Kuninkaalliset

Prinsessa Victoria elää yltäkylläistä elämää, mutta onnistuu vaikuttamaan tavalliselta perheenäidiltä – näin hän tekee sen

Ruotsin kruununprinsessa Victoria, 42, on onnistunut brändäämään itsensä taviskuninkaallisena eli maanläheisenä perheenäitinä, johon on helppo samastua ja joka ei aiheuta liikaa paineita toisille naisille.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Raphael Stecksén, Royal Court Sweden, Mvphotos

Prinsessa Victoria haluaa antaa itsestään kuvan mahdollisimman tavallisena äitinä.

Ruotsin kruununprinsessa Victoria, 42, on onnistunut brändäämään itsensä taviskuninkaallisena eli maanläheisenä perheenäitinä, johon on helppo samastua ja joka ei aiheuta liikaa paineita toisille naisille.

Hyvänen aika! Kello on vasta hieman yli kuusi kesäkuun 12. päivän aamuna, mutta eikö tuo asemalaiturilla heiluva nainen ole prinsessa Victoria?

Kyllä, kyllä! Rennosti farkkuihin ja vaaleaan paitapuseroon pukeutunut kruununprinsessa hyppii Tukholman päärautatieasemalla ja tuulettaa käsiään kuin voiton merkiksi, puristaa sormet nyrkkiin ja lyö oikealla käsivarrellaan ilmaan.

Victoria on lähdössä kälynsä prinsessa Sofian kanssa junalla Taalainmaalle. Siellä naiset vaeltavat Fulufjälletin kansallispuistossa. Sofia on mukana, sillä hänellä on sukujuuria koristeellisten puuhevosten ja somien punamultatupien maakunnassa.

Victoria tuulettaa, sillä hän on saamassa päätökseen jättiurakan. Vajaan kahden vuoden aikana hän on käytännöllisesti katsoen kävellyt halki tulevan valtakuntansa, Ruotsin.

Victoria tuulettaa! Edessä oli viimeinen 25 patikointiretkestä Ruotsin maakunnissa. Taalainmaalla seurana oli prinsessa Sofia.
Prinsessa Victoria tuulettaa! Edessä oli viimeinen 25 patikointiretkestä Ruotsin maakunnissa. Taalainmaalla seurana oli prinsessa Sofia.

Täyttäessään 40 vuotta Victoria pyysi Ruotsin 25 maakunnalta yhteistä syntymäpäivälahjaa. Hän halusi tutustua Ruotsin luontoon ja jylhimpiin maisemiin ja ehdotti, että maakunnat jokainen vuorollaan ottaisivat hänet vastaan vaellusretkelle.

Ehdotus oli maakunnille enemmän kuin mieleinen. Joka paikassa nähtiin kuninkaallisen vierailun tarjoama mahdollisuus nostaa oman kotiseudun tärkeät asiat hetkeksi valtakunnalliseen valokeilaan. Myös jokainen ruotsalainen sai vuorotellen tuntea itsensä tärkeäksi, kun rakastettu prinsessa omasta tahdostaan tuli käymään juuri hänen kotikonnullaan.

Eikä ruotsalaisten tunnot ja kansanluonteen tunteva tuleva kuningatar odottanut jäykkää juhlavastaanottoa, jota varten maakunnan väen olisi täytynyt tälläytyä, jännittää käytöstapoja tai miettiä, kuka saa istua arvovierasta lähinnä, vaan viisas prinsessa ehdotti reipasta lenkkeilyä säänmukaisessa vaatetuksessa. Se sopi.

Kun takana oli 24 maakuntavaellusta, prinsessan riehakkuuden asemalaiturilla ymmärtää. Retket alkoivat syyskuussa 2017 Länsi-Götanmaalta. Viime vuonna Victoria vaelsi 12 maakunnassa. Tänä vuonna hän urakoi maaliskuusta lähtien yli kahden vaelluksen kuukausitahtia ja sai projektin loppuun Taalainmaalla. On helppo uskoa, että Victorialla oli siinä vaiheessa voittajan olo.

Prinsessa Victoria on taitava lukemaan pohjoismaalaisten arvomaailmaa

– Prinsessa Victoria on todella taitava lukemaan pohjoismaalaisten ihmisten arvomaailmaa, sanoo sosiaalipsykologi, dosentti Kaarina Mönkkönen Itä-Suomen yliopistosta.

– Victoriasta ja hänen pienestä perheestään on tullut jonkinlainen ruotsalaisen yhteiskunnan arvojen peili. Prinsessa toimii koko ajan kaikkien soveliaisuusnormien rajoissa mutta onnistuu niiden sisällä olemaan roolimalli ja vaikuttaja omalla sovinnaisella tavallaan, Mönkkönen jatkaa.

Hän on erityisen vaikuttunut siitä, miten Victoria on onnistunut tekemään tavallisuudesta oman brändinsä kulmakiven. Maakuntavaellukset vahvistivat sitä entisestään.

– Victoria on maanläheinen. Hän ei yritä ylläpitää liian perinteisiä arvoja vaan toimii niin, että tavalliset ihmiset voivat samastua häneen. Näin hän tuo kuningashuoneen tähän aikaan ja kuroo umpeen kuilua kansaan, Mönkkönen sanoo.

Hänen mielestään Victoriasta huokuu aito lämminhenkisyys.

– Sosiaalisissa tilanteissa ihmiset ovat tarkkoja havaitsijoita. Tunnistamme herkästi esittämisen ja aistimme aidon vilpittömyyden. Prinsessa Victoria näyttää aina siltä, kuin hän todella paneutuisi kohtaamaan yleisön ja olemaan aidosti läsnä. Se näkyy hänen silmistään.

Prinsessa Victoria ei ujostele tarttua haasteisiin. Vaeltaessaan Ruotsin maakunnissa hän näytti taitonsa ratsastuksessa, melonnassa, hiihdossa ja pyöräilyssä. Jämtlandissa hän pelasi myös jalkapalloa.
Prinsessa Victoria ei ujostele tarttua haasteisiin. Vaeltaessaan Ruotsin maakunnissa hän näytti taitonsa ratsastuksessa, melonnassa, hiihdossa ja pyöräilyssä. Jämtlandissa hän pelasi myös jalkapalloa.

Samaa todistaa Aftonbladet-lehden toimittaja Kerstin Nilsson, joka seurasi mukana Victorian Taalainmaan-vaelluksella:

”On vaikuttavaa, miten hänellä on aikaa kaikille. Aikataulu ei käy missään vaiheessa niin tiukaksi, ettei hän ehtisi ottaa selfietä halukkaiden kanssa, ihailla partiolaisten taidonnäytteitä tai lasten piirroksia. Tervehtiessään hän katsoo kaikkia silmiin. Ohikiiruhtaminen ei ole Victorian juttu”, Kerstin kirjoittaa.

Maakuntaretket täyttivät prinsessan kalenterin melkein kahden vuoden ajan. Tässä hän tervehti lapsia Gästriklandin maakunnassa kesäkuussa.
Maakuntaretket täyttivät prinsessan kalenterin melkein kahden vuoden ajan. Tässä hän tervehti lapsia Gästriklandin maakunnassa kesäkuussa.

Prinsessa Victoria ei ole radikaaliuudistaja

– Millaista naiskuvaa Victoria välittää? Kaarina Mönkkönen miettii.

Huhtikuun viimeisenä päivänä kuningas Kaarle Kustaa täytti 73 vuotta ja kuninkaallinen perhe tuli kuninkaanlinnan parvekkeelle tervehtimään kansalaisia. Victorian sylissä oli kolmivuotias prinssi Oscar, joka yhtäkkiä halusi pussata äitiään suoraan suulle.

Victoria ei yrittänyt toppuutella pikkuprinssiä. Päinvastoin hän näytti tunteensa, nauroi ja vastasi onnellisen näköisenä pikkumiehen tomeraan suudelmaan. Myöhemmin hän suikkasi huolehtivan suukon myös prinsessa Estellen poskelle.

Tapahtuma oli hyvin ominainen Victorialle: hän rikkoi perinteellistä kuninkaallista koodia, jonka mukaan perheenjäsenet eivät juuri osoita toisilleen hellyyttä julkisesti. Samalla hän otti itselleen vahvasti äidin ja naisen roolin.

– Victoria ei ole radikaaliuudistaja, vaan hän toimii hyvin perinteisellä, naiselle annetulla vaikuttamiskentällä. Siihen kuuluvat inhimilliset arvot kuten lapset ja perhe, hyväntekeväisyys, ihmisten välinen huolenpito, tasa-arvo, ympäristöasiat. Miehiseen arvomaailmaan liitettävää kovaa puhetta tai dynaamista suoritusta Victoria ei juuri esitä, Mönkkönen sanoo.

Pikkuprinssi Oscar päätti pussata äitiään isoisän syntymäpäivänä koko kansan edessä.
Pikkuprinssi Oscar päätti pussata äitiään isoisän syntymäpäivänä koko kansan edessä.

Hän muistuttaa, että nykyisin yritysjohtajiakin kehotetaan kertomaan itsestään tarinaa, jonka avulla he tekevät itsestään brändiä. Myös Victorialla on tarina.

– Victoria rakentaa itsestään kertomusta tavallisena, maanläheisenä perheenäitinä, johon on helppo samastua ja joka ei aiheuta liikaa paineita toisille naisille. Prinssi Daniel hänen rinnallaan on omaksunut tyylin mukavan oloisena miehenä ja perheenisänä. Hänessä ei ole hiventäkään ylimielisyyttä. Tämä tukee Victorian tarinaa.

Victoria haluaa esitellä itsestään ominaisuuksia, joihin tavalliset ihmiset voivat samastua. Näin hän kuroo kuilua kuninkaallisten ja kansan välillä.
Victoria haluaa esitellä itsestään ominaisuuksia, joihin tavalliset ihmiset voivat samastua. Näin hän kuroo kuilua kuninkaallisten ja kansan välillä.

Mönkkösen mielestä Victorian antama kuva itsestään vastaa hyvin varsinkin nuorten ja varhaiskeski-ikäisten naisten arvomaailmaa.

– Heidän joukossaan ovat varmasti myös hänen uskollisimmat ihailijansa. Kruununprinsessa on pystynyt rakentamaan todella vahvan luottamuspohjan. Jos hän nyt tekisi jotakin yllättävää, ihailijat olisivat varmasti valmiita antamaan hänelle paljon anteeksi.

Muut äitikuningattaret ovat selkeästi eri sukupolvea

Ruotsalainen bloggari, toimittaja ja tyyliasiantuntija Ebba Kleberg von Sydow tuntee prinsessa Victorian henkilökohtaisesti. Hän on muun muassa vieraillut prinsessan kotona Haga-linnassa.

– Victoria tekee paljon työtä sen eteen, että hänen perheensä voi elää mahdollisimman tavallista perhe-elämää. Haga-linna näyttää kodilta, ja siellä eletään normaalia arkea. Kun istuin olohuoneessa, prinssi Oscar juoksi huoneeseen huutaen mammaa, ihan niin kuin kuka tahansa pikkupoika.

Ebban mukaan Victorian asema on sikäli erikoinen, että ollessaan monelle naiselle roolimalli hänellä itsellään ei oikein ole roolimallia tai esikuvaa. Vallassa olevat tai olleet äitikuningattaret ovat selkeästi eri sukupolvea kuin Victoria. Hänen on luovittava nyt yksin.

Ebban mukaan Victoria haluaa tehdä ainakin yhden asian toisin kuin omat vanhempansa.

– Kun Victoria oli lapsi, hänet pidettiin sisaruksineen piilossa. Käytännössä se tarkoitti, että kuninkaalliset lapset viettivät paljon aikaa hoitajiensa kanssa vanhempien edustaessa. Myöhemmin heidän oli opeteltava julkisuuteen. Victoria haluaa totuttaa omat lapsensa siihen pienestä pitäen. Siksi lapset ovat hänen ja Danielin kanssa edustamassa aina, kun se on mahdollista.

Kruununprinsessa ei ehtinyt Estellen ensimmäiseen kevätjuhlaan, vaan Daniel edusti yksin.
Kruununprinsessa ei ehtinyt Estellen ensimmäiseen kevätjuhlaan, vaan Daniel edusti yksin.

”Hän on jokaisen tilaisuuden odotettu supertähti”

Tyyliasiantuntijana Ebba osaa lukea tarkasti myös Victorian pukeutumista. Toisin kuin voisi kuvitella, siinä ei ole mitään sattumanvaraista.

– Victorian stylisti kymmenen vuoden ajan on ollut Tina Törnqvist. Yhdessä he ovat luoneet Victorialle modernin kuninkaallisen tyylin, joka tukee hänen imagoaan. Tina tekee paljon töitä ennen jokaista virallista tapaamista ottamalla selvän kaikesta siitä, mikä voi vaikuttaa Victorian asuvalintaan.

– Victoria ei halua olla ylipukeutunut, mutta häneltä odotetaan, että hän on pukeutunut aina hieman näyttävämmin kuin muut. Hän on jokaisen tilaisuuden odotettu supertähti, jonka saapuminen on juhlahetki. Usein Victorian asu kruunaa hetken.

Victoria ja Daniel tekivät keväällä valtiovierailun Vietnamiin. Prinsessan matkapuvustossa oli värikkäitä mekkoja, sillä hänen täytyy erottua seurueestaan.
Victoria ja Daniel tekivät keväällä valtiovierailun Vietnamiin. Prinsessan matkapuvustossa oli värikkäitä mekkoja, sillä hänen täytyy erottua seurueestaan.

Victoria käyttää paljon ruotsalaisten suunnittelijoiden vaatteita. Juuri edellisenä iltana ennen aamuista lähtöä Taalainmaalle Tukholmassa juhlittiin Polarpriset-musiikkigaalassa. Victorialla oli yllään vaaleanpunainen tylli-iltapuku, joka jätti sääret edestä näkyviin. Puvun suunnittelija oli eritrealaistaustainen ruotsalainen Selam Fessahaye. Häntä pidetään rajat rikkovana lahjakkuutena, jonka pukuja tähän mennessä olivat valinneet vain tyylinsä tuntevat, rohkeat pukeutujat. Victorian liittyminen tähän joukkoon kertoo, että prinsessa alkaa olla sinut oman tyylinsä kanssa. Tarpeen tullen hän uskaltaa todella loistaa. Selamille Victorian valinta merkitsi lopullista läpimurtoa Ruotsissa.

Ebba paljastaa myös salaisuuden: Victoria todellakin käyttää edullisten ruotsalaisbrändien kuten Hennes & Mauritzin vaatteita, mutta hänen vaatteensa eivät tule suoraan kaupan rekiltä.

– Ne ommellaan prinsessalle mittatilaustyönä.

Prinsessasta on tullut rohkea mutta tarkka pukeutuja. Pinkki tylliunelma herätti huomiota musiikkigaalassa. Valtiovierailulla sitä tuskin nähdään.
Prinsessasta on tullut rohkea mutta tarkka pukeutuja. Pinkki tylliunelma herätti huomiota musiikkigaalassa. Valtiovierailulla sitä tuskin nähdään.

Juttu on julkaistu Annassa 28/2019.

X