Kauneus

Kuivan ihon selviytymisopas – 17 keinoa, joilla saat janoisen ihon säteilemään

Pakkanen ja lämmityksen kuivattama sisäilma panevat ihon koville. Listasimme keinot, joilla hellit korppuhipiääsi.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Istock

Kuiva iho nauttii sisäisestä ja ulkoisesta hoidosta. Hellävaraiset tuotteet, öljyt ja seerumit tuovat helpotusta ihon kiristykseen.

Pakkanen ja lämmityksen kuivattama sisäilma panevat ihon koville. Listasimme keinot, joilla hellit korppuhipiääsi.

Avokado hellii ihoa sisäisesti ja ulkoisesti

Avokadon omega-9-rasvahapot ovat arvokkaita iholle. Parhaat hyödyt saat nauttimalla sitä vaikka aamiaisleivän päälle muussattuna, mutta voit kokeilla talven kuivattamalle iholle myös avokadonaamiota. Kaikille avokado ei sovi: lateksiallergiasta kärsivät voivat saada iho-oireita avokadon valkuaisrakenteiden vuoksi.

Betakaroteeni suojaa pigmenttiläiskiltä

Betakaroteenia, joka on yksi A-vitamiinin muodoista, on tapana nauttia ihon suojaamiseksi ja rusketuksen syventämiseksi bikinikelejä odotellessa. Porkkana- tai kapselikuuri olisi järkevintä startata myös ennen talvilomaa, sillä talvenkalpealle iholle syntyy helposti pigmenttiläiskiä aurinkoisilla hangilla sivakoidessa.

C-vitamiini torjuu kuivuutta

C-vitamiini on avainasemassa, sillä se vaikuttaa ihon kimmoisana pitävän kollageenin tuotantoon. Tähtivitamiini myös torjuu kuivuutta. Sitä onkin pitkään lisätty kasvovoiteisiin.

D-vitamiini helpottaa atoopikkoa

D-vitamiinin puute saa atooppisen ihon oireilemaan. Aurinkoloma auttaa, mutta myös ruokavaliota on syytä tarkkailla. D-vitamiinia voi tankata rasvaisesta kalasta, kuten lohesta.

E-vitamiinia juonteiden ehkäisyyn

E-vitamiinin puute piirtää juonteet esiin ja pahentaa ihon kuivuutta. Ravinnossa E-vitamiinia uhkuvat pähkinät, siemenet ja kasviöljyt.

Vaihda saippua öljyyn

Glyseroli sitoo ihon omaa kosteutta. Siksi sillä voi kuivattavimpina kalaharikuukausina kosteutuksen ohella puhdistaa. Poista meikki pehmeästi perusvoiteella sekä pese kädet ja keho saippuan sijaan puhdistusöljyillä. Öljyt lellivät ihoa niin sisäisesti nautittuina kuin hipiälle siveltyinä. Talviaamuina päivävoidetta kannattaa terästää parilla öljytipalla.

Seerumit tasapainottavat ärtynyttä hiuspohjaa

Hiuspohja ärtyy pipokaudella. Pesuvälin pidentäminen auttaa. Kokeile myös hiuspohjaa tasapainottavia seerumeita.

Lisäkosteutta kosteustipoista ja -suihkeista

Ilmankosteutta ei voi kehua hääppöiseksi talvikuukausina. Ihon ohella silmien sarveiskalvo saa kärsiä kuivasta ilmasta. Helli silmiä kosteustipoilla ja suihkuttele kasvoille kosteussuihketta. Työpöydälle voi asettaa maljakon, josta haihtuva vesi kosteuttaa ilmaa.

Juo runsaasti vettä

Juo vettä tiuhaan. Sitruuna- tai limettiviipale tuo kirpeyttä veteen, mutta edistää hammaskiilteen eroosiota. Turvallisempi tapa maustaa vesi ovat kurkkusiivut tai sitruunamelissan lehdet.

Valitse hellävarainen kuorinta

Kuorinta poistaa kuivat solut ihon pinnalta, jolloin voiteiden tehoaineet imeytyvät paremmin. Ahavoitunutta ihoa ei kannata rääkätä raekuorinnalla. Valitse hellävarainen entsyymikuorinta, joka poistaa kuolleet solut kemiallisesti.

Suojaa iho löylyissä

Löyly lämmittää pakkasiltana, mutta saa couperosaihon hehkumaan verisuonten laajenemisen myötä. Liittoudu löylyn kanssa ja suojaa ihosi ja hiuksesi kuumuudelta naamioilla. Lempeä lämpö saa myös tehoaineet imeytymään voimallisemmin.

Meikkivoide suojaa pakkaselta ja viimalta

Meikkivoide on yksi parhaita pakkasvoiteen korvikkeita. Se paitsi muodostaa kasvoille suojaavan ja kosteuttavan kalvon, sisältää yleensä myös aurinkosuojan.

Naamiosta pika-apua kiristykseen

Naamio tuo pikahelpotuksen kiristävälle iholle tai kaunistaa elottoman harmaan ihon hetkessä bilekuntoon. Perinteisten purkkinaamioiden ohella nousussa ovat nyt kuitukankaaseen imeytetyt versiot.

Ubikinonia uurteisiin

Q10:n eli ubikinonin puute saa uurteet erottumaan selkeästi, ja talven kuiva ilma korostaa niitä. Ubikinonia saa lihasta, kalasta ja siemenistä, mutta näppärä reitti ovat myös lisäravinteet.

Riittävästi rautaa

Raudan puute aiheuttaa kalpeuden ohella ihon kuivumista, joka kärjistyy talvisaikaan. Muista, että rauta vaatii imeytyäkseen aimo annoksen C-vitamiinia.

Seerumi palauttaa kosteuden iholle nopeasti

Seerumi on kuin ratsuväki, joka kutsutaan tositilanteessa apuun. Voiteen alla se pääsee korjaamaan ärsytystä ja punoitusta sekä palauttamaan kosteuden iholle.

Sukkahousut saavat sääret hilseilemään

Vartalon iho kuivuu vaatekerrosten alla salakavalasti. Usein stressi näkyy paikallisena ihottumana. Ärtynyttä ihoa kannattaa helliä voiteiden ohella luonnonkuiduilla. Vaihda kiristävät sukkahousut kotioloissa puuvillapöksyihin tai pue pitkien housujen alle merinovillapitkikset.

X