Koti ja sisustus

Kun juhlavalmistelut menivät överiksi – naiset kertovat

Juhlat tulossa ja pitäisi siivota? Muista, että ennen siivousurakkaan ryhtymistä kannattaa miettiä, mikä oikeasti on tarpeellista. Juhlapäivän aamuna ei enää hössötetä vaan hoidetaan viimeiset tehtävät ja valmistaudutaan nauttimaan hauskasta päivästä.
24.5.2016 Teksti: Anna Nummisto Kuvat: 123rf

Kesä juhlineen kolkuttelee ovella. Pian on aika järjestää valmistujaisia, sukukokouksia ja muuten vaan kestitä mökkivieraita. Toiset osaavat suhtautua juhlimiseen rennolla otteella, toisilta karkaa mopo.

Jos tunnistat itsesi seuraavista tarinoista, tiedät, että on aika vetää henkeä. Kyllä, nämä ovat tositarinoita.

”Mankeloin kaikkien sänkyjen lakanat, myös lasten. Isojen sukujuhlien aikana vieraat oleilivat alakerrassa ja pihalla, eikä kukaan tainnut edes piipahtaa makuuhuoneissa. Sänkyjen päällä oli tietysti myös päiväpeitot, joten lakanoista ei näkynyt kulmaakaan.”

Ennen siivousurakkaan ryhtymistä kannattaa miettiä, mikä oikeasti on tarpeellista. Kurkistelevatko vieraat kaappeihin tai tekevät tupatarkastuksen autotallissa? Tuskin.

Kirjoita lista asioista, jotka sinun pitää tehdä ja noudata listaa orjallisesti. Mitä lähemmäs h-hetki käy, sitä enemmän ajatuksesi alkaa harhailla. ”Pitäisikö vielä siivota tuo tai hoitaa tämä… Mitä jos sittenkin…” Ei, ei ja ei.

Punnitse tarkkaan oma jaksamisesi. Yleensä juhlavelvollisuuksien ohella on pyöritettävä normaalia arkea ja käytävä töissäkin. Helpottaaksesi omaa taakkaasi mieti, mitä tehtäviä voisit ulkoistaa. Jos ryppyiset lakanat aiheuttavat painajaisia, helpota työtaakkaa kiikuttamalla lakanat pesulaan. Kerranhan tässä vaan eletään.

Lue lisää: Siivous – Vähän joka päivä ja kerran viikossa enemmän

”Viisikymppisiä varten puunasin kotia kuin hullu. Olohuoneen kirjahyllystä muodostui minulle lähes pakkomielle. Pienikin pölyhiukkanen näkyi tummaa puuta vasten, joten pyyhin hyllyt juhlapäivän aamuna viiteen kertaan ennen kuin olin tyytyväinen.”

Korkkaa skumppa ja nosta jalat pöydälle. Juhlapäivän aamuna ei enää hössötetä vaan hoidetaan viimeiset tehtävät ja valmistaudutaan nauttimaan hauskasta päivästä.

Sen sijaan, että konttaisit pitkin asuntoa villakoiria kytäten, suuntaa vaikka kampaajalle viimeistelemään juhlatyyli. Kukaan vieraistasi ei tule huomaamaan pölyhiukkasia kirjojen päällä, mutta säteilevää sinua ei voi ohittaa kukaan.

Vuosien päästä juhlatunnelmaa muistellaan katselemalla valokuvia ja käymällä läpi hauskoja puheita tai tapahtumia. Arvaa, ovatko pyyhityt hyllysi pääosassa näissä muisteloissa?

Lue lisää: Hukutko tavaraan? Tutustu KonMari-siivousmenetelmään

”Älyttömin idea oli pestä sauna lapsen ylioppilasjuhlia varten. Kaikkihan ylppäreissä haluavat saunoa…”

Isoissa juhlissa on paljon tehtävää, muistettavaa ja järjestettävää. Ei ihme, jos stressi alkaa sumentaa järkevää ajattelua. Pakonomainen siivoaminen on eräänlaista kaaoksenhallintaa. Saattaa olla, että yrität ottaa ahdistavaa tilannetta haltuun organisoimalla ja puunamalla, tekemällä siis asioita, joita pystyt hallitsemaan.

Puhtaat saunat tai siivotut sukkalaatikot eivät kuitenkaan takaa vieraiden viihtymistä. Sillä siitähän tässä on pohjimmiltaan kyse. Keskity siis asioihin, jotka konkreettisesti liittyvät juhlaan ja joista on iloa vieraillesi. Palkkaa vaikka bändi.

Lue lisää: Perhejuhlat eron jälkeen – Näin kaikilla on hauskaa yhdessä

”Elämäni pyöri niin tiiviisti juhlien järjestämisen ympärillä, että miehellä meinasi tulla mitta täyteen.”

Moni mies vetäytyy mielellään taka-alalle siinä vaiheessa, kun naiset alkavat miettiä ruokatarjoiluja, koristeita ja kukka-asetelmia.

Osallistumattomuuden syy ei ole siinä, etteikö miestä kiinnostaisi (poikkeuksia toki on), vaan siinä, että hänestä on helpompi myötäillä. Kas kun meillä naisilla tuppaa olemaan yleensä aika vahva visio ja oma mielipide, joten miehen mielestä hänelle esitetty ”onko tämä sinusta hyvä” -kysymys on lähinnä retorinen.

Kun tehtävälista kasvaa, nainen usein odottaa saavansa enemmän apua kumppaniltaan, joka taas pakoilee vastuuta siinä pelossa, ettei kuitenkaan osaa tehdä mitään oikein. Jos kysyt kumppanilta apua tai mielipidettä, hyväksy, että vastaus ei välttämättä ole yhteneväinen ajatustesi kanssa. Ja kun mies konkreettisesti tekee jotain, sano kiitos.

Lue lisää: Sukujuhlat helvetistä! – Sinkku, näin torppaat nolot utelut

”Anoppi rynni kotiimme siivousämpärin ja kakkuvuoan kanssa, sillä hänen mielestään kaipasin kipeästi apua. Minä mielestäni pärjäsin ihan hyvin.”

Tärkeät juhlat, kuten valmistujaiset tai ristiäiset, ovat usein koko suvun projekti. Joskus mummot ja muut sukulaiset ovat innokkaammin mukana kuin isäntäväki toivoisi.

Avusta kieltäytyminen voi olla vaikeaa, sillä etenkin vanhempi väki saattaa herkästi pahoittaa mielensä. Sovun säilyttämiseksi kannattaa miettiä, olisiko järjestyspuuhassa jokin sopiva tehtävä apujoukkojen hoidettavaksi? Esimerkiksi kukkien noutamisen delegoiminen vapauttaa mukavasti emännän aikaa muihin viime hetken tehtäviin.

Jos pinna alkaa pahasti kiristyä, yritä muistaa, että kaikki haluavat osaltaan auttaa tekemään päivästä ikimuistoisen.

Lähteet: Uncommonhelp, Better Homes and Gardens

Lue myös: Juhlat tulossa? Täältä noutopöydän suolaiset ja makeat reseptit yhdellä kertaa!

Kesäjuhlat romanttisella kukkateemalla

Juhlatilan koristelu – Vinkkejä persoonalliseen toteutukseen