Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia.
Sofia ja Carl Philip tekevät töitä kiusaamisen vähentämiseksi.
Kuninkaalliset

Prinsessa Sofia joutui sulkemaan Facebookinsa vihapuheen vuoksi: ”Ilkeät kommentit iskivät minuun todella kovaa”

Ruotsin prinsessa Sofian tie kuninkaallisen perheen jäseneksi on ollut kivikkoinen. Sofian osakseen saama vihapuhe ei ole ollut helppoa prinssi Carl Philipillekään.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: Kungahuset.se

Prinsessa Sofian ja prinssi Carl Philipin parisuhteen alkuvuodet olivat pariskunnalle henkisesti raskaita. Sofian menneisyyttä varjostivat vähäpukeiset kuvat miestenlehdessä ja osallistuminen Paratiisihotelli-tosi-tv-sarjaan. Häntä arvosteltiin erityisesti netissä, jossa nimimerkin taakse on helppo piiloutua.

”Jakten på likes” -podcast valottaa kruununprinssiparin henkilökohtaisia kokemuksia netin vihapuheesta.

– Sain parisuhteemme ensimmäisen vuoden aikana suoraan sanottuna valtavan nettivihamyrskyn osakseni. Se iski minuun todalla kovaa, prinsessa Sofia kertoo avoimesti podcastilla.

Hän joutui jopa sulkemaan sosiaalisen median tilinsä, kuten Facebook-profiilinsa, vihapuheen vuoksi.

Tilanne oli raskas myös prinssi Carl Philipille.

– On vaikea tietää, miten pitäisi toimia ja miten voisi auttaa. Voihan aina sanoa, että älä lue kommentteja tai ota ilkeitä puheita itseesi, mutta on hirveän vaikeaa sulkea niitä ulkopuolelle. Sen tiedän myös omasta kokemuksesta.

Carl Philipillä on lukihäiriö, jonka vuoksi hän on joutunut kärsimään ikävistä kommenteista.

Sofia on kuitenkin sitä mieltä, että Carl Philip onnistui tukemaan häntä juuri oikealla tavalla.

– Se, että on joku, jonka kanssa voi puhua asiasta, on tärkeintä. Aviomieheni oli minulle suuri tuki.

Sofia ja Carl Philip haluavat auttaa nuoria

Paitsi nettivihaa, Sofia ja Carl Philip ovat saaneet onneksi osakseen myös nettirakkautta. Prisessa Sofian kansansuosio on myös viime vuosina kasvanut.

– Häidemme jälkeen saimme todella ihania kommentteja. Meitä sanottiin hienoksi tiimiksi, ja sen me olemme pitäneet mielessämme. Hienoa tiiminä me myös haluamme puuttua vihapuheeseen ja muuttaa asioita, Sofia kertoo.

Pariskunta on huolissaan nuorten kohtaamasta nettikiusaamisesta ja vihapuheesta. He ovat perustaneet järjestön, jonka tarkoituksena on vastustaa kiusaamista ja vihapuhetta.

– Nykynuoret elävät netin keskellä. Sosiaalisen median sulkeminen ei ole nuorille vaihtoehto, vaikka siellä joutuisi kokomaan jotain hankalaa.

Järjestönsä kautta he haluavat lisätä keskustelua ja tietoisuutta kiusaamisesta.

Sofia ja Carl Philip ovat miettineet myös sitä, miten sosiaalisen median maailma tulee aikanaan vaikuttamaan heidän poikaansa, prinssi Alexanderiin.

– Hänen kaverinsa tulevat olemaan Instagramissa ja muissa sovelluksissa. Pitäisikö meidän jättää hänet sen maailman ulkopuolelle? On paljon parempi, että hän on mukana. Me vanhemmat seisomme hänen rinnallaan ja annamme hänelle tukea ja neuvoja, Carl Philip sanoo.

Lähteet: Acast, Expressen, Svensk Damtidning

Lue myös:

Prinsessa Sofian suosio kasvaa – jättääkö hän jo varjoonsa prinsessa Madeleinen?

Carl Philip & Sofia: Prinssin ja pikkukylän tytön unelmien hääpäivä

Ruotsin prinsessa Sofia – Kopioi klassinen arki- ja juhlatyyli!

X