Kauneus

Miten valita sopiva hiusnaamio? 5 kysymystä tukan tehokuurista

Pörröinen, kiilloton, haalistunut ja takussa – kesän jälkeen tukka kaipaa normaalia tuhdimpaa hoitoa.
Teksti: Riikka Väänänen Kuvat: iStock ja valmistajat

Miksi hiusnaamiota kannattaa käyttää?

Muistuttaako tukkasi entisen kiiltävän kypärän sijaan rapsakkaa heinäpaalia? Taisit unohtaa käyttää hattua tai suojata tukan aurinkosuihkeella. Nyt edes takkuharja ei selvitä solmuun menneitä suortuviasi.

Pelkkä perushoitoaine ei riitä palauttamaan rutikuivaan tukkaan pehmeyttä ja kiiltoa. Silloin avuksi tulevat hiusnaamiot. Niissä on hoitoaineita enemmän tehoaineita, ja niiden molekyylikoko on usein pienempi kuin perushoitoaineissa, jolloin naamio pääsee imeytymään syvemmälle hiuksiin. Siten se myös hoitaa hiuksia pidempään ja tehokkaammin.

Kuinka usein naamioida?

Jos tukkasi on vaalennettu, permanentattu, raidoitettu tai suoristat sitä päivittäin, voit korvata hoitoaineen naamiolla vaikka joka pesulla. Jos hiuksesi ovat pitkät mutta vain vähän tai ei lainkaan käsitellyt, käytä naamiota kerran viikossa tai ainakin joka kolmannessa pesussa.

Parhaan hyödyn naamiosta saat, kun käytät silloin tällöin syväpuhdistavaa sampoota, rutistelet hiukset pyyhekuiviksi ja levität hiusnaamion vasta sitten. Tämä nopea pyyhekikka moninkertaistaa naamion tehon.

Paljonko naamiointi vaatii aikaa?

Nykyään on paljon naamioita, joiden vaikutusaika on vain muutama minuutti. Totuus kuitenkin on, että mitä kauemmin annat naamion vaikuttaa, sitä tehokkaammin se tukkaasi hoitaa. Naamio päässä ei kuitenkaan tarvitse nukkua, sillä hiuksesi eivät pysty imemään tehoaineita määräänsä enempää.

Älä laita hiusnaamiota saunaan, sillä harvaa naamiota on suunniteltu kestämään suomalaisen saunan kuumuutta. Naamion koostumus voi muuttua saunan lämmössä – eikä suinkaan positiiviseen suuntaan. Jos kaikesta huolimatta haluat saunoa naamio päässä, kiedo tukkasi ympärille kostea pyyhe.

Lässähtääkö ohut tukka?

Myös ohuelle tukalle tarkoitettuja naamioita on saatavilla. Silloin purkissa lukee volumizing tai volume. Vältä silottavia tai ravitsevia naamioita äläkä koskaan levitä naamiota aivan hiusten tyveen – ellei kyseessä ole tuote, jonka on tarkoitus hoitaa myös kuivaa hiuspohjaa – vaan ainoastaan hiusten pituuksiin ja latvoihin. Jos ohut tukkasi on kuiva ja hauras, naamioi se parin viikon välein kosteuttavalla tai jälleenrakentavalla tehohoidolla. Kosteus ei latista tukkaa, ja jälleenrakentavat naamiot saattavat jopa hiukan ryhdistää sitä sisältämiensä proteiinien ansiosta.

Miten valita oikea naamio?

Jos kiilto on kesän jäljiltä kateissa, paras vaihtoehto on värjätyille hiuksille sopiva hiusnaamio. Voit myös kokeilla naamiota, joka sisältää pigmenttiä. Se piristää ja syventää hiusväriä. Purkkamaisesti venyvä, puhki vaalennettu tai raidoitettu tukka tarvitsee hiusta korjaavia proteiineja eli jälleenrakentavaa (reconstructing) naamiota, pörröinen silottavaa (smoothing) ja kuiva tukka pehmentävää ja ravitsevaa (nourishing). Kosteuttava (hydrating) naamio sopii kaikille hiuksille.

6 x hiusnaamiot

1. KMS Tamefrizz Smoothing Reconstructor silottaa, korjaa ja pehmentää hiuksia latistamatta niitä. Vaikutusaika 5 minuuttia, 200 ml 30 e.hiusnaamio

2. Vegaaninen L’Oréal Paris Botanicals Geranium Radiance Remedy Masque sopii värjätyille ja elottoman näköisille hiuksille. Kasviöljyt antavat kiiltoa. Vaiku-tusaika 3 minuuttia, 200 ml 10 e.

L'Oréal Paris

3. Kocostar Home Salon Hair Pack on huppumainen naamio, joka ravitsee kuivia ja vaurioituneita hiuksia. Vaikutus- aika 15–20 minuuttia, 7 e/kpl.

Kocostae Home Salon Hair pack

4. System Professional Volumize Mask on hennoille hiuksille sopiva tuuheuttava hiusnaamio. Se sopii myös vaurioituneille ja värjätyille hiuksille. Vaikutusaika 5 minuuttia, 200 ml 40 e.

5. Kérastasen Specifique Masque Hydra-Apaisant -naamio rauhoittaa ja kosteuttaa päänahkaa. Sopii myös ohuelle ja helposti latistuvalle tukalle. Vaikutusaika 3 minuuttia, 200 ml 46 e.Kérastase

6. Vegaaninen Maria Nila Care & Style Sheer Silver Masque kosteuttaa ja ravitsee hiuksia. Se neutralisoi hiusvärin kellertäviä sävyjä. Vaikutusaika 5–10 minuuttia, 250 ml 29 e.hiusnaamio

Lue myös:

Otsatukka vai ei? Tästä tiedät, sopiiko otsatukka sinulle – katso hiusstylistin vinkit

Miksi yhdelle kasvaa pitkä tukka ja toisen hiusten kasvu tyssää olkapäille? Hiustutkija kertoo, mikä vaikuttaa siihen, kuinka pitkäksi hiukset kasvavat

Saako saunaan mennä hius- tai kasvonaamion kanssa? Asiantuntija vastaa

X