Koti ja sisustus

Kaipaako kahvinkeitin pesua? Näin puhdistat kahvinkeittimen etikalla ja ruokasoodalla

Kahvinkeitin on helppo puhdistaa kotikonstein ja ilman myrkkyjä. Kalkin ja rasvan saa pois keittimestä etikan ja ruokasoodan avulla.
24.9.2018 Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Kahvinkeittimen puhdistus on asia, joka saattaa arjessa unohtua. Jos kahvinkeittimellä kuitenkin haluaa valmistaa hyvänmakuista kahvia, on se syytä puhdistaa säännöllisesti. Lisäksi keittimen säännöllinen pesu pidentää sen käyttöikää.

Kahvipannu ja suodatinsuppilo tulisi pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, sillä kahvista tarttuu niihin rasvaa. Vedellä huuhteleminen ei riitä, vaan pannu ja suodatin kannattaa pestä astianpesuaineella. Muovisen suppilon voi myös puhdistaa ruokasoodalla. Ripottele suppiloon ruokasoodaa ja pese puhtaaksi kostealla astianpesuharjalla.

Lisäksi koko keitin tarvitsee säännöllisesti, noin kolmen kuukauden välein, perusteellisemman puhdistuksen. Viimeistään silloin, jos keittimen ääni on muuttunut tai keittoaika pidentynyt, keitin vaatii pesua.

Keittimeen kertyy ajan kuluessa vedestä kalkkia, joka tukkii keittimen putkia, lisää sähkönkulutusta ja vaikuttaa myös kahvin makuun.

Kahvinkeittimen puhdistusta varten ei onneksi tarvita kalliita erikoispuhdistusaineita: väkiviinaetikka ja sooda ajavat asian. Väkiviinaetikka poistaa keittimestä kalkin ja sooda rasvan.

Huomioi! Joissakin kahvinkeittimissä etikan käyttö on kielletty. Tarkista asia keittimesi ohjekirjasta, ennen kuin aloitat puhdistuksen.

Näin puhdistat kahvinkeittimen etikalla

 1. Sekoita keskenään yhtä paljon vettä ja väkiviinaetikkaa. Tarvitset liuosta noin puolet tai enintään 2/3 kahvipannun maksimitilavuudesta. Jos sinulla esimerkiksi on pannu, johon mahtuu 1,25 litraa kahvia, voit tehdä liuosta 6,5 desilitraa. Sekoita tällöin keskenään 3,25 dl vettä ja 3,25 dl etikkaa.
 2. Kaada etikka-vesiliuos kahvinkeittimen vesisäiliöön. Kytke virta päälle.
 3. Laita virta pois päältä, kun puolet liuoksesta on valunut pannuun.
 4. Anna liuoksen vaikuttaa keittimessä noin puoli tuntia. Kytke virta jälleen päälle ja anna lopun liuoksen valua pannuun.
 5. Keitä keittimellä vielä kaksi tai kolme täyttä pannullista vettä.
 6. Pese lopuksi vesisäiliö, kahvipannu ja suodatinosa käsin tiskiaineella.

Näin puhdistat kahvinkeittimen ruokasoodalla

 1. Sekoita keskenään noin 3 rkl ruokasoodaa ja litra vettä. Kaada sooda-vesiliuos kahvinkeittimen vesisäiliöön ja kytke virta päälle.
 2. Laita virta pois päältä, kun noin puolet liuoksesta on valunut pannuun.
 3. Anna liuoksen vaikuttaa noin puoli tuntia.
 4. Käynnistä keitin uudelleen ja anna lopun liuoksen valua pannuun.
 5. Keitä keittimellä vielä kaksi täyttä pannullista vettä.
 6. Pese lopuksi vesisäiliö, kahvipannu ja suodatinosa käsin tiskiaineella.

Lähteet: Good HousekeepingMartat, Siivous.info