Kuninkaalliset

Yksi monista rakastajattarista paljasti eläkeläiskuninkaan härskin puhalluksen – Espanjan hovissa voi hyvällä syyllä kysyä, onko suku pahin

Espanjan kuningas Felipe VI ja hänen vaimonsa, kuningatar Letizia kuuluvat maailman edustavimpiin kruunupäihin. Parin elämä ei kuitenkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista kuningashuoneen muiden jäsenten toilailujen vuoksi.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Mvphotos

Kuninkaallinen perhe yhteispotretissa vuonna 2007, jolloin Felipe ja Letizia (vas.) olivat vielä kruununprinssipari.

Espanjan kuningas Felipe VI ja hänen vaimonsa, kuningatar Letizia kuuluvat maailman edustavimpiin kruunupäihin. Parin elämä ei kuitenkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista kuningashuoneen muiden jäsenten toilailujen vuoksi.

Onko suku pahin? Näin voisi veikata ainakin Espanjan kuningas Felipe VI:n, 54, toisinaan pohtivan.

Vaikka hän itse niittää yhdessä perheensä – modernina ja tiedostavana nykynaisena tunnetun, entisen uutisankkurivaimonsa Letizian, 49, ja suloisten tyttäriensä, kruununprinsessa Leonorin, 16, ja prinsessa Sofían, 15 – kanssa kansansuosiota, sukulaisten toilailujen päätyminen mediaan saattaa tykyttää alituisesti hänen takaraivossaan.

Eläkkeelle jääneen kuninkaan väärinkäytöksiä voisi listata loputtomasti.

Suurimmat kuninkaan huolista liittyvät hänen isäänsä, Juan Carlos I:een, 84, joka on siirtynyt liki pysyvästi lain harmaalle puolelle. Myös kuninkaan sisar Cristina, 56, ja tämän entinen puoliso Iñaki Urdangarin ovat ryvettyneet lahjontaskandaalissa.

Vanha kuningas murheenkryyninä

Felipe VI nousi valtaistuimelle kesäkuussa 2014 isänsä Juan Carlos I:n jälkeen. Kruunajaiset eivät huokuneet onnea ja riemua, sillä kuningashuoneen suosio rypi tällöin pohjamudissa. Maassa puhuttiin monarkian kriisistä ja kyseenalaistettiin sen koko olemassaolo.

Juan Carlos ja Sofía lapsikolmikkonsa kanssa vuonna 1971. Neljä vuotta myöhemmin Juan Carlos nousi valtaistuimelle.
Juan Carlos ja Sofía lapsikolmikkonsa kanssa vuonna 1971. Neljä vuotta myöhemmin Juan Carlos nousi valtaistuimelle.

Syynä sille olivat ensinnäkin eläkkeelle jääneen kuninkaan edesottamukset. Hänen väärinkäytöksiään voisi listata loputtomasti. Yksi niistä oli holtiton rahankäyttö, mikä ilmeni niin palatsin räjähtäneinä kuluina kuin kalliina metsästysretkenä Botswanaan vuonna 2012.

Samaan aikaan Espanjan kansa sinnitteli talouslaman kurittamassa maassa, jossa nuorisotyöttömyys ylitti 50 prosentin rajan. Uhanalaisten eläinten metsästäminen Afrikassa sitä paitsi saattoi Espanjan WWF:n kunniapuheenjohtajana toimivan kuninkaan outoon valoon. Luonnonsäätiö päättikin erottaa tämän tehtävästä.

Osa eläkeläiskuninkaan hämärähommista paljastui vasta hänen astuttuaan sivuun valtaistuimelta. Näihin kuului ennen kaikkea noin sadan miljoonan euron arvoisten lahjusten vastaanottaminen saudiarabialaiselta rataliikennetoimijalta, jonka projektia Juan Carlos oli luvannut ajaa eteenpäin vaikutusvaltansa avulla.

Asian paljasti medioille vuonna 2018 yksi kuninkaan monista rakastajattarista, saksalaistaustainen seurapiirikaunotar Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn – Juan Carlosin liitto Kreikan prinsessaksi syntyneen kuningatar Sofían kanssa sen sijaan eli enää paperilla.

Mediakohun syttymisen jälkeen Espanjan maaperä alkoi polttaa Juan Carlosin jalkojen alla ja hän siirtyi ulkomaille.

 Juan Carlos Bribon-veneellään. Hän voitti sillä Hangossa 6mR-veneiden MM-kisat.
Juan Carlos Bribon-veneellään. Hän voitti sillä Hangossa 6mR-veneiden MM-kisat.

Sittemmin Juan Carlos on asustellut niin Abu Dhabissa kuin Dominikaanisessa tasavallassa. Kesällä 2019 hän vieraili Hangossa 6mR-klassikkopurjeveneiden MM-kisoissa, jotka hänen Bribon-veneensä miehistöineen voitti. Toukokuun lopussa Juan Carlos vieraili lähtönsä jälkeen ensimmäistä kertaa Espanjassa. Hän lounasti palatsissa pikaisesti poikansa ja vaimonsa kanssa ja suuntasi sitten takaisin kohti Abu Dhabin nautintoja.

On muistettava, että aina Juan Carlosta ei ole pidetty rötöstelijänä. Kun hän nousi valtaistuimelle vuonna 1975, nuori kuningas perheineen symboloi diktaattori Francisco Francon rautakouran alla vuosikymmeniä eläneelle kansalle toivoa ja demokratiaa. Juuri siksi kansa saikin pettyä katkerasti.

Skandaalista toiseen

Felipen isosisko Cristina vaikuttaa seuraavan isänsä jalanjälkiä yhdessä ex-puolisonsa kanssa.

Prinsessa Cristina ja ex-puoliso Iñaki Urdangarin ryvettyivät rahanpesu- ja lahjontatapauksissa.
Prinsessa Cristina ja ex-puoliso Iñaki Urdangarin ryvettyivät rahanpesu- ja lahjontatapauksissa.

Entinen huippu-urheilija, käsipallopelaaja Iñaki Urdangarin, josta Cristina erosi tänä vuonna, suorittaa yhä noin kuuden vuoden vankeustuomiota lahjus-, veropetos- ja rahanpesurikoksista. Ne liittyvät Mallorcalle suunniteltuun urheilukeskukseen. Pari on yhä asumuserovaiheessa eli heidän avioeronsa ei vielä ole laillinen.

Cristina vakuutteli viattomuuttaan puolisonsa tekemisten suhteen, mutta oikeusprosessin aikana selvisi, että hän oli syvällä mukana petosvyyhdissä. Prinsessa ei saanut kuitenkaan miehensä tavoin vankeustuomiota, mutta Felipe-veljen ei auttanut muuta kuin riistää sisareltaan tämän arvonimi, Palma de Mallorcan herttuatar. Enää Cristina ei voi edustaa kuningashuonetta.

Prinsessa Elena edustaa harvakseltaan. Kesäkuussa hän osallistui lasten ja nuorten kuvataidekilpailun palkintojenjakoon.
Prinsessa Elena edustaa harvakseltaan. Kesäkuussa hän osallistui lasten ja nuorten kuvataidekilpailun palkintojenjakoon.

Toinen sisar, prinsessa Elena, 58, pitäytyy poissa julkisuudesta. Hänen jälkikasvunsa on päätynyt sinne tahtomattaankin, kuten vuonna 2015. Tällöin prinsessan teini-ikäinen poika, enonsa mukaan nimetty Felipe ikuistui Youtube-videolle kiukuttelemassa huvipuiston työntekijälle ja nimittelemässä tätä rasistisesti, koska tämä ei päästänyt häntä jonon ohi.

Rinnalla ponteva vaimo

Kaikkien katastrofien jälkeen Felipe VI:n työsarkaa ei voi vähätellä. Olosuhteisiin nähden hän on pärjännyt hyvin ja kuningashuoneen suosio on noussut pohjalukemistaan. Sen suhteen osa kiitoksesta kuuluu hänen vaimolleen Letizialle.

Kun hovi ilmoitti marraskuussa 2003 prinssi Felipen kihlanneen uutisankkurina ja toimittajana tunnetun Letizia Ortiz Rocasolanon, moni otti tiedon vastaan epäuskoisena. Tavallisessa perheessä kasvanut, kerran eronnut ja urallaan päämäärätietoisesti etenevä nuori nainen ei vaikuttanut sopivan Felipen pirtaan – olihan prinssi aiemmin tapaillut seurapiiriperhosia, kuten yläluokkaista Isabel Sartoriusta, ja ammattikaunottaria, joista esimerkkinä oli norjalainen alusvaatemalli Eva Sannum.

Felipe ja Letizia eivät tavanneet juhlien hurmiossa, vaan työtehtävissä: Prestige-öljytankkerille oli sattunut paha haveri vuonna 2002 Galician rannikolla. Siitä seurasi jättimäinen ympäristökatastrofi, josta Letizia raportoi ja jota Felipe saapui todistamaan.

Kuningas Felipe VI ja kuningatar Letizia edustavat vihreiden arvojensa ja liberaaliutensa vuoksi modernia Espanjaa.
Kuningas Felipe VI ja kuningatar Letizia edustavat vihreiden arvojensa ja liberaaliutensa vuoksi modernia Espanjaa.

Häitä juhlittiin kihlausta seuraavana keväänä, ja pian perhe täydentyi kahdella suloisella prinsessalla. Parilla ei kuitenkaan ollut aikaa tuudittautua auvoiseen perheonneen. Heidän vastuullaan oli antaa Espanjan kuningashuoneesta moderni ja dynaaminen kuva, sillä siihen edeltävä sukupolvi ei enää kyennyt.

Felipen ja Letizian sydämenasioiksi valikoituivat teemat, joista ei Espanjassa aiemmin juuri puhuttu.

Yksi niistä oli sananvapaus – tärkeä oikeus, joka oli riistetty Espanjan kansalta 39 vuotta, koko diktaattori Francon hallintokauden ajan. Toinen oli seksuaalivähemmistöjen oikeudet, joita ei umpikatolisessa maassa tuotu esiin. Jo ensimmäisenä hallintovuotenaan 2014 kuningaspari kutsui seksuaa­livähemmistöjen edustajia palatsiin keskustelemaan asioista, jotka vaativat uudistamista.

Arkisissa valinnoissaan hallitsijapari on pyrkinyt tuomaan arvojaan esille. Tiukkoina taloudellisina aikoina kuningatar Letizia on jättänyt kalliit muotiluomukset kaappiin ja edustanut sen sijaan espanjalaisten edullisten ketjuliikkeiden, kuten Zaran ja Mangon asuissa, joihin myös tavallisilla, työssäkäyvillä naisilla on varaa.

Viime vuodet ovat koetelleet koko maailmaa ja myös Espanjan kuningasperhettä armottomasti. Yksi suurimmista haasteista on ollut pandemia, joka niitti julmaa satoa Espanjassa. Edes hallitsijaperhe ei ollut siltä turvassa, ja helmikuussa kuningas sairasti koronan. Jo vuonna 2020 hän yritti saada isänsä luovuttamaan Saudi-Arabiasta saamansa rötösrahat Espanjan kansanterveyden hyväksi, mutta Juan Carlos ei ottanut ehdotusta kuuleviin korviinsakaan.

Purjehtimisen iloa ja perhedraamaa

Millä tavalla Espanjan kuningasperhe rentoutuu haasteellisen elämänsä keskellä?

Kuninkaalle purjehtiminen on rakas harrastus – osallistuihan hän Barcelonan olympialaisiinkin Espanjan purjehdusjoukkueen jäsenenä kesällä 1992. Innostus vesillä olemiseen on tarttunut myös tyttäriin, jotka jo pieninä opettelivat optimistijollillaan purjehtimista. Koko perhe on ikuistettu monesti purjeveneen kannella Mallorcalla, jossa he viettävät lomiaan vapaa-ajan asunnollaan.

Nuorten prinsessojen Leonorin ja Sofían tiedetään viettävän paljon aikaa vanhempiensa kanssa muun muassa yhteisten liikuntaharrastusten parissa.
Nuorten prinsessojen Leonorin ja Sofían tiedetään viettävän paljon aikaa vanhempiensa kanssa muun muassa yhteisten liikuntaharrastusten parissa.

Mikäli innostus purjehtimiseen on isän peruja, äidiltään nuoret prinsessat ovat saaneet kipinän tanssitaiteen seuraamiseen. Paitsi että kolmikko käy säännöllisesti katsomassa baletti- ja nykytanssiesityksiä, he kaikki ovat osallistuneet innokkaasti tanssitunneille.

Lisäksi yhtenä aikamme eleganteimpana kuninkaallisena tunnettu Letizia rakastaa muotia. Sen intohimon hän on siirtänyt myös tyttärilleen, jotka nähdään aina kauniisti puettuina.

Sukulaisista perhe näkee lähinnä Juan Carlosin hylkäämää kuningatar Sofíaa. Tosin huhutaan, ettei varsinkaan anopin ja miniän suhde ole kovin läheinen. Se tuntuu jäädyttäneen perheen välit.

Pääsiäisenä 2018 Mallorcalla otetut lehtikuvat antoivat aihetta huhuihin Letizian ja tämän anopin välisestä eripurasta.
Pääsiäisenä 2018 Mallorcalla otetut lehtikuvat antoivat aihetta huhuihin Letizian ja tämän anopin välisestä eripurasta.

Keväällä 2018 televisiokameroihin ikuistui outo tapahtuma, jota puitiin pitkään espanjalaisessa lehdistössä. Pääsiäismessusta Mallorcan Palman katedraalilta poistuva perhe käyttäytyi oudosti. Kuningatar Letizia yritti likipitäen estää prinsessojen kuvaamisen isoäidin seurassa, ja kruununprinsessa Leonor työnsi isoäitinsä käden pois hiuksiltaan. Kesällä 2020 espanjalainen Hola!-lehti kummasteli sitä, että vaikka kuningatar Sofía vietti kesänsä poikansa perheen kanssa, häntä ei missään vaiheessa nähty näiden seurassa.

Sen sijaan perheen suhde Letizian sukulaisiin on läheisempi. Esimerkiksi tammikuussa 2021 prinsessat ikuistettiin hymyilevinä viettämässä espanjalaisille tärkeää loppiaisjuhlaa äidinisänsä Jesus Ortizin seurassa.

Kielitaitoinen prinsessa

Felipe VI:n jälkeen valtaistuimelle tulee siirtymään hänen tyttärensä, Asturian ruhtinatar Leonor. Kyseessä on suuri harppaus Espanjalle, jossa valtikkaa ovat perinteisesti pidelleet miehet. Viimeksi Espanjaa hallinnut kuningatar oli Isabel II, joka nousi valtaistuimelle vuonna 1833. Sitä ennen hallinneen kuningattaren eli Isabel I:n ajoista on ehtinyt kulua viisi vuosisataa.

Kruununprinsessa Leonor käy Walesissa samaa koulua kuin Alankomaiden prinsessa Alexia.
Kruununprinsessa Leonor käy Walesissa samaa koulua kuin Alankomaiden prinsessa Alexia.

Espanjan laki on yhä vanhoillinen. Nainen voi kohota valtaistuimelle vain, jos miespuolista perillistä ei ole.

Leonoria on valmisteltu huolellisesti tulevaan tehtäväänsä. Hänen kielitaitoonsa on kiinnitetty erityistä huomiota, ja niinpä perheen palveluksessa on työskennellyt Leonorin vauva-ajoista lähtien brittiläinen lastenhoitaja, joka on opettanut tytölle englantia. Sittemmin Leonorin taitamien kielten kirjo on laajentunut muun muassa mandariinikiinaan. Onpa hän jo pitänyt puheenkin espanjan lisäksi katalaaniksi ja arabiaksi.

Viime vuonna Leonor muutti vanhempiensa hoivista Walesissa sijaitsevaan Atlantic College -sisäoppilaitokseen, jota monet eurooppalaiset kruunupäät ovat käyneet. Tällä hetkellä siellä opiskelee Leonorin lisäksi muun muassa Alankomaiden prinsessa Alexia. Itsenäistymisen ohella muutto mahdollistaa rauhallisen opiskelun, sillä hyvin vartioidun sisäoppilaitoksen mailla eivät espanjalaiset paparazzit pörrää.

Leonorin valtakauteen tulee kulumaan vielä paljon aikaa. Varmaa on kuitenkin se, ettei hän joudu astumaan valtaistuimelle samanlaisena sekasortoisuuden hetkenä kuin Felipe VI. Siitä hänen vastuuntuntoiset vanhempansa pitävät huolta.

Lähteet: Joaqúin Pérez: The Last King (Kindle Edition 2019). Paul Preston: Juan Carlos: Steering Spain from Dictatorship to Democracy (W. W. Norton & Company 2004). José Antonio Zarzalejos: Felipe VI. Un rey en la adversidad (Editorial Planeta 2021).

Kruununperilliset-juttusarjan osa 4/4 julkaistiin Annassa 31/2022.

X