Ihmiset

Saana selviytyi Konginkankaan turmasta – jatkoi uraansa aivovammasta huolimatta: ”Halusin olla kykenevä nuori nainen”

Konginkankaan turma maaliskuussa 2004 mursi nuoren Saana Kivirannan. Nyt, 44-vuotiaana, hän hyväksyy tapahtuneen osaksi elämänsä tarinaa.

Teksti:
Tiina Suomalainen
Kuvat:
Sampo Korhonen, Saana Kivirannan kotialbumi

20 vuotta sitten Saana Kiviranta oli ystäviensä kanssa matkalla rinnelomalle, kun bussi joutui onnettomuuteen.

Konginkankaan turma maaliskuussa 2004 mursi nuoren Saana Kivirannan. Nyt, 44-vuotiaana, hän hyväksyy tapahtuneen osaksi elämänsä tarinaa.

On valtatie ja sitä ympäröivät lumiset pellot. On linja-auto osittain penkalla, vieressä täysperävaunullinen kuorma-auto kahdessa osassa.

On pimeydessä häilähteleviä valoja, vaikerrusta, verta, lasinsiruja, kipua ja kauhua. Mitä on tapahtunut? Saana Kiviranta yrittää nousta ylös, mutta se ei onnistu. Keho on painava ja hengitys kulkee vaivalloisesti, rahisten.

Hän katselee varovasti ympärilleen. Hän makaa roinan, matkatavaroiden ja kaatuneiden bussinpenkkien seassa. Hänen on vaikea hahmottaa ympäristöään, koska kaikki on ikään kuin murskaantunut yhteen kasaan. Ulkoa kuuluu hälytysajoneuvojen ääniä ja puhetta.

Seuraavassa muistossa hän istuu lumihangessa linja-auton vieressä ja tärisee viltti harteillaan. On pimeää ja kylmää. Kuollutta kannetaan paareilla. Jostain kuuluu kännykän soittoääni.

Tuolta tulee pelastaja, joka ottaa häneen katsekontaktin. Voitko pitää hetken kättäni, Saana pyytää. Mies riisuu ison ruskean hanskansa. Hänen kätensä tuntuu lämpimältä ja turvalliselta.

Alussa shokki suojeli

Konginkankaalla tapahtui maaliskuun 19. päivänä vuonna 2004 Suomen tiehistorian tuhoisin liikenneonnettomuus. Paperirullalastissa ollut täysperävaunullinen kuorma-auto törmäsi öisellä nelostiellä tilausliikenteen linja-autoon, joka oli viemässä laskettelijoita Rukalle.

Yhteentörmäyksessä perävaunun seinä repeytyi ja 800 kilon painoiset paperirullat lensivät sisälle linja-autoon murskaten sen etuosan täysin. Suuronnettomuudessa menehtyi 23 ihmistä ja loukkaantui 14.

Espoolainen 24-vuotias Saana Kiviranta oli työ­kavereidensa kanssa matkalla rinnelomalle. Nelihenkinen seurue istui bussin takaosassa. Heistä kolme selviytyi.

Saana vietiin Keski-Suomen keskussairaalaan ensimmäisten joukossa. Hoitajien silmissä kimmelsivät kyyneleet.

Alussa shokki suojeli Saanaa kivuilta. Veriset vaatteet leikattiin hänen päältään. Häntä kuvattiin ja hänellä todettiin murtumia eri puolilla kehoa – selkärangassa, solisluussa, lapaluussa. Toinen hänen keuhkoistaan piti puhkaista, jotta siellä ollut veri saatiin pois.

Perhe tuli katsomaan Saanaa heti onnettomuutta seuranneena päivänä. Siskot pesivät hänen verisiä kasvojaan ja putsasivat sirpaleita hiuksista.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X