Kauneus

Saako saunaan mennä hius- tai kasvonaamion kanssa? Asiantuntija vastaa

Erilaiset hius- ja kasvonaamiot tekevät tunnetusti hyvää. Mutta mitä tulee ottaa huomioon, jos mielii saunan lauteille hoitavan naamion kanssa?

Teksti:
Kia Toivanen
Kuvat:
Istock

Liika kuumuus on sekä hiuksille että naamiolle haitaksi – muista siis pyyhe saunoessa!

Erilaiset hius- ja kasvonaamiot tekevät tunnetusti hyvää. Mutta mitä tulee ottaa huomioon, jos mielii saunan lauteille hoitavan naamion kanssa?

Saunominen on arjen ihanaa luksusta – saunassa mieli ja keho rentoutuvat, ja saunomisella on useita hyödyllisiä terveysvaikutuksia.

Erilaisten kuorintavoiteiden, naamioiden ja tuoksuöljyjen kanssa saunahetkeen saa luotua vaivattomasti hieman spa-tunnelmaa. Mutta kannattaako saunan lämpöön todella suunnata hiusnaamio päässä tai kasvonaamio kasvoilla?

Muista tämä, kun menet saunaan kasvonaamion kanssa

– Hiusnaamio tai tehohoitoaine voidaan laittaa saunaan vaikuttamaan. Lämpöaktiivisten tuotteiden teho voimistuu lämmön ansiosta, kertoo hiustutkija ja -hoitaja, Cidesco-kosmetologi Pia Salminen Hiusakatemiasta.

Sama juttu on kasvonaamioiden kanssa: saunan lämmössä ihohuokoset ovat auki ja kosteuttavat tai puhdistavat ainesosat vapautuvat paremmin iholle.

Voit siis huoletta suunnata saunaan kasvonaamion kanssa, jos sitä ei ole erikseen kielletty. Jos tuote ei ole kuitenkaan lämpöaktiivinen, löylyistä ei ole naamiolle erityistä hyötyä, muttei yleensä haittaakaan.

Liian kuuma on hiuksille pahaksi

Kasvonaamio levitetään puhdistetuille kasvoille tuotteen ohjeen mukaisesti.  Hoitava hiusnaamio tulee puolestaan aina levittää pestyyn ja pyyhekuivattuun hiukseen.

–  Koska lämmössä ja shampoopesun jälkeen hiuksen suomukerros on auki, naamio imeytyy hiukseen tehokkaammin, Salminen selventää.

– Hiusnaamion päälle kannattaa vielä lopuksi kietaista pyyheliina.

Pyyheliina on tärkeä muistaa, sillä se suojaa sekä hiuksia että naamiota liialta kuumuudelta.

Iho kiittää, kun suuntaa saunaan kasvonaamion kanssa.
Iho kiittää, kun suuntaa saunaan kasvonaamion kanssa.

– Saunassa hiukset tulisi aina suojata pyyheliinalla tai saunahatulla. Naamioiden kohdalla noin 40 asteen lämpötila tehostaa hoitotuotteen vaikutusta, mutta sitä kuumempi lämpö voi jopa polttaa tuotteen kiinni hiuksen pintaan. 40 asteen sauna on kuitenkin luonnollisesti liian kylmä varsinaisen saunomisen kannalta, joten tuote on aina hyvä suojata liialta kuumuudelta, Salminen toteaa.

Varsinkin silikoni on ainesosana sellainen, joka voi kuumuessaan liikaa palaa hiukseen jopa kiinni ja tehdä tuhoa.

Naamio hius- ja ihotyypin mukaan

Kuiville hiuksille sopii kosteuttava ja ravitseva naamio, huonokuntoisille, paljon käsitellyille hiuksille taas korjaava. Värjätyille hiuksille löytyvät omat tuotteensa, jotka suojaavat väriä.

Myös kasvonaamioita löytyy jokaiseen lähtöön: puhdistavia, kosteuttavia ja virkistäviä. Kasvonaamioita voi tehdä myös itse kotona ruokakaapista löytyvistä aineksista.

– Sopivia naamioita löytyy varmasti kaikille eri hius- ja ihotyypeille. Tuotteita käytetään aina valmistajan ohjeen mukaan, ja niiden vaikutusajat löytyvät tuotteiden ohjeista, Salminen kertoo.

Saunassa naamion vaikutusaika ei varsinaisesti lyhene, vaikka lämpö tehostaakin vaikutusta. Jos saunassa kuitenkin oleilee paljon tuotteen vaikutusaikaa pidempään, on riski, että naamio kuivuu liikaa ja jää ihoon tai hiuksiin kiinni – pakkauksen ohjetta kannattaa siis noudattaa.

Käytä naamiota säännöllisesti

Naamioita, kuten muitakin ihon- ja hiustenhoitotuotteita, tulisi käyttää säännöllisesti.

– Tehohoidon käyttöä sekä iholla että hiuksissa on yleensä suositeltu pari kertaa kuukaudessa. Erittäin kuivaan, vaalennettuun tai luonnonkiharaan hiukseen naamiota suositellaan kuitenkin kerran viikossa, Salminen kertoo.

– Sama juttu on myös kasvonaamioiden kanssa.

Jos iho on hyvin kuiva ja herkkä, naamiota kannattaa käyttää saunassa useammin. Naamio kosteuttaa ihoa ja suojaa sitä kuumuudelta.

Erilaiset iho-ongelmat, kuten voimakas couperosa tai akne voivat vaikuttaa siihen, millä tavalla kasvonaamioiden käyttäminen on suositeltavaa. Tällaisissa tapauksissa Salminen kehottaa noudattamaan lääkärin tai kosmetologin suosituksia.

– Liikaa ihoa ei kannata hoitaa, mutta ei myöskään liian vähän.

Artikkelin asiantuntijana toimi myös parturi-kampaaja, hiustutkija Ritva Kassila Hiusakatemiasta. 

X