Julkkikset

Kolumbiaan ekoyhteisöön muuttava Kirsi Salo: ”Yhteisössämme ketään ei pakoteta työhön”

Hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo rakentaa rohkeasti uutta elämää Kolumbian viidakkoon. – Asenteeni on, että kaikki menee juuri niin kuin kuuluukin, enkä turhaan stressaa, hän kertoo.

Teksti:
Virpi Valtonen
Kuvat:
Paula Kukkonen

Kirsi Salo rakentaa ekoyhteisöä Kolumbian viidakkoon.

Hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo rakentaa rohkeasti uutta elämää Kolumbian viidakkoon. – Asenteeni on, että kaikki menee juuri niin kuin kuuluukin, enkä turhaan stressaa, hän kertoo.

– Olen lähdössä viikon päästä takaisin Kolumbiaan, kertoi hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo, 50, Granon ja Suomen Urheiluliiton juoksuteemaisessa hyvinvointi-iltapäivässä Helsingin Hotelli Kämpissä.

Kirsi palaa Kolumbiaan, koska hän osti sieltä maaliskuussa avokadoviljelmän, jolle hän alkaa rakentamaan hyvinvointikeskusta ja asuntoja perheelleen ja ystävilleen.

– Kolumbiassa kaikki on mahdollista. Hankkimaltani tontilta viidakon pöpeliköstä löytyi yllättäen myös talo. Menen sinne kolmeksi viikoksi laittamaan projektit eli rakennus- ja istutustyöt eteenpäin. Omavaraisuus on se mihin pyritään mahdollisimman pian, Kirsi kertoo.

Perheessä on neljä henkilöä

Kirsi matkasi Kolumbiaan ensimmäistä kertaa viime joulukuussa, ja jatkossa hän tulee viettämään siellä yhä enemmän aikaa.

Toistaiseksi hän viettää kuitenkin paljon aikaa myös Suomessa, sillä hänen kaksi poikaansa, rokkari Sammy Aaltosen kanssa saadut lapset Jesse ja Alex käyvät täällä vielä koulua.

Kirsi ei ole vielä halunnut tehdä jatkosuunnitelmia poikien tulevaisuuden suhteen.

– Elän nyt hetkessä, en ainoastaan opeta sitä. Nykyäänhän koulua voi käydä vaikka netin välityksellä ja onhan kotikoulujakin, mutta katsotaan. Meidän perheessä on neljä henkilöä: minä, lasten isä ja pojat, ja jokaisella on tasaveroinen ääni, Kirsi kertoo.

– Teemme perheenä sellaisia asioita, jotka tuntuvat kaikista hyvältä ja inspiroivalta.

Kirsi aikoo säilyttää Suomen-kotinsa tulevaisuudessakin.

– Olen aina sanonut pojille, että jos he haluavat sen kodin itselleen, niin se on sitten heidän. Olen ajatellut pitää sopimuksesta kiinni, kunnes he haluavat purkaa sen, Kirsi kertoo.

Vapaus ideologiana

Kirsi Salo kertoo, että ekoyhteisöön Kolumbiaan tulee muuttamaan tulevaisuudessa kokonaisia perheitä, joilla on samanlainen ajatus- ja arvomaailma.

– Yhteisön ideologia on vapaus. Siellä mikään ei voi tapahtua pakotetusti. Kenenkään ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin sitä, mitä kukin haluaisi kaikista eniten elämässään tehdä, hän vakuuttaa.

– Aivan ihania perheitä on löytynyt nyt toistaiseksi Suomesta. Ulkomailtakin olisi tulijoita, mutta kun innostuneita on riittänyt Suomesta, niin olemme toistaiseksi suomalaisten kesken.

Kolumbiaa, sen kulttuuria ja ihmisiä, Kirsi ylistää vuolaasti, lähes rakastuneen tavoin.

– Siellä on niin kivaa ja ihana meininki. Se kulttuuri on niin erilainen. Ihmiset ovat iloisia, ja kaikki auttavat toisiaan kaikessa miettimättä hintoja. Kukaan ei ole esimerkiksi yhtään laskua minulle kirjoittanut ja paikalliset ovat auttaneet minua öin ja päivin, Kirsi kertoo.

– Kun lähdetään viidakkoon, siellä ollaan yö- ja päiväkaupalla yhdessä. Ihmiset yöpyvät toistensa luona ja saattavat olla viikkoja tavoittamattomissa. Esimerkiksi kaverini vuorilta ei ole kolmeen neljään viikkoon laittanut minulle viestin viestiä, ja se on ihan ookoo.

Kirsin mukaan Kolumbiassa ihmiset osaavat elää hetkessä.

– Sen lisäksi, että siellä tehdään työtä rauhallisessa flow’ssa, saatetaankin yllättäen lähteä Santa Martan kylälle, missä kannetaan pöydät kujalle ja tuodaan viinipullo pöytään. Yht’äkkiä kaikki tuntevat toisensa, ja bändi alkaa soittaa. Hetkessä kaikkialla on juhlaa.

Kirsi myöntää, että myös vastoinkäymisiä ja vaikeuksia tulee varmasti jatkossakin eteen, mutta hän aikoo säilyttää rennon ja avoimen asenteen.

– Asenteeni on, että kaikki menee juuri niin kuin kuuluukin, enkä turhaan stressaa.

Suomen meininki ihmetyttää

Kirsi Salo kertoo nauttineensa Kolumbiassa suuresti esimerkiksi siitä, ettei hän ole jatkuvasti riippuvainen tietokoneista ja älypuhelimestaan.

– Asiat ovat kääntyneet ihan päälaelleen. Mikä tämä Suomen meininki oikeasti on, hän kysyy.

– Kolumbiassa menen pitkin vuoria ihan Duracelina, mutta heti kun tulin Suomeen, minua alkoi väsyttää. Kun lähdin Kolumbiaan joulukuussa, jätin tietokoneen kotiin. Sen jälkeen en ole ottanut konetta mukaan. Suomessa koneista irrottautuminen on vaikeaa. Tunnen ihan kehollisesti, kuinka ärsyttävän koukussa olen tietokoneeseeni heti tultuani Suomeen.

Lue lisää:

Voikukanlehtiä ja nokkosta syövä Kirsi Salo: ”Villiyrtit ovat ilmainen tapa nostaa ruoan ravintoarvoa”

Kirsi Salo: 15 vuotta nuorempi mies käveli elämääni

Kuusi askelta jumalattareksi – tantraohjaaja Kirsi Salon vinkit

X