristina pysyttelevät nykyään hovielämästä syrjässä.

El País -lehti tosin arvioi jo viisi vuotta sitten, että yhtenä etääntymisen syynä on Letizia. Ennen avioliittoa sisarilla oli tärkeä rooli edustustehtävissä pikkuveljensä rinnalla, mutta nyt säteilemisen hoitaa toimelias vaimo. Vanhemmat prinsessat ovat kuin tuuliajolla ilman tehtävää. Toinen on eronnut, toisen mies viruu rikoksistaan vankilassa.

Riittävätkö reippaan Felipen pelastusyritykset pitämään uskon kuningashuoneeseen pinnalla skandaaleista huolimatta? Vai onko hän perin leipääntynyt sukulaistensa jälkien siivoamiseen?

Monimutkaiset välit

Nuori hallitsijapari näyttää muodostavan tasa-arvoisen tiimin. Toisin oli heidän edeltäjäparinsa aikaan. Felipen vanhemmat, kruunusta vuonna 2014 luopunut Juan Carlos I, 81, ja kuningataräiti Sofía, 80, ovat ajautuneet tai valinneet eri tien. Juan Carlos vaikuttaa tekevän mitä hän mielii ja Sofía tyytyy paikkaamaan pahoillakin mielin parhain päin miehensä edesottamuksia.

Usein mielipahaan on liittynyt uskottomuus, sillä Juan Carlosilla on aina ollut silmää kauniille naisille. ”Läheinen ystävyys” tai ”kiihkeä suhde” saksalaisaristokraatti Corinna zu Sayn-Wittgensteiniin kesti Ana Romeron paljastuskirjan Final de partida mukaan peräti vuosikymmenen. Suhde on sittemmin päättynyt, mutta kaunis Corinna ei halunnut silti häipyä kuvioista.

Juan Carlos I ja kuningatar Sofia lapsikatraineen edustivat kenraali Francon ikeen alta vapautuneille espanjalaisille uutta toivoa.
Juan Carlos I ja kuningatar Sofia lapsikatraineen edustivat kenraali Francon ikeen alta vapautuneille espanjalaisille uutta toivoa.

Espanjalaiset tutkivan journalismin sivustot Okdiario ja El Español raportoivat viime elokuussa Corinnan avautumisesta, joka koski Saudi-Arabian ja Espanjan kansallisen rautatieyhtiö Renfen välillä käytyjä neuvotteluita. Corinnan mukaan Juan Carlos oli halukas vauhdittamaan edistymistä korvausta vastaan, sillä hän tarvitsi rahaa. Syynä oli syväkurkun mukaan se, että Juan Carlos olisi halunnut erota Sofiasta naidakseen Corinnan.

Letizian ja hänen anoppinsa välit eivät vaikuta kovin läheisiltä. Vuosi sitten huhtikuussa El País -lehti raportoi naisten välisistä jäätävistä suhteista, kun pääsiäismessun jälkeen Mallorcan Palman katedraalin ulkopuolella Letizia esti anoppiaan asettumasta valokuvaan nuorten prinsessojen kanssa. On selvää, etteivät kahden kuningattaren maailmankuvat kohtaa. Kreikan ja Tanskan prinsessaksi syntynyt Sofía on kasvanut perinteikkääseen rooliinsa avioiduttuaan 24-vuotiaana Juan Carlosin kanssa. Topakka Letizia on tehnyt loistavan uran muun muassa CNN:n tähtitoimittajana ja ehtinyt jopa erota kerran ennen prinssinsä kohtaamista.

Kuuluisat sanat

Ja tokihan Juan Carlostakin pidettiin raikkaana tuulahduksena hänen noustessaan valtaistuimelle vuonna 1975 kenraali Francon tukahduttavan valtakauden jälkeen. Paul Prestonin elämäkerta Juan Carlos – A People’s King muistuttaa niistä kivikoista, joita nuori kuningas joutui kohtaamaan palauttaessaan demokratiaa 36 vuotta diktatuurin ikeen alla kärsineeseen maahan.

Ehkä juuri onnistuneen työn vuoksi nykyespanjalaiset eivät säästele kritiikkiä, mikäli kokevat asioiden olevan vinksallaan, vaan avaavat suunsa. Aiheita skandaalilehtien otsikoihin onkin riittänyt viime vuosina roppakaupalla.

Prinsessa Cristina on tuottanut miehensä Iñaki Urdangarinin, 51, kanssa roimasti päänsärkyä pikkuveljelleen. Vuonna 1997 solmittu avioliitto näytti espanjalaisen unelman täyttymykseltä. Morsian oli kaunis, yhteiskuntatieteitä opiskellut prinsessa ja sulhanen olympiamitalisti, jonka käsipallouraa hehkutettiin medioissa.

Lapsia syntyi tiiviiseen tahtiin: pojat Juan, Pablo ja Miquel vuosina 1999, 2000 ja 2002, ja pahnanpohjimmaisena Irene-tyttö vuonna 2005.

Ansioitunut urheilija pääsi aktiiviuransa päätyttyä luottamustehtävään. Pesti löytyi voittoa tavoittelemattomasta Nóos-instituutista, jonka tarkoituksena on edistää yleishyödyllisiä, liikuntaan ja urheiluun liittyviä hankkeita. Instituutin tileillä alkoi kuitenkin tapahtua kummia, ja tutkinnan jälkeen selvisi, että Urdangarin oli siirtänyt omaisuuksia esimerkiksi belizeläisille pankkitileille. Totuus järkytti koko kansakuntaa, jopa monessa liemessä keitettyä appiukkoa.

− Laki on kaikille sama, kuningas Juan Carlos I lausui latinaksi perinteisessä jouluaattoillan televisiopuheessaan vuonna 2011, jotta kansa tietäisi vävypojan joutuvan oikeuden eteen.

Niin kävikin, ja tutkinnassa löytyi myös todisteita rahanpesusta. Kuningashuoneelle kiusallisinta oli se, ettei Cristina selvinnyt syynistä puhtaana pulmusena. Paljastui, että hän oli paitsi tiennyt miehensä puuhista myös avustanut häntä esimerkiksi verojen junailussa. Molemmat joutuivat oikeuden eteen tammikuussa 2016, ja oikeudesta tihkuneen raportin mukaan prinsessa vastasi kuuden tunnin kuulustelun aikana 188 kertaa, ettei tiedä ja 55 kertaa, ettei muista. Oikeuskäsittely saatiin päätökseen vasta seuraavana vuonna. Lopputuloksena Cristina pysyi vapaalla jalalla mutta joutui maksamaan yli neljännesmiljoonan sakot. Aviomies Iñaki passitettiin liki kuudeksi vuodeksi vankilaan.

”Laki on kaikille sama.”

Tarinasta saa helposti sen kuvan , että Iñaki olisi roisto ja Cristina johdateltavissa oleva seuraaja. Consuelo León Llorenten ja Maria Molinan elämäkerta La Infanta Cristina antaa kuitenkin kuvan määrätietoisesta naisesta, joka päätti naida ihastuksensa kohteen hinnalla millä hyvänsä. Kirja on kirjoitettu ennen rikosskandaalia, mutta se antaa esimakua siitä, miten vaativa prinsessa saattoi olla kumppanina.

Murheet jatkuvat

Felipen sisarista Elena pitää matalampaa profiilia. Vuonna 2010 Jaime de Marichalarista eronnut rouva tunnetaan katalonialaisen El Nacional -lehden mukaan isänsä lempilapsena ja jakaa tämän espanjalaiset arvot. Lehden arvion mukaan Elenan maailmankuvaa voisi päivittää nykyisyyteen, sillä eläinten kärsimyksistä huolimatta hän on esimerkiksi edelleen kiihkeä härkätaisteluiden kannattaja. Elena ei juuri haastatteluja anna vaan suhtautuu liki vihamielisesti toimittajiin.

Elenan perinteinen maailmankuva ja piittaamattomuus ulkopuolisista on saattanut siirtyä myös hänen pojalleen Felipe de Marichalar y Borbónille eli perheen kesken Fróilanille, 20, josta on sukeutumassa hoville varsinainen murheenkryyni. Jo vuonna 2012 espanjalainen ABC-uutiskanava raportoi ikävästä tapahtumasta: 12-vuotias Fróilan oli ampunut itseään metsästysaseella vahingossa jalkaan perheen maaseutuasunnolla. Vaikka hän selvisi pelästyksellä ja muutamalla sairaalapäivällä, asia huolestutti kansaa: miten ihmeessä 12-vuotias lapsi voi päästä käyttämään asetta? Tapaus toi myös mieleen tragedian kuningas Juan Carlosin nuoruudesta. Vuonna 1956 tulevan kuninkaan pikkuveli, prinssi Alfonso, 14, kuoli ampuma-aseonnettomuudessa. Virallisen ilmoituksen mukaan ase laukesi pojan puhdistaessa sitä, mutta koska revolveri kuului Juan Carlosille, huhut ovat velloneet vuosia.

Fróilan ei sittemmin ole rauhoittunut. El Economista -sanomalehti sai kertoa kurjat kesälomauutiset vuonna 2015, kun nuori ylimys oli tuskastunut pitkään laitejonoon huvipuistossa. Fróilan oli vaatinut päästä jonon ohi siksi, että hän on neljäs kruununperimysjärjestyksessä. Mutta kun huvipuiston työntekijä oli kehottanut poikaa odottamaan vuoroaan, poika oli haukkunut tämän pataluhaksi työntekijän etniseen taustaan viitaten.

Perhe pirstaleina

Cristina on tipahtanut kuningashuoneen paariaksi ja Elenakin sen ulkosyrjälle. Kummallakaan ei enää ole ollut edustustehtäviä Felipen vastaanotettua valtikan, ja El País -lehden mukaan veli on kieltänyt Cristinaa muuttamasta Portugaliin tämän toiveesta huolimatta.

Vanhan kuninkaan edesottamuksia päivitellään, mutta moni niistä ajautuu puheissa jo korkean iän piikkiin. Huomio siis keskittyy kuningaspariin ja näiden lapsiin. Tuntuu kuitenkin siltä, että Espanjan kuningashuoneen jäsenet ovat etääntyneet toisistaan. Skandaalit ja niiden hyssyttely on repinyt perheen pirstaleiksi.

Viime lokakuussa kuningas Felipe kävi lohduttamassa mutavyöryn koetteleman Sant Llorenç des Cardassarin asukkaita.
Viime lokakuussa kuningas Felipe kävi lohduttamassa mutavyöryn koetteleman Sant Llorenç des Cardassarin asukkaita.

Juttu on julkaistu Annassa 27/2019.

X