Kauneus

7 kasvonaamiota, jotka voit tehdä itse – ilman turhia lisäaineita

Kaipaisiko ihosi virkistävää, rauhoittavaa tai korjaavaa hoitoa? Keittiökaapin aineksista voi sekoittaa erilaisia kasvonaamioita vaikka loputtomiin. Moni ainesosista on entuudestaan tuttuja, mutta oletko jo tutustunut superfood chlorellaan tai deaktivoituun ravintohiivaan?

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Kasvonaamiot voi tehdä kotona itse.

Kaipaisiko ihosi virkistävää, rauhoittavaa tai korjaavaa hoitoa? Keittiökaapin aineksista voi sekoittaa erilaisia kasvonaamioita vaikka loputtomiin. Moni ainesosista on entuudestaan tuttuja, mutta oletko jo tutustunut superfood chlorellaan tai deaktivoituun ravintohiivaan?

Itse tehdyt kasvonaamiot ovat taatusti luonnonmukaisia ja lisäaineettomia. Tutustu eri ruoka-aineiden ravintoarvoihin ja siihen, miten ne vaikuttavat iholla. Tässä seitsemän erilaista kasvonaamiota rasvoittuvalle sekaiholle, herkälle ja normaalille iholle, joita kannattaa kokeilla kotona.

Aamupalanaamio sekaiholle

Tämä aamupalateemainen naamio korjaa ja rauhoittaa rasvoittuvaa ja pintakuivaa sekaihoa. Hunajan entsyymit suojaavat ja hoitavat, kaurahiutaleet kuorivat ja rauhoittavat, ja kananmunankeltuainen sekä oliiviöljy ravitsevat ja kosteuttavat.

Ohje:

 • kananmunankeltuainen
 • 1 rkl hunajaa
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 1 dl kaurahiutaleita

Sekoita keskenään keltuainen ja hunaja. Lisää oliiviöljy ja kaurahiutaleet. Levitä kasvoille ja anna vaikuttaa 15–20 minuuttia. Huuhtele haalealla vedellä ja levitä lopuksi kasvorasvaa huolellisesti.

Kosteuttava kaakaonaamio

Avokado ja kaakao kosteuttavat ja tasapainottavat ihoa. Kaakao on hyvä antioksidantti, joka parantaa ihon rakennetta, vähentää karkeutta ja hilseilyä sekä suojaa auringon UV-säteilyä vastaan. Hunaja taas kirkastaa, rauhoittaa ja ravitsee ihoa ja sillä on antibakteerisia ominaisuuksia.

Ohje:

 • avokadoa
 • 1 rkl kaakaojauhetta
 • 1 rkl hunajaa

Muussaa neljäsosa avokadosta. Sekoita joukkoon kaakaojauhe ja hunaja. Levitä kasvoille ja anna vaikuttaa kymmenen minuuttia. Pese naamio pois lämpimällä vedellä ja levitä vielä lopuksi kasvovoide.

Avokado on oikea superfood.
Avokado on oikea superfood.

Aamuinen matcha-naamio

Matcha on japanilainen hienoksi jauhettu vihreä tee, joka sisältää antioksidantteja, antibakteerisia katekiineja ja piristäviä alkaloideja. Chlorella taas on superfoodina käytettävä levä, jossa on runsaasti erilaisia vitamiineja. Tämä energisoiva naamio sopii hyvin aamuun, sillä se herättää ihon saaden sen hehkumaan.

Ohje:

 • 1 tl matcha-teejauhetta
 • 1 tl chlorellajauhetta
 • vettä

Yhdistä matcha ja chlorella pienessä kulhossa. Lisää juuri sen verran vettä, että saat sekoitettua aineksista tahnan. Levitä ohut kerros kasvoille ja anna vaikuttaa 15–20 minuuttia. Huuhtele pois ja kuivaa kasvot normaalisti.

Ravitseva hunajanaamio

Antibakteerisen hunajan lisäksi tässä naamiossa käytetään ravintohiivaa. Ne molemmat sopivat hyvin aknen hoitoon. Ravintohiiva on deaktivoitua hiivaa, eikä se siis ole elävää kuten leivonnassa käytettävä hiiva. Se sisältää runsaasti B-ryhmän vitamiineja, jotka tasapainottavat ihoa. Tämä naamio on siis sekä ravitseva että parantava.

Ohje:

 • 2 pussia kamomillateetä
 • vettä
 • 1 rkl hunajaa
 • 1 tl ravintohiivaa

Valmista kupillinen vahvaa kamomillateetä. Käytä pariin desiin kuumaa vettä kaksi pussia kamomillateetä ja anna jäähtyä viileäksi. Sekoita keskenään hunaja ja ravintohiiva. Lisää juuri sen verran kamomillateetä, että saat paksun tahnan. Levitä ohuelti iholle ja anna vaikuttaa 20 minuuttia. Pese pois ja kuivaa kasvot normaalisti.

Appelsiini
Trooppiseen kasvonaamioon tulee puolikas banaani ja appelsiinimehua.

Trooppinen kasvonaamio kaikille ihotyypeille

Tämä naamio jättää kasvoille terveen hehkun. Appelsiini sisältää runsaasi C-vitamiinia, joka auttaa suojaamaan ihoa, ja banaani A-vitamiinia, joka ylläpitää ihon joustavuutta. Naamio sopii kaikille ihotyypeille.

Ohje:

 • puolikas banaani
 • 1 rkl appelsiinimehua
 • 1 rkl hunajaa

Muussaa banaani. Sekoita joukkoon appelsiinimehu ja hunaja. Levitä kasvoille ja anna vaikuttaa 15 minuuttia. Huuhtele haalealla vedellä ja levitä lopuksi kasvovoidetta kasvoille.

Kirkastava hunaja-papaijanaamio

Tämä naamio sopii erityisesti iholle, jolla on maksaläiskiä tai muita pigmenttimuutoksia. Papaijassa on runsaasti antioksidantteja, ja se poistaa epäpuhtauksia ja kuolleita soluja.

Ohje:

 • 2 rkl hunajaa
 • 1 dl kypsää papaijaa muussattuna

Sekoita ainekset keskenään. Levitä kasvoille ja anna vaikuttaa 15–20 minuuttia. Huuhtele haalealla vedellä ja levitä lopuksi kasvovoidetta huolellisesti kasvojeniholle.

Taivaallinen hunaja-appelsiininaamio

Hunaja ja appelsiini suojaavat ja ravitsevat ihoa, ja tämä naamio antaa nopeasti kasvoillesi luonnollisen hehkun.

Ohje:

 • 3 rkl appelsiinimehua
 • 1 dl hunajaa

Sekoita ainekset keskenään. Levitä kasvoille ja anna vaikuttaa 30 minuuttia. Huuhtele ensin haalealla ja sen jälkeen viileällä vedellä ja levitä kasvovoidetta huolellisesti.

Lähde: Marie Claire, Jolie, Tohtori.fi, Hunaja.net

Lue myös:

Kotitekoiset kasvonaamiot virkistävät ihoa

Eroon mustapäistä 10 minuutissa? Testasimme Blackhead Killer -kasvonaamion

Koko meikki kahdella tuotteella – ja muut kauneusvinkit lomalle

Yö on paras aika kasvohoidolle – Katso vinkit ihon tehohoitoon yöllä

X