Kauneus

Talvi tulee! Nyt on aika tehdä nämä muutokset ihonhoitorutiineihin

Iho kuivuu talvella auringonvalon puutteesta. Nyt on aika päivittää ihonhoitotuotteesi hellävaraisempiin ja kosteuttavampiin.
4.12.2018 Teksti: Irene Naakka Kuvat: iStock

Lähestyvän talven tuntee kasvoilla: iho alkaa menettää kosteuttaan, kiristellä ja jopa hilseillä. Kuiva ilma tuntuu myös iholla, mutta eniten ihon kiristelyä lisää auringonvalon puute. Aurinko lisää keramidien muodostumista iholla ja tekee siitä paksumman. Paksu iho taas säilyttää kosteutensa paremmin.

Pimeänä vuodenaikana onkin syytä päivittää ihonhoitorutiininsa vastaamaan paremmin talvi-ihon tarpeita. On aika ottaa käyttöön hellävaraisempi puhdistus ja tymäkämmät voiteet. Vaikka iho ei normaalisti kaipaisikaan monivaiheista rutiinia, talven tullen voi tehdä hyvää ottaa purkkiarsenaaliin mukaan myös kasvovesi ja seerumi.

Puhdista ja kuori hellemmin

Talvesta kuivunut iho ei tykkää kovin pesevistä putsareista, jotka vievät mennessään ihoa suojaavaa happovaippaa. Hyvin kuiva iho voi hyötyä öljypuhdistuksesta. Kevyet puhdistusmaidot, -voiteet ja -vaahdot ovat nekin hyviä vaihtoehtoja.

Kuorintaa ei sovi unohtaa talvellakaan, vaikkakin tujut fysikaaliset kuorinnat on syytä pitää kaukana herkästä ihosta. Kuollut ihosolukko on hyvä kuoria iholta talvellakin, sillä se tukkii huokoset ja aiheuttaa näin epäpuhtauksia. Hoitavat tuotteet toimivat paremmin säännöllisesti kuoritulla iholla. Suosi kuitenkin mieluummin hellävaraisempaa, kemiallista happokuorintaa.

Kosteuta, kosteuta, kosteuta

Kuivan ihon tärkein hoitomuoto on tietysti perinpohjainen kosteutus. Ihon kosteusköyhyys näyttäytyy paitsi kiristelynä ja hilseilynä, myös mustapäinä ja muina epäpuhtauksina.

Kuivaa ihoa on hyvä kosteuttaa kerroksittain: pesun jälkeen kasvoille levitetty kasvovesi tasapainottaa ihon pH:ta ja auttaa ihoa ottamaan paremmin vastaan hoitotuotteet. Omalle ihotyypille sopiva seerumi antaa lisätehoa kosteutukseen.

Kosteusvoide saa olla talvella paksumpaa ja hoitavampaa. Kun keramidien muodostuminen talvella vähentyy, voi olla hyvä lisätä niitä iholle voiteen muodossa.

Iho uusiutuu yöllä, joten panosta myös oman ihon tarpeisiin vastaavaan yövoiteeseen. Niin ikään silmänympärysvoide kannattaa ottaa käyttöön viimeistään nyt. Iho ohenee talvella ja silmänympärysiho on tunnetusti selvästi ohuempaa kuin kasvojen iho muuten. Se kaipaa siis erityistä hoivaa ja huolenpitoa talvella.

Suojaa herkkää ihoa

Erityisesti herkkä ja couperosaan taipuvainen ihotyyppi on kovilla talven lämpötilavaihteluissa. Paras suoja purevalle pakkaselle löytyy vaatteista, mutta punoittaville poskipäille voi olla hyvä levittää suojaavaa voidetta.

Aurinko lisää keramidien muodostamista iholla, mutta vähentää ihon kiinteäksi tekevää kollageenia. On siis hyvä muistaa suojata iho UV-säteiltä talvellakin. Auringolta suojautuminen on paras keino taistella ihon ikääntymistä vastaan.

Suosittelemme