Kuninkaalliset

10 vuotta sitten Catherine ja William sanoivat tahdon! Näin brittihovin elämä muuttui

Cambridgen herttuatar Catherinesta on vähän kuin huomaamatta tullut kuningashuoneen suosituin jäsen. Ja sillä, mitä mieltä ihmiset hänestä ovat, on merkitystä, sillä jonain päivänä hän on maansa kuningatar.

Teksti:
Marja-Terttu Yli-Sirniö
Kuvat:
Mvphotos

Cambridgen herttuatar Catherine on hurmannut britit.

Cambridgen herttuatar Catherinesta on vähän kuin huomaamatta tullut kuningashuoneen suosituin jäsen. Ja sillä, mitä mieltä ihmiset hänestä ovat, on merkitystä, sillä jonain päivänä hän on maansa kuningatar.

Säteilevä hymy, valloittava olemus, erehtymätön tyylitaju. Näillä avuilla Cambridgen herttuatar Catherine on hurmannut britit. Häntä arvostavat niin tavalliset kadunmiehet, lehdistö kuin kuninkaallinen perhe.Royals-podcastin kommentaattorit Zoe Burrell ja Angela Mollard ylistävät vuolaasti Catherinen asennetta ja olemusta hänen osallistuessaan erilaisiin kuninkaallisiin tilaisuuksiin. Kuninkaallisella perheellä on ollut onnea saadessaan Catherinen kaltainen nainen jäsenekseen, he arvioivat.

Mollard rohkenee verrata Catherinea jopa prinsessa Dianaan – ja Catherine vetää pidemmän korren.

– Emme ehtineet nähdä Dianan saavuttavan sitä kypsyyttä, jota kohti Catherine on kasvamassa ja kehittymässä.

Catherinesta onkin vähän kuin huomaamatta tullut kuningashuoneen suosituin jäsen. Ja sillä, mitä mieltä ihmiset hänestä ovat, on merkitystä, sillä jonain päivänä hän on maansa kuningatar.

Catherine yhdistää taitavasti kuninkaallisen roolinsa tavallisen kiireisen, työssäkäyvän perheenäidin rooliin. Pikantin lisän hänen kuninkaallisen korkeutensa käytökseen tuo se, että hänet on nähty lasillisella paikallisessa pubissa, sekä hänen tapansa ostaa vaatteita tavallisista ketjuliikkeistä.

– Vaikka Catherine on kuninkaallinen, hän pukeutuu ja käyttäytyy kuin naapurintyttö, arvioi elämäkerturi Claudia Joseph.

– Hänestä on helppo pitää, ja häneen on helppo samaistua.

Herttuatar Catherine
Liikunta ja ulkoilmaelämä ovat aina olleet tärkeitä kuninkaallisille. Herttuattaren taidonnäyte jalkapallokentällä Irlannissa.

Herttuatar Catherinen perhetausta oli pitkään iso puheenaihe

Luokkaperinteitä vaalivassa Britanniassa Catherinen perhetausta oli pitkään iso puheenaihe. Kuinka tavallinen keskiluokkainen tyttö selviytyisi kuninkaallisen aseman paineista?

Mutta Catherine käänsi epäilyt voitokseen ja oppi elämään kuninkaallisessa valokeilassa. Hän tietää nykyään tarkemmin, mitä haluaa, ja osaa sen vuoksi suhtautua asioihin rennommin.

Vanity Fair -lehden mukaan hän onkin koko ajan enemmän sinut tulevan kuningatarroolinsa kanssa.

Oman äänen ja aseman vahvistumisesta kertonee sekin, että Catherine kirjoittaa nykyään itse omat puheensa. Aikaisemmin häntä arvosteltiin joskus siitä, ettei hän sanonut mitään. Toisaalta hän ei ole koskaan osoittanut, että julkinen arvostelu loukkaisi häntä, vaan hän on pitänyt tunteensa omana tietonaan.

Nykyään Catherinea arvostetaan myös hänen ahkeruudestaan. Kevään mittaan koronakriisin aikaan hän ahkeroi etänä verkon kautta: jutteli koululaisten kanssa, kannusti sairaanhoitohenkilökuntaa, kertoi perheensä kokemuksista kotikoulusta.

Herttuatar Catherine ja muita brittikuninkaallisia virtuaaliesiintymisessä kansainvälisenä sairaanhoitajapäivänä.
Koronakevään aikana Catherinekin on tehnyt etätöitä. Kansainvälisenä sairaanhoitajapäivänä hän oli mukana virtuaaliesiintymisessä muiden kuninkaallisten kanssa.

Uusin herttuatarta koskeva kohu alkoi, kun Tatler-lehti kertoi toukokuun lopulla Catherinen uupuvan nykyisen työtaakkansa alle.

– Kate tietää, mitä maa tarvitsee ja haluaa, mutta hän on raivoissaan kasvavasta työmäärästä, Katen ystäväksi mainittu lähde kertoi lehdessä.

– Tietysti hän hymyilee ja pukeutuu aina tilanteen mukaan, mutta ei hän tätä halua. Hän on uupunut ja tuntee olevansa ansassa.

Hovi kuitenkin kiisti ankarasti jutun tiedot, joita se piti epätarkkoina ja väärinymmärryksinä. Brittimedioiden tietojen mukaan hovi aikoo ryhtyä oikeustoimiin lehteä vastaan.

Prinssi William on ollut Catherinen tärkein tuki

Kuninkaalliseksi ja tulevaksi kuningattareksi valmistautumisessa on oma puoliso, prinssi William ollut Catherinen tärkein tuki. Hänen asemassaan olevan naisen täytyy hallita etiketti ja uskomaton määrä erilaisia pikkuasioita – esimerkiksi kuinka noustaan vaunuista tai kumarrutaan vastaanottamaan kukat niin, ettei paljasta liikaa ihoa, toimittaja Ashley Pearson on huomauttanut.

Elämäkerturi Josephin mukaan Cambridgen herttuaparin perheyhteys on hyvin tiivis, ja Catherine ja William näyttävät yhdessä vahvemmilta kuin koskaan. Kirsikkana kakun päällä ovat kolme ihastuttavaa lasta, prinssi George, 6, prinsessa Charlotte, 5, ja prinssi Louis, 2.

Catherine noudattaa tiukasti kuninkaallista etikettiä, jopa lastensa pukeutumisessa. Muutoksia tehdessään hän varoo ärsyttämästä sen enempää kansaa kuin kuninkaallisia sukulaisiaankaan. Mutta jo nyt on nähty, kuinka Catherine ja William ovat kevyesti pöllyttäneet kuninkaallisia käytäntöjä. He haluavat elää mahdollisimman tavallista lapsiperheen arkea, ja Catherine on nähty ruokaostoksilla paikallisissa marketeissa. Hän tekee usein itse ruokaa perheelleen.

Englannissa on myös huhuttu, että Cambridget saattavat laittaa lapsensa tulevaisuudessa sekakouluun eivätkä tyttö- ja poikakouluihin, mikä olisi ennenkuulumatonta kuninkaallisessa perheessä.

Kuningatar Elisabet on kovasti ihastunut Catherineen

Kuningattaren ja herttuattaren suhde on läheinen ja toinen toistaan kunnioittava, kuninkaallistoimittaja Katie Nicholl kirjoittaa Vanity Fair -lehdessä.

Kuningatar Elisabet arvostaa Catherinen ahkeruutta. Yhteistä naisille on tyyni ja eteenpäin katsova elämänasenne.

”Kuningatar arvostaa Catherinen ahkeruutta. Yhteistä naisille on tyyni ja eteenpäin katsova elämänasenne.”

Catherinen laaja kansansuosio tekee hyvää koko kuningashuoneelle, joka on viime aikoina rypenyt prinssi Andrew’n ja Sussexin herttuaparin aiheuttamissa ongelmissa, ja tästä kuningatar on hyvin kiitollinen. Hän myönsi viime vuonna Catherinelle kuningashuoneen naisille tarkoitetun, nimeään kantavan kunnianosoituksen ja siihen kuuluvan kunniamerkin.

Appensa prinssi Charlesin kanssa Catherinella on mutkaton ja välitön suhde. Julkisuudessa heidän nähdään juttelevan iloisesti ja antavan toisilleen poskisuudelmia. Hyvät ja lämpimät välit Catherinella on myös appensa puolison, Cornwallin herttuattaren Camillan kanssa.

Helmikuussa Charles, Camilla, William ja Catherine tekivät ensimmäistä kertaa yhteisen vierailun Pohjois-Englantiin, mikä kertoo heidän hyvästä suhteestaan. Vierailun arvellaan edustavan Charlesin ajamaa uudentyyppistä monarkiaa, jossa kuninkaallinen nelikko työskentelee enemmän yhdessä.

Lämpimät suhteet Catherinella on myös muun kuninkaallisen perheen kanssa. Prinssi Harryn hän on tuntenut miltei siitä asti, kun alkoi seurustella Williamin kanssa vuonna 2001.

Suvun naisista Catherinelle erityisen läheinen on miehensä tädin, prinsessa Annen tytär Zara Tindall. Naiset ovat yhtä vanhoja, ja myös heidän lapsensa ovat saman ikäiset.

Herttuatar Catherine
Tyyliesimerkki etiketistä: kuinka kumarrutaan vastaanottamaan kukat.

Elisabetin jälkeen valtaistuimelle nousee prinssi Charles

Kuninkaallinen tähtipari prinssi William ja herttuatar Catherine olisivat monen toive Ison-Britannian seuraavaksi kuninkaaksi ja kuningattareksi. Britanniassa mennään kuitenkin tarkasti kruununperimysjärjestyksen mukaan, joten Elisabetin jälkeen seuraavaksi valtaistuimelle nousee prinssi Charles.

Tämä johtuu siitä, että kruununperimys on aiheuttanut suvussa isoja ongelmia. Elisabetin edeltäjät – hänen isoisänsä, Yrjö V, ja isänsä, Yrjö VI – tulivat kuninkaiksi mutkan kautta.

Kuningatar Elisabet ja kuningas Yrjö VI
Kuningas Yrjö VI pärjäsi kuninkaana hyvin, vaikka tehtävä ei aluksi miellyttänyt häntä eikä puolisoa, kuningatar Elisabetia.

Tässä on luotava katse vielä yksi sukupolvi taaksepäin kuningas Edvard VII:een.

Edvardin esikoinen, kruununprinssi Albert Victor, oli kihlautunut serkkunsa, prinsessa Maryn kanssa vuonna 1891. Seuraavana vuonna sulhanen kuitenkin kuoli keuhkokuumeeseen vain 28-vuotiaana.

Kruununprinssiksi tuli nuorempi veli George. Vuonna 1893 hän avioitui veljensä kihlatun Maryn kanssa. Vaikka avioliitto oli järjestetty, siitä tuli hyvin onnellinen.

Vuonna 1910 heidät kruunattiin kuningas Yrjö V:ksi ja kuningatar Maryksi.

Yrjö V osasi kuunnella kansalaisten mielialoja. Vuonna 1917, ensimmäisen maailmansodan jälkeisissä saksalaisvastaisissa tunnelmissa hän vaihtoi suvun saksalaisen sukunimen Saksi-Coburg-Gothan perheen linnan mukaan Windsoriksi. Vuonna 1932 hän piti kansalle ensimmäisen radioidun joulupuheen, ja tätä perinnettä kuningatar Elisabet jatkaa edelleen.

Brittikuninkaallisten sukupuu
Kuka brittikuninkaallisista on kuka? Katso sukupuusta!

Edvard VIII luopui kruunusta Wallis Simpsonin takia

Yrjöllä ja Marylla oli kuusi lasta. Erityisen hyvä suhde kuninkaalla oli toiseksi vanhimpaan poikaansa Albertiin. Hän oli myös hyvin kiintynyt Albertin esikoistyttäreen Elizabethiin, nykyiseen kuningattareen. Juuri isoisä antoi hänelle lempinimen Lilibet.

Mutta esikoispoika Edward tuotti kuninkaalle päänvaivaa. Isää huolestutti pojan haluttomuus asettua aloilleen sekä lukuisat suhteet naimisissa oleviin naisiin. Erityinen huolenaihe oli amerikkalainen seurapiirinainen Wallis Simpson.

Kuningas Yrjö V ja kuningatar Mary

Kun Yrjö V kuoli tammikuussa 1936, valtaistuimelle nousi esikoispoika Edvard VIII, mutta joulukuussa hän luopui kruunusta. Edvard ei voinut jatkaa kuninkaana, koska ei suostunut luopumaan jo kertaalleen eronneesta, naimisissa olevasta Wallis Simpsonista. Ajan moraalikäsityksen mukaan kuninkaan ei sopinut avioitua eronneen naisen kanssa.

Edvard ja Wallis muuttivat Ranskaan, jossa he avioituivat. Heistä tuli Windsorin herttua ja herttuatar, mutta suhde kuninkaalliseen perheeseen pysyi viileänä ja etäisenä.

Kuningatar Elisabet nousi valtaistuimelle 1952

Valtaistuimelle nousi nuorempi veli Albert päivä veljensä kruunusta luopumisen jälkeen, 11. joulukuuta 1936. Hallitsijanimekseen hän otti Yrjö VI.

Hän kuitenkin otti tehtävän vastaan vastentahtoisesti. Muutama päivä ennen veljensä kruunusta luopumista hän kävi äitinsä, kuningatar Maryn luona ja kirjoitti päiväkirjaansa.

”Kun kerroin hänelle tapahtuneesta, romahdin ja nyyhkytin kuin lapsi.”

Kuningas oli ollut lapsena sairaalloinen, ja hän kärsi änkytyksestä. Elokuva Kuninkaan puhe kertoo hänen tarinansa.

Hän oli avioitunut vuonna 1923 lady Elizabeth Bowes-Lyonin kanssa. Parin esikoinen, prinsessa Elizabeth syntyi vuonna 1926, ja neljä vuotta myöhemmin syntyi prinsessa Margaret.

Yrjö VI:n aikaan osui toinen maailmansota. Kuningas ja kuningatar jäivät pommituksista kärsineeseen Lontooseen ja olivat kansan tukena, mikä nosti kuninkaan suosiota.

Kuningas oli kova tupakkamies, mikä yhdessä sodan aiheut­tamien paineitten kanssa mursi hänen terveytensä. Yrjö VI kuoli helmikuussa 1952, ja valtaistuimelle nousi hänen tyttärensä, kuningatar Elisabet.

Kaksi Elizabethia, kuningatar ja kruununprinsessa
Kaksi Elizabethia, kuningatar ja kruununprinsessa, kuningas Yrjö VI:n kruunajaisissa toukokuussa 1937.

Kuninkaalliset ovat vuosisatojen ajan avioituneet toistensa kanssa

Aikanaan prinssi Albertin ja aatelisnaisen lady Elizabeth Bowes-Lyonin liitto nähtiin merkkinä aikojen poliittisesta modernisoinnista.

Pian 70 vuotta vallassa ollut kuningatar Elisabet on ollut hallitsijana menneen ja modernin maailman saranakohdassa, mutta myös hän avioitui kuninkaallisen, Kreikan prinssi Philipin kanssa.

Toinen Windsorin suvun tulevan kuninkaan kanssa avioitunut aatelisnainen oli lady Diana Spencer, prinssi Charlesin ensimmäinen vaimo. Nykyisellä vaimolla Camillalla ei ole aristokraattista taustaa, mutta hänellä on kiinnostava kuninkaallinen kytkentä: hänen isoisoäitinsä Alice Keppel oli kuningas Edvard VII:n rakastajatar.

Mutta herttuatar Catherine on ensimmäinen keskiluokkainen, omalla työllä menestykseen ponnistaneen perheen tytär, joka nousee Windsor-sukuisen kuninkaan rinnalla valtaistuimelle.

Milloin se voisi tapahtua?

Catherine nähdään kuningattarena todennäköisesti 2040-luvulla

Kuningatar Elisabetin äiti, kuningataräiti Elisabet eli 101-vuotiaaksi. Jos elämä saisi jatkua jotakuinkin odotusten mukaan ja kuningatar Elisabet eläisi satavuotiaaksi, Charlesista tulisi kuningas 78-vuotiaana vuonna 2026. Siihen on aikaa kuusi vuotta.

Jos myös Charles eläisi satavuotiaaksi, elettäisiin vuotta 2048. Tuolloin William ja Catherine ovat 66-vuotiaita. Menee siis todennäköisesti pitkälle 2040-luvulle, ennen kuin näemme Williamin Ison-Britannian kuninkaana ja Catherinen kuningattarena.

Valtaa kuningatar Catherinella ei tule olemaan. Hänen virallinen englanninkielinen tittelinsä on Queen Consort, kuten oli hänen edeltäjillään. Suomeksi häntä kuitenkin kutsutaan kuningattareksi.

William tulee varmasti olemaan kuninkaana erilainen ja helpommin lähestyttävä kuin edeltäjänsä. Vähemmän mystinen, arvioi Majesty-lehden päätoimittaja Ingrid Seward.

Tuleva kuningaspari ei elä enää eristyneenä linnassaan, vaan he ovat enemmän kiinni nykymaailman arjessa ja todellisuudessa.

Tässä muutoksessa Catherinen tavallinen tausta saattaa olla suuri meriitti.

Juttu on julkaistu Annassa 24/2020.

X