Kauneus

Aikuisiän akne - 10 kysymystä

Teksti:
Anna.fi

Aikuisen akne hoituu lääkkeillä ja kärsivällisyydellä. Myös kuorinnoista ja kosmetologin hoidoista voi olla apua.

Aikuisiän akne

1. Eivätkö finnit ole pelkkä teinien vaiva?

Aknea eli finnitautia on totuttu pitämään nuorten vitsauksena, mutta keski-iässä tavallisen finnitaudin lisäksi iho voi kukkia muistakin syistä. Esimerkiksi ruusufinni nostattaa iholle näppylöiden lisäksi laajentuneita verisuonia ja punoitusta. Ruusufinnin alamuotona tunnettu perioraalidermatiitti saa aikaan pieniä näppylöitä suun ympärille tai silmäluomiin. Joskus tavallinen nuoruustyyppinen akne alkaa vasta myöhemmällä iällä, tuntemattomasta syystä.

Vaihdevuosi-ikäisen naisen ihon kukkimisen syy on monesti hormonitoiminnan muutoksissa, estrogeenihormonin vähenemisessä ja munasarjojen lisääntyneessä androgeenituotannossa.

2. Vaikuttavatko elämäntavat akneen?

Akne saa alkunsa, kun ihon pintasolut liimautuvat ihohuokosissa kiinni, huokoset tukkeutuvat ja iho tulehtuu. Sitä ei tiedetä, miksi näin tapahtuu, mutta perimällä on osuutensa aknen syntyyn. Lika ja ihon voimakas rasvoittuminen eivät aiheuta aknea, mutta ne voivat pahentaa olemassa olevaa sairautta. Moni kertoo valvomisen ja stressin lisäävän finnejä.

Runsas auringonpalvonta, hikoilu ja ihohuokoset tukkivat aurinkovoiteet voivat puhkaista niin sanotun Mallorca-aknen. Anaboliset steroidit saavat ihon kukkimaan, joskus myös suun kautta otettu kortisoni.

3. Tarvitseeko aikuinen lääkärinhoitoa?

Aikuisen iho ei tahdo parantua odottamalla. Lääkärille lähdetään, jos aknehäiritsee ihmistä itseään. Finnitaudit kannattaa hoidattaa, sillä ne jättävät usein hoitamattomina ihoon pysyviä jälkiä.

4. Sopivatko nuorten ihonhoitotuotteet aikuiselle?

Lääkäri määrää pääosin samoja paikallishoitoaineita aikuiselle ja nuorelle. Lievää aknea hoidetaan tretinoiini- tai adapaleenivoiteella, atselaiinihapolla tai bentsoyyliperoksidilla. Kolme ensimmäistä ehkäisevät ihon liikasarveistumista ja avaavat tukkeutuneita ihohuokosia. Bentsoyyliperoksidi tuhoaa aknea aiheuttavia bakteereita. Lääkäri voi kirjoittaa akneen kahta eri tavalla vaikuttavaa valmistetta samalle hoitojaksolle. Viime vuosina markkinoille on tullut aikaisempia selvästi tehokkaampia yhdistelmävoiteita.

Tavarataloissa myytävät nuorelle epäpuhtaalle iholle tarkoitetut tuotteet voivat liian voimakkaina lisätä ihon liikasarveistumista ja rasvan eritystä. Kosmetologin asiantuntemusta on hyvä käyttää, kun valitsee ihon puhdistusaineita ja kosteusvoiteita. Ihon puhtaudesta huolehtiminen on kaikenikäisille aknepotilaille tärkeää, mutta ihoa ei saa kuivattaa liikaa.

5. Milloin tarvitaan suun kautta otettavia lääkkeitä?

Jos paikallishoito ei tuota tuloksia parissa kuukaudessa, hoitoon liitetään suun kautta otettava tetrasykliini-antbiootti ja sitä syödään kolmesta kuuteen kuukautta. Ellei se auta tai akne on vaikea, lääkkeenä käytetään isotretinoiinia. Tällä lääkkeellä on myös sivuvaikutuksia, kuten limakalvojen ja ihon voimakas kuivuminen. Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana, ja hedelmällisessä iässä olevien naisten pitää käyttää luotettavaa ehkäisyä kuurin ajan ja kuukausi sen loppumisesta. Hedelmällisessä iässä olevan naisen aknea hoidetaankin usein syproteroniasetaattia ja etinyyliestradiolia sisältävällä ehkäisypillerillä.

6. Onko valohoidoista apua?

SUP-valo on perinteinen ja hyvä aknen hoito, joka rauhoittaa tulehduksellista aknea – sillä ei kuitenkaan saada pysyviä tuloksia. Koska se perustuu ultraviolettisäteilyyn, sen haitat ovat samat kuin auringonvalon eli se lisää ihosyövän vaaraa. Hoito otetaan sairaanhoitajan valvonnassa. Vaikka aurinko tekee usein näpyille hyvää, hoitomuodoksi ei sitä eikä solariumia varsinaisesti määrätä. 414 NM -sinivalo on uusin valohoito. Se poistaa ihosta aknea aiheuttavia propionibakteereja. Hellävarainen hoito voidaan liittää muihin aknen hoitoihin, mutta sitä voidaan käyttää myös sellaisenaan.

7. Onko kosmetologin tekemistä hoidoista oikeasti hyötyä?

Kosmetologin tekemä ihonpuhdistus jouduttaa paranemista. Lääkevoiteiden teho on usein parempi, kun pahimmat tukkeumat on hoidettu ihosta pois. Paras tulos saadaan kosmetologin ja lääkärin yhteistyöllä.

8. Onko lääkkeettömiä hoitoja olemassa?

Ihotautilääkärit ovat käyttäneet jonkin verran aknen hoidossa laseria lähinnä aknen jättämien arpien hoitoon. On olemassa lasereita, jotka vähentävät aknen aiheuttajabakteereja ja siihen liittyvää ihon punoitusta. Kemialliset kuorinnat ovat tehokkaita aknen hoidossa. Ihotautilääkärin ja plastiikkakirurgin tekeminä ne ulottuvat syvemmälle ihoon kuin kosmetologien tekemät.

9. Voiko aknea hoitaa ruokavaliolla?

Mitään tieteellistä todistetta tiettyjen ruoka-aineiden vaikutuksesta akneen ei ole eikä aknea voi aiheuttaa syömisillä. Moni on kuitenkin käytännössä huomannut, että esimerkiksi voimakkaat mausteet, juustot, pähkinät ja suklaa pahentavat aknea ja välttää sen vuoksi näitä ruoka-aineita, kun iho oireilee tavallista enemmän. Toisaalta eräs melko tuore tutkimus väittää, että osasyy akneen voisi olla länsimaisessa ruokavaliossa – akne on ainakin meillä yleisempi kuin alkuperäiskulttuureissa.

10. Pahentavatko ihon ikääntymistä estävät voiteet aknea?

Varsinaisesti eivät, joskus niistä on jopa apua. Alfa- ja betahydroksidihappoja sisältävät ryppyvoiteet vähentävät ihon sarveistumista ja ihohuokosten tukkeutumista. Myös voimakkailla retinolivoiteilla voi olla aknea rauhoittava vaikutus. Jos voiteet ovat liian rasvaisia, ne saattavat aiheuttaa näppylöitä.

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Mika Hjerppe, Suomen Terveystalo, Tampere

Teksti: Virve Järvinen

X