Kauneus

Luonnonkiharat hiukset – ihanuus vai kamaluus?

Teksti:
Anna.fi

Mitä yhteistä on Gwyneth Paltrowilla, Nicole Kidmanilla, Sarah Jessica Parkeilla ja Michelle Pfeifferillä? Sen lisäksi, että he kaikki ovat upeita naisnäyttelijöitä, heillä on myös luonnonkiharat hiukset. Miksi sitten näemme heidän hiuksensa harvoin täydessä loistossaan? Onko luonnonkihara tukka ihanuus vai todellinen riesa omistajalleen?

Oletko yksi käkkäräpäistä?

Jos olet niin ”onnekas”, että olet syntynyt kiharatukkaisena, olet varmasti jossain vaiheessa inhonnut hiuksiasi. Olet luultavasti tuskaillut peilin edessä kesyttämättömien kiharoiden juostessa villinä ja vaipunut epätoivoon sukiessasi itsellesi kampausta. Ystäviesi sileät kampaukset ja muodikkaat leikkaukset ovat saaneet sinut tuntemaan hienoista kateutta. Parturissa käydessäsi saat unohtaa trendikkäimmät leikkaukset ja tuntuu kuin hiustuotteet olisivat suunniteltu vain suoratukkaisille.

Älä huoli, et ole ainoa kiharoiden kanssa kamppaileva. Ehkäpä et ole vain vielä päässyt sinuiksi kutriesi kanssa, tai kenties ympäriltämme puuttuvat kiharatukkaiset kauneusihanteet. Elämä kiharoiden kanssa ei kuitenkaan ole vain yhtä taistelua, sillä jokapäiväisen taistelun voi kääntää voitoksi! Selvitimme kiharien hiuksien salaisuuksia ja kuuntelimme kiharapehkon omistajien viha-rakkaustarinoita hiuksistaan. Tule myös kertomaan omia kokemuksiasi.

Todellinen kiharapää

Usein tavataan sanoa, että ihmiset, joilla on suora tukka, haaveilevat kiharasta, ja kiharahiuksiset tekisivät mitä vain saadakseen suoran ja sileän kuontalon. 24-vuotias Tiina on kuullut tuon niin monesti, eikä sanonta ikinä varsinaisesti ole helpottanut hänen suhdettaan hiuksiinsa. Tumma ja kiharapäinen neitonen on käynyt monenlaista vaihetta elämässään löytääkseen rauhan hiustensa kanssa.

”Hiukseni ovat olleet yksi elämäni suurimmista kamppailun kohteista, tärkeimmistä ylpeyden aiheista, kuin myös erilaisuuden tunteen aiheuttajista. Läpi on käyty monenlaista lookkia vuosien varrella. On ollut pitkää, lyhyttä, vaaleampaa, mustempaa, onnistunutta ja vähemmän onnistunutta hiusratkaisua. Silti olen taas palannut luonnolliseen kiharaani ja omaan luonnolliseen väriinikin”, kuvailee Tiina, jonka kiharat ovat aina olleet näkyvin osa hänen ulkonäköään.

Tiina löysi kiharan hiustyylinsä vasta 15-vuotiaana ja sitä ennen oli kokeiltu kaikki vippaskonstit hiusten suoristamiseksi. Suhteellisen siedettävänkin lopputuloksen pilasi usein kostea ilma.

”En olisi ikinä uskonut suoristusraudan auttavan tähän tukkaan, mutta jouduin syömään sanani kun parturi noin vuosi sitten näytti mitä raudalla saa aikaan. Ostinkin itselleni keraamisen raudan ja oli siinä ihmettelemistä, kun kerrankin näin itseni kunnolla suorahiuksisena. Loppujen lopuksi, ei se niin ihmeellistä ollut”, Tiina naureskelee.

”Koko ala- ja ylä-asteen toivoin niin paljon suoria hiuksia. Luulen, etten vaan osannut käsitellä kiharaa tukkaani sen vaatimalla tavalla ja lopputulos oli sen näköinen. Ongelma oli kai se, että yritin laittaa ja hoitaa hiuksiani kuten suoraa tukkaa. Vasta myöhemmin tajusin, että tähän tukkaan on ihan omat niksinsä”, Tiina kertoo. ”Kiharoilla on ihan oma meininkinsä ja hoito-ohjeensa. Esimerkiksi sen jälkeen, kun aloin todella pitämään kiharoitani, en ole pahemmin harjaa tarvinnut.”

Kiharaan tukkaan on todella omat vippaskonstinsa. Mutta miten päästä alkuun? Ensimmäinen asia on kai hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. ”Inhosin hiuksiani koska ne eivät ikinä menneet kuten halusin. Olikin olennaista tajuta, etten voi kiharoilleni mitään. Ainoa asia, mitä voin tehdä, on tukea niitä pyrkimyksissään”, Tiina toteaa kokemuksen äänellä

”Nyt rakastan kiharoitani. Ne ovat osa identiteettiäni ja persoonaani, jopa siinä määrin, että ilman niitä minua ei tunnisteta. Kun jokin aika sitten leikkasin hiukseni lyhyeksi ja jouduin aikani suoristamaan niitä, tutut lakkasivat moikkailemasta. Ei siksi, etteikö hiustyylini olisi miellyttänyt, vaan koska kiharattomana näytin aivan eri ihmiseltä. Ja kyllä olo olikin alaston ja tylsä ilman kikkaroitani.”

Taistelussa luovuttanut

Naisilla hiusten kihartelu ja väkertely on melko arkipäiväistä, mutta millaista on miehelle omistaa luonnonkiharat. 24-vuotialla Jussilla on niskaan saakka ulottuva kiharapilvi, joka useimmiten on taltutettu ponnarille tai jätetty huolettomasti auki. Tukka on paksu ja kihara voimakasta, eikä Jussin hiukset varmasti keltään jää huomaamatta.

”Oikeastaan nyt vasta alkaa suhde hiuksiini olla hyvä, mutta kyllä nämä aina ovat harmia tuottaneet. Jotenkin sitä kaipaisi enemmän helppoutta, ettei hiusten laittaminen olisi aina niin hankalaa. Olen kuitenkin luovuttanut jo taistelun ja päättänyt ottaa tästä kaiken ilon irti mitä saa”, Jussi kertoo virne kasvoillaan.

”En ole koskaan sen kummemmin tuntenut erottuvani joukosta, vaikka onhan sitä osakseen saanut leikkimielistä naljailua ala-asteella ja erityisesti veljeni tykkää kiusata asialla. Usein sitä saa myös kehuja ja kohteliaisuuksia kauniista hiuksista, mikä toisaalta ärsyttää, sillä ihmiset eivät tiedä kuinka hankalaa elämä kiharoiden kanssa on.”

Vaikka kiharahiuksisesta hiusten hallinta tuntuu kovalta urakalta, ei elämä suorahiuksisena välttämättä sen auvoisempaa ole. Jussille tämä paljastui, kun hän kerran pääsi käsiksi ystävänsä hiuksiin: ”Halusin niin kauan suorat hiukset, kunnes kerran, noin neljä vuotta sitten, yritin laittaa erään kaverini hiuspehkoa. Hänellä oli todella suorat hiukset ja tuntui kun ne eivät olisi menneet sitten mitenkään. Silloin ymmärsin, että on niitä ääripäitä toiseenkin suuntaan”, Jussi kertoo hymyillen.

Ongelmia kiharahiuksisille tulee usein parturissa. Omat kiharansa tuntee parhaiten, joten lopputulosta saa aina jännittää. ”Minusta tuntuu, etteivät parturit oikein osaa laittaa tukkaani. Ainakaan en koskaan ole tyytyväinen lopputulokseen. Ehkä vain kuvittelen liikoja ja luulen partureilla olevan joitain taikakeinoja tukkani laittamiseksi, hiusteni kiharuutta kun ei voi muuttaa miksikään.”

Mistä hiusten kiharuus sitten johtuu?

Kiharatukkaisia on varmasti aina mietityttänyt mistä hiusten kiharuus johtuu. Perintötekijöillä on varmasti paljon merkitystä, vaikka toisinaan kiharat saattavat hypätä parikin sukupolvea yli. Sekä Tiinalla että Jussilla on suvussa jossain polvessa esiintynyt hiusten kiharuutta.

Erään selityksen mukaan kiharuus johtuu hiuksen muodosta. Suorahiuksisen ihmisen hiuksen sanotaan olevan pyöreää, kun taas kiharahiuksisen hiuksen sanotaan olevan soikeaa. Tieteellisemmän selityksen mukaan hiukset ovat kiharat tai suorat riippuen hiusten rungon proteiinien disulfidi-sidoksista. Mitä enemmän sidoksia on, sitä kiharampi tukka on! Hiuksia permanentatessa tämä sidos muodostetaan kemiallisesti, mutta lopputulos ei ole pysyvä. Mutta luultavasti nämä tiedot eivät auta meitä sen paremmin ymmärtämään hiuksiamme. Se mitä kaipaamme, on käytännön ohjeita! 

Hiustenhoitovinkkejä kiharahiuksisille

– Älä kuivaa hiuksiasi pyyhkeeseen rajusti hangaten, vaan puristamalla vesi pois pyyhkeeseen.
– Etsi kiharoillesi sopiva muotoilutuote – kiharille hiuksille on olemassa omia tuotteita, jotka auttavat kiharoiden hallinnassa ja erottelussa, mutta myös jokapäiväisistä tuotteista löytyy hyviä vaihtoehtoja.
– Älä harjaa hiuksiasi – käytä mieluummin harvapiikkistä kampaa
– Anna hiusten kuivata itsestään tai käytä hiustenkuivaajassa diffuusoria. Muista, että kuivaajan käyttö vahingoittaa hiusta.
– Käytä sormiasi hiusten muotoiluun  – puristele ja pöyhi kosteita kiharoita käsilläsi.
– Suoristusraudalla saa helposti suoristettua hiuksia – käytä keraamista suoristinta kiharille hiuksille. Hiukset kannattaa lämpösuojata oikealla aineella suoristajaa käyttäessä.
– Muista, että kaikkien kiharat ovat yksilöllisiä, siksi samat säännöt eivät päde kaikille! Omat niksit löytyvät kokeilemalla.

Kerro myös omat vinkkisi kiharille hiuksille!

Linkkejä:

www.naturallycurly.com

Päivi Kankaro

X