Koti ja sisustus

Milloin leikkuulauta pitäisi laittaa vaihtoon? Syy, miksi valita leikkuulauta tietystä materiaalista

Puinen leikkuulauta soveltuu niin leivän, lihan kuin kasvistenkin pilkkomiseen. Tärkeää on muistaa puhdistaa puinen leikkuulauta heti käytön jälkeen ja huoltaa se tarvittaessa.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Kivinen, puinen ja muovinen leikkuulauta

Puinen leikkuulauta soveltuu niin leivän, lihan kuin kasvistenkin pilkkomiseen. Tärkeää on muistaa puhdistaa puinen leikkuulauta heti käytön jälkeen ja huoltaa se tarvittaessa.

Leikkuulauta löytyy keittiöväline- ja sisustuskaupoilta nykyisin jos mistä materiaalista valmistettuna.

Muoviset ovat kestosuosikkeja, sillä ne on helppo puhdistaa kiireisen arjen keskellä astianpesukoneessa. Kivinen tai lasinen taas sopii modernin keittiön sisustukseen. Kuminen leikkuulauta on ollut pitkään monen ammattikokin valinta sen kestävyyden ja hygieenisyyden vuoksi. Aivan äskettäin markkinoille on tullut myös komposiittilautoja, jotka on valmistettu puusta ja korkeapainelaminaatista.

Uusien innovaatioidenkin keskellä puinen leikkuulauta pitää kuitenkin yhä puolensa. Syitä on monia.

– Puu on kaunis, luonnollinen materiaali – monet haluavat, että ruuanlaitto tuottaa myös iloa silmälle. Lisäksi puinen leikkuulauta ei tylsistytä puukkoja samalla tavalla kuin esimerkiksi muovinen tai kivinen lauta. Puinen leikkuulauta on myös kestävä ja ekologinen valinta, sillä kun se muuttuu käyräksi tai siinä on huollosta huolimatta epämiellyttävä haju, voi laudan polttaa, laittaa sekajätteeseen tai viedä sorttiasemalle, Marttojen kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti luettelee.

Ennen ostopäätöstä on erilaisia leikkuulautoja hyvä testata käytännössä esimerkiksi kaverin luona. Jos keittiössä on tilaa, voi leivälle, lihalle ja kalalle sekä voimakkaan aromin jättäville kasviksille kuten sipulille hankkia omat leikkuulautansa. Pienessä, yhden kokkaajan keittiössä ei välttämättä tarvita kuin yksi.

Lue myös: Kaksi parasta tapaa säilyttää leipää – Kotiliesi

Kuivata leikkuulauta huolellisesti

Puinen lauta sopii mainiosti keittiön ainoaksi leikkuulaudaksi, sillä se soveltuu myös kaikenlaisen ruuan pilkkomiseen ja viipalointiin, kunhan pesuun ja huoltoon jaksaa nähdä hieman vaivaa.

– Puisella leikkuulaudalla voi leikata esimerkiksi sipulia tai kalaa, ja pesun jälkeen sen voi raikastaa hinkkaamalla lauta merisuolalla ja sitruunalla. Esimerkiksi punajuuren aiheuttamat väriroiskeet haalenevat ajan kanssa. Jos tahroja ei siedä, eikä halua hajuja puiseen leikkuulautaan, voi sen suojata ruuanlaiton ajaksi leivinpaperilla.

Puinen alusta pestään heti ruuanlaiton jälkeen lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella. Erityisesti kanan leikkaamisen jälkeen myös veitsi on pestävä huolellisesti salmonellariskin vuoksi.

– Tiskikoneeseenhan puista leikkuulautaa ei saa laittaa, Soljanlahti muistuttaa.

Pesun jälkeen leikkuulauta on kuivattava huolellisesti, sillä kosteus saa bakteerit lisääntymään. Puinen leikkuulauta on syytä kuivata pystyssä erillään muista leikkuulaudoista.

– Päällekkäin kaapissa kuivuvat puinen ja muovinen leikkuulauta saattavat saada puisen leikkuulaudan limoittumaan. Silloin se on huollettava välittömästi.

Lue myös: Naarmut mukisi pohjalla eivät olekaan naarmuja – näin saat mustat tuhrut irti, vaikka tiskikone ei siihen pysty

Jatka käyttöikää öljyämällä ja hiomalla

Erityisen mielellään bakteerit lymyilevät veitsen aiheuttamissa viilloissa, oli kyse sitten puisesta tai muovisesta leikkuulaudasta. Muovinen leikkuulauta on syytä heittää sekajätteeseen, jos sen värit haalistuvat tai sen pintaan tulee syviä naarmuja. Puinen leikkuulauta ei sen sijaan ole mennyttä naarmujen vuoksi, vaan sitä on silloin syytä huoltaa.

– Kun naarmut näkyvät, puinen leikkuulauta hiotaan hienolla hiekkapaperilla. Pölyt pyyhitään pois ja sen jälkeen lauta öljytään. Öljyäminen kannattaa tehdä myös aina silloin, kun lauta alkaa pesun yhteydessä imeä vettä voimakkaasti, sillä siitä huomaa, että lauta on kuiva, Soljanlahti neuvoo.

Lautaa voi öljytä esimerkiksi rypsi-, auringonkukka-, pellava- tai parafiiniöljyllä, jotka ovat melko miedontuoksuisia eivätkä härskiinny helposti. Öljyä hierotaan lautaan niin kauan, ettei se enää imeydy puuhun.

– Osa puisista leikkuulaudoista vaatii ennen öljyämistä lämpökäsittelyn, eli lauta laitetaan 50 asteiseen uuniin hetkeksi lämpenemään. Parhaimmat vinkit puisen leikkuulaudan käsittelyyn saa usein myyjältä ostohetkellä, Maija Soljanlahti vinkkaa.

Puinen lauta kannattaa hankkia uutena. Kirpputorilta ostettaessa aikaisempaa käyttöä, puhdistusta tai huoltoväliä ei tiedä, joten hankinta saattaa olla epähygieeninen.

X